Οικονομία

Με απόφαση Πολάκη καθορίζεται η λειτουργία των τμημάτων Κλινικής Διατροφής

Με απόφαση Πολάκη καθορίζεται η λειτουργία των τμημάτων Κλινικής Διατροφής Με απόφαση Πολάκη καθορίζεται η λειτουργία των τμημάτων Κλινικής Διατροφής
Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των Τμημάτων Κλινικής Διατροφής και Συμβουλευτικών Γραφείων Διατροφής στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθορίζει με απόφασή του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με αυτή, ορίζεται ως υποχρεωτική η εκτίμηση της θρέψης κατά την εισαγωγή του ασθενούς, με τη χρήση διεθνώς επικυρωμένων εργαλείων εκτίμησης διατροφικού κινδύνου.

Η εκτίμηση της θρέψης θα περιλαμβάνεται στο έντυπο εισαγωγής του ασθενούς στο νοσοκομείο, το οποίο συμπληρώνεται με ευθύνη του γιατρού από ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην απόφαση υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτική η γνωμοδότηση διαιτολόγου για τη συνταγογράφηση (δόση και ρυθμός χορήγησης, διάρκεια λήψης κ.ά.) των σκευασμάτων εντερικής διατροφής. Σε περίπτωση μη στελέχωσης του νοσοκομείου από διαιτολόγο η γνωμάτευση θα δίνεται από άλλο νοσοκομειακό διαιτολόγο της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας. Όπως αναφέρεται, «εάν δεν υπάρχει αντίστοιχη γνωμοδότηση από διαιτολόγο δημόσιου νοσοκομείου οι ελεγκτές δεν θα πρέπει να προχωρούν σε έγκριση συνταγογραφήσεων. Είναι υποχρεωτική η εφαρμογή των πρωτοκόλλων του ΕΟΦ για την ασφαλιστική κάλυψη των σκευασμάτων εντερικής διατροφής και των τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς».

Τμήμα Κλινικής Διατροφής

Το αυτοτελές τμήμα «Κλινικής Διατροφής» υπάγεται απευθείας στο διοικητή του νοσοκομείου και εντάσσεται στην Ιατρική Υπηρεσία για τα θέματα επιστημονικής φύσεως. Στις δραστηριότητες του περιλαμβάνονται διαμόρφωση διατροφικών σχημάτων με στόχο την διατροφική υποστήριξη των ασθενών, πληροφόρηση και εκπαίδευση ασθενών που το νόσημά τους χρήζει συστηματικής διαιτητικής φροντίδας, ανίχνευση και καταπολέμηση του υποσιτισμού και της δυσθρεψίας, δηλαδή των προβλημάτων που απορρέουν από την παχυσαρκία ή από την ανεπαρκή ποσοτικά ή και ποιοτικά διατροφική υποστήριξή των ασθενών, μέσω δράσεων που αναπτύσσει. Επιπλέον θα οργανώνει επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, θα φροντίζει για τη συνεχή επιμόρφωση όλων των εμπλεκομένων στη σίτιση των ασθενών και θα μπορεί να αναλαμβάνει, σε συνεργασία με την οικεία Υγειονομική Περιφέρεια ή με το Υπουργείο Υγείας, την ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας, με στόχο την προστασία και προαγωγή της υγείας.

Συμβουλευτικό Γραφείο Διατροφής
Η λειτουργία του εντάσσεται στα τηλεφωνικά ραντεβού του ΕΣΥ και στις δραστηριότητες του περιλαμβάνονται η εκτίμηση θρέψης και η ανίχνευση διατροφικού κινδύνου των ασθενών, η διαμόρφωση σχημάτων ειδικής διαιτητικής αγωγής, σε συνεργασία με αρμόδιο γιατρό, και η πληροφόρηση και εκπαίδευση ασθενών, των οποίων η πάθηση χρήζει συστηματικής διαιτητικής φροντίδας.

Ομάδα Υποστήριξης Θρέψης

Έργο της η διατροφική υποστήριξη των νοσηλευόμενων ασθενών οι οποίοι παρουσιάζουν διατροφικό κίνδυνο. Αρμοδιότητες της είναι η βεβαίωση του διατροφικού κινδύνου, η συστηματική εφαρμογή διατροφικής υποστήριξης, η τακτική αναθεώρηση του προγράμματος διατροφής, η πλήρης καταγραφή των στοιχείων στη διατροφική καρτέλα του ασθενούς, με στόχο την έγκαιρη και ολοκληρωμένη διατροφική φροντίδα, η λήψη μέτρων για την πρόληψη της δυσθρεψίας, όπως η καταγραφή αλληλεπιδράσεων φαρμάκων- τροφής- διαιτητικής πρόσληψης και ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με την πρόσληψη, πέψη και απορρόφηση τροφίμων.
Με ευθύνη του διαιτολόγου της Ομάδας η διατροφική φροντίδα του ασθενούς συνεχίζεται και μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο στα πλαίσια της κατ΄ οίκον νοσηλείας.

Γραφείο Διαχείρισης Τροφίμων και Επισιτισμού

Στο πλαίσιο υποστήριξης των αναγκών λειτουργίας του τμήματος Κλινικής Διατροφής, δύναται να λειτουργεί εσωτερικά Γραφείο Διαχείρισης Τροφίμων και Επισιτισμού.

Ενδεικτικά στις επιμέρους αρμοδιότητες του Γραφείου Διαχείρισης Τροφίμων και Επισιτισμού εμπίπτουν η ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος σίτισης του νοσοκομείου, η προμήθεια, συντήρηση, αποθήκευση, παρασκευή και διανομή τροφίμων σε ασθενείς και προσωπικό, η προμήθεια, αποθήκευση, διανομή και επίβλεψη χρήσης των αναλώσιμων υλικών που χρησιμοποιούνται σε όλη τη διαδικασία εστίασης.

Καθήκοντα διαιτολόγων

Οι διαιτολόγοι, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν στην εκτίμηση θρέψης και στη διατροφική φροντίδα των ασθενών του νοσοκομείου, με επιτόπιες επισκέψεις στους θαλάμους νοσηλείας, όπου λαμβάνεται συνέντευξη του ασθενούς με σκοπό τη διατροφική αξιολόγηση και απόφαση για το διαιτητικό σχήμα που θα ακολουθηθεί. Καταρτίζουν το πρόγραμμα σίτισης του νοσοκομείου, εκτελούν τις εκάστοτε τροποποιήσεις στις ειδικές δίαιτες, όπως παραγγέλλονται από τον θεράποντα γιατρό του ασθενούς, διατηρούν διατροφικό ιστορικό για κάθε νοσηλευόμενο, ενημερώνονται από τον ιατρικό φάκελο (στον οποίον έχουν άμεση πρόσβαση) και συμπληρώνουν τις διαιτητικές οδηγίες.