Ελλάδα

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Όλη η αλήθεια για την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια - Τι ισχύει

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ανακοίνωσε σημαντικές ελαφρύνσεις ωστόσο, θολό παραμένει το τοπίο με την μείωση του ΦΠΑ στην ΔΕΗ καθώς πριν από λίγο καιρό μειώθηκε η έκπτωση στους συνεπείς πελάτες από 15 στο 10%.

Μπορεί ο ΦΠΑ στο ρεύμα να πέφτει στο 6%, αλλά στην πραγματικότητα ισοφαρίζει τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 15% στο 10%, που ισχύει από τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, παραμένει ένα μέτρο προς την θετική κατεύθυνση διότι η μείωση της έκπτωσης για τους συνεπείς πελάτες θα ήταν βαρίδι και η μείωση του ΦΠΑ ήρθε για πολλούς την κατάλληλη στιγμή.

Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν λογαριασμό συνολικού ύψους 181,74 ευρώ, εκ των οποίων τα 133,25 ευρώ είναι οι χρεώσεις της ΔΕΗ, επί των οποίων υπολογίζεται ΦΠΑ 13%, δηλαδή 17,32 ευρώ.

Με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, η σχετική επιβάρυνση πέφτει στα 7,99 ευρώ, άρα ο καταναλωτής έχει όφελος 9,33 ευρώ. Είναι έτσι; Όχι ακριβώς.

Με έκπτωση συνέπειας 15%, το όφελος για το συγκεκριμένο καταναλωτή θα ήταν 20,07 ευρώ, αλλά πλέον με την έκπτωση στο 10% το όφελος του περιορίζεται στα 13,37 ευρώ άρα «χάνει» 6,7 ευρώ. Άρα συνολικά, από τις δύο παρεμβάσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ, ο εν λόγω καταναλωτής κερδίζει μόλις 2,63 ευρώ.