Ελλάδα

Μόρια: H αναταραχή στήθηκε διαδικτυακά - Το κείμενο που διακινούσαν μετανάστες

Eurokinissi Eurokinissi
Το κείμενο το οποίο διακινούσαν μετανάστες στα social media στο οποίο εξηγούν τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμούσαν να μπούν σε καραντίνα έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Πώς η αναταραχή στη Μόρια στήθηκε διαδικτυακά σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. 

Όπως μετέδωσε το Open, στο κείμενο που διακινούσαν αναφέρεται πως το lockdown σημαίνει ότι θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τη δομή, και ότι θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία για να επιβάλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας στον καταυλισμό.

Στο κείμενο  οι μετανάστες εκφράζουν την απορία πώς θα επιβληθεί το μέτρο αυτό, από τη στιγμή που στον καταυλισμό οι περισσότεροι μένουν εκτός του φράχτη, ενώ και ο ίδιος ο φράχτης είναι γεμάτος τρύπες.

keimeno

Η αναταραχή στη Μόρια οργανώθηκε... διαδικτυακά

Η αναταραχή στη Μόρια φαίνεται ότι ξεκίνησε διαδικτυακά. Τέσσερις κλειστές ομάδες στο facebook έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. 

Ειδικότερα, μέσω των συγκεκριμένων σελίδων των social media έμπαιναν καθημερινά και συνομιλούσαν αλλοδαποί που διαμένουν στη Μόρια. Μέλη των συγκεκριμένων γκρουπ ήταν αλληλέγγυοι, μέλη ΜΚΟ, κάποιες από τις οποίες δεν δραστηριοποιούνται πια στο νησί, ακόμα και αλλοδαποί που διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού.

Ο κορονοϊός και το ενδεχόμενο, αν εμφανιστούν κρούσματα, να πρέπει να μπουν σε απομόνωση, ήταν θέμα συζήτησης αρκετές φορές ανάμεσα στα μέλη των ομάδων, με κάποιους να υποκινούν τους αλλοδαπούς ότι πρέπει «να αντιδράσουν και να αντισταθούν» σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση της απομόνωσης για τα θετικά κρούσματα.

Στις συγκεκριμένες ομάδες, αλλοδαποί της Μόριας έδειχναν και την αντίδρασή τους για το γεγονός ότι για λόγους ασφαλείας είχαν κλείσει οι δομές και μάλιστα κυκλοφορούσαν μέχρι και βιντεάκια στα οποία οι εικόνες έδειχναν παραλίες και λουόμενους. Το κείμενο έγραφε ότι οι αλλοδαποί παραμένουν κλεισμένοι μέσα στο καμπ της Μόριας σε συνθήκες πίεσης και δεν τους επιτρέπεται να βγουν λόγω κορονοϊού.

Όλα αυτά δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα με κάποιους να θέλουν να προκαλέσουν ένταση και να προετοιμάσουν ένα κλίμα αντίδρασης και εξέγερσης σε μια έτσι κι αλλιώς έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στο καμπ της Μόριας.

Στις συγκεκριμένες, σελίδες του facebook κάποιοι έγραφαν ευθέως ότι η απομόνωση και η καραντίνα, θα ήταν το πρώτο βήμα για να κρατήσουν απομονωμένους στις κλειστές δομές αλλοδαπούς για τους οποίους θα ακολουθούσε η επιστροφή στις πατρίδες τους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές είχαν καταγραφεί 35 θετικά κρούσματα στη Μόρια τα οποία και έπρεπε να μπουν σε καραντίνα.

Διαβάστε επίσης:

Εδώ θα γίνει ο νέος καταυλισμός για μετανάστες στη Λέσβο - Αντιδρά ο δήμος

Βρήκαν θαμμένα όπλα και εκρηκτικά στην Καστοριά - Μεγάλη κινητοποίηση από την ΕΛΑΣ

Πραγματικό κίνδυνο για κατά... λάθος πόλεμο Ελλάδας - Τουρκίας, βλέπει ο Πάιατ