Διεθνή

Αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων στην Κίνα, γιατί μειώνεται ο πληθυσμός

Αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων στην Κίνα, γιατί μειώνεται ο πληθυσμός Φωτογραφία: ΑΠΕ
Η Κίνα έχει εισέλθει σε μια «εποχή αρνητικής αύξησης του πληθυσμού» για πρώτη φορά από το 1961.

Η χώρα αριθμούσε 1,41175 δισεκατομμύρια ανθρώπους στο τέλος του 2022, σε σύγκριση με 1,41260 δισεκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα,  όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σημειώνοντας πτώση 850.000 ατόμων.

Αυτό σηματοδότησε την έναρξη μιας μακράς περιόδου μείωσης του πληθυσμού που αναμένεται να είναι μακρά, παρά τις μεγάλες κυβερνητικές προσπάθειες για την αντιστροφή της τάσης.

Μιλώντας ο Cai Fang, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, δήλωσε ότι ο πληθυσμός της Κίνας έφτασε στο αποκορύφωμά του το 2022, πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

«Οι ειδικοί στους τομείς του πληθυσμού και της οικονομίας έχουν προβλέψει ότι μέχρι το 2022 ή το αργότερο μέχρι το 2023, η χώρα θα εισέλθει σε μια εποχή αρνητικής αύξησης του πληθυσμού».

Η κυβέρνηση της Κίνας προσπαθεί εδώ και αρκετά χρόνια να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα παιδιά και να αποτρέψει τη διαφαινόμενη δημογραφική κρίση που προκαλείται από τη γήρανση του πληθυσμού.

Νέες πολιτικές προσπάθησαν να διευκολύνουν τα οικονομικά και κοινωνικά βάρη της ανατροφής των παιδιών ή να δώσουν ενεργά κίνητρα για την απόκτηση παιδιών μέσω επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών.

Ορισμένες επαρχίες ή πόλεις έχουν ανακοινώσει πληρωμές σε μετρητά σε γονείς που αποκτούν δεύτερο ή τρίτο παιδί. Την περασμένη εβδομάδα η πόλη Shenzhen ανακοίνωσε οικονομικά κίνητρα που μεταφράζονται σε συνολικά 37.500 γιουάν (5.550 δολάρια) για μια οικογένεια με τρία παιδιά.

Ωστόσο, μετά από δεκαετίες πολιτικής ενός παιδιού που αποθάρρυνε τιμωρητικά την απόκτηση πολλών παιδιών, και την αύξηση του κόστους της σύγχρονης διαβίωσης, η αντίσταση παραμένει μεταξύ των ζευγαριών.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο Kang Yi, επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, δήλωσε ότι η συνολική προσφορά εργασίας στην Κίνα εξακολουθεί να υπερβαίνει τη ζήτηση και οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν για τη μείωση του πληθυσμού.

Μείωση γεννήσεων 

Πέρυσι το ποσοστό γεννήσεων ήταν 6,77 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα, από 7,52 γεννήσεις το 2021, σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων που έχει καταγραφεί ποτέ. Σε πραγματικούς αριθμούς, υπήρξαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο λιγότερες καταγεγραμμένες γεννήσεις το 2022 σε σχέση με το σύνολο του προηγούμενου έτους που ήταν 10,62 εκατομμύρια.

Η χώρα κατέγραψε επίσης το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από το 1976, καταγράφοντας 7,37 θανάτους ανά 1.000 άτομα σε σύγκριση με ποσοστό 7,18 θανάτων το 2021.

Ο Cai δήλωσε ότι οι κοινωνικές πολιτικές της Κίνας πρέπει να προσαρμοστούν, συμπεριλαμβανομένης της περίθαλψης των ηλικιωμένων και των συντάξεων, ένα εθνικό οικονομικό βάρος που θα επιδεινωθεί στο μέλλον και θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

Την Τρίτη η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε επίσης ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3% το 2022

Το ποσοστό αυτό θα σηματοδοτούσε μια από τις πιο αργές περιόδους ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες, αλλά ήταν ακόμα υψηλότερο από τις προβλέψεις, προκαλώντας κάποιο σκεπτικισμό μεταξύ των αναλυτών, δεδομένων των απίστευτα αυστηρών περιορισμών μηδενικής αύξησης του ΚΟΒΙΔ που ίσχυαν κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου.

Οι αυστηρές πολιτικές μηδενικού κυήματος της Κίνας, οι οποίες ίσχυαν επί τρία χρόνια πριν από μια απότομη αντιστροφή, η οποία έχει υπερφορτώσει τις ιατρικές εγκαταστάσεις, έχουν προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στις ζοφερές δημογραφικές προοπτικές της χώρας, δήλωσαν ειδικοί σε θέματα πληθυσμού.

Ο Yi Fuxian, ερευνητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison και ειδικός στις πληθυσμιακές αλλαγές της Κίνας, δήλωσε ότι η μείωση του πληθυσμού συμβαίνει σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα από ό,τι είχαν προβλέψει η κυβέρνηση της χώρας και τα Ηνωμένα Έθνη.