Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από τα Χριστούγεννα και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος μας παρουσιάζει μια συνταγή για τα πιο μελάτα μελομακάρονα που μπορούμε να φτιάξουμε.
Ο γνωστός σεφ μπήκε στην κουζίνα της εκπομπής του MEGA «Buongiorno» με τη Φαίη Σκορδά για να φτιάξει τα πιο παραδοσιακά μελομακάρονα για φέτος.
Δείτε τα μυστικά που πρέπει να ακολουθήσετε για τα πιο επιτυχημένα μελομακάρονα.
Τα υλικά
Για τη ζύμη:
200 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. καλαμποκέλαιο
200 ml χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
60 ml κονιάκ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κιλό αλεύρι Γ.Ο.Χ.
1 κ.γ. γαρύφαλλο
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
500 γρ. μέλι
500 γρ. νερό
1 φλούδα από 1 λεμόνι
Το μυστικό
Για να μας βγουν καλά τα μελομακάρονα θέλουν τα υλικά καλό ζύγισμα. Για αυτό, τη συγκεκριμένη διαδικασία, καλό είναι να την έχουμε κάνει από πριν.
Η διαδικασία
Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι, το νερό και προσθέτουμε τη φλούδα από το λεμόνι. Βάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά και περιμένουμε μέχρι το πρώτο βράσιμο.
Για τη ζύμη:
Σε ένα μπολ βάζουμε: τη μαγειρική σόδα, το ξύσμα πορτοκάλι, το γαρύφαλλο, την κανέλα, λίγο ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού.
Αρχίζουμε να ανακατεύουμε, ενώ σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι.
Όσο φτιάχνουμε τον χυλό, προσθέτουμε το μέλι για να πάει παντού στη ζύμη.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμα, τα πλάθουμε – όχι πολύ μεγάλα, γιατί στον φούρνο θα διπλασιαστούν.
Τα ψήνουμε για 20 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Το μεγάλο κόλπο είναι το μέλωμα: αφού αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν τα ρίχνουμε ένα ένα μέσα στο ζεστό σιρόπι. Μετράμε μέχρι το 10 και τα βγάζουμε. Τα μελομακάρονα είναι έτοιμα.































