Οικονομία

«Πόρτα» αγροτών στα μέτρα Μητσοτάκη - Αποκλεισμός πύλης στη ΔΕΘ και φόβος για κλιμάκωση

«Πόρτα» αγροτών στα μέτρα Μητσοτάκη - Αποκλεισμός πύλης στη ΔΕΘ και φόβος για κλιμάκωση
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των αγροτών παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή.

Σε νέα σύσκεψη προχωρούν νωρίς το απόγευμα οι αγρότες των μπλόκων με θέμα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Βουλή. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το thesstoday, οι αγρότες δεν άκουσαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα.

Μάλιστα, αφήνουν ανοιχτό να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα «δίκαια αιτήματά τους», όπως αναφέρουν.

«Δεν πάει άλλο. Καταλαβαίνουμε ότι στο επίκεντρο είναι η Θεσσαλία, είναι όμως και οι άλλες περιοχές. Αν μπερδεύουν το τεύτλο με το μαρούλι εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», τονίζει στο ThessToday αγρότης από την Πέλλα.

agrotes037

Σημειώνεται ότι οι αγρότες για λίγα λεπτά προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Νότιας Πύλης.

agrotes921

Αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ

Σε συμβολικό αποκλεισμό της νότιας πύλης της ΔΕΘ προχώρησαν για λίγη ώρα αγρότες που παρέμεναν από χθες στην πλατεία της ΧΑΝΘ με τα τρακτέρ, στο πλαίσιο αγροτικών κινητοποιήσεων, με αφορμή την 30η Agrotica που άνοιξε χθες τις πύλες της.

{https://www.youtube.com/watch?v=FBxT7LfEHds}

Ομάδα αγροτών αντέδρασε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «είναι σταγόνα στον ωκεανό» και πως δεν τους ικανοποιούν.

«Ένας πρωθυπουργός μιλάει μόνο για τη Θεσσαλία, οι υπόλοιποι αγρότες δεν έχουν πρόβλημα; Συμμεριζόμαστε τον πόνο των Θεσσαλών αλλά τα προβλήματα για όλους είναι τα ίδια», ανέφερε ένας αγρότης στο thestival.

{https://www.youtube.com/watch?v=8bD6imFGPaA}

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, είχε ανακοινώσει τα εξής μέτρα για τους αγρότες:

  • Η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από Μάιο έως και Σεπτέμβριο, δηλαδή τους μήνες υψηλών καταναλώσεων
  • Θα ρυθμιστούν χρεών προς τη ΔΕΗ των ΤΟΕΒ ύψους 87 εκατ.
  • Πρόγραμμα φωτοβολταϊκών για αγρότες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα υπολογίζονται σε 232 εκατομμύρια ευρώ (150+82 εκ.), υπολογίζεται. Το συνολικό κόστος των μέτρων για τους αγρότες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ( επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 η οποία θα ανέλθει σε 82 εκ. ευρώ, μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα με πρόσθετη έκπτωση 10%, ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ,, νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος).