Πολιτική

Μάχη Μητσοτάκη – Χαρίτση για τους αγρότες: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Μάχη Μητσοτάκη – Χαρίτση για τους αγρότες: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Την επέκταση για το 2024 της επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση,με θέμα την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

«Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση εφαμρόζει το μέτρο ήδη εδώ και δύο χρόνια με κόστος 160 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ανακοίνωσε τα εξής 3 μέτρα

  •  Η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από Μάιο έως και Σεπτέμβριο, δηλαδή τους μήνες υψηλών καταναλώσεων
  • Θα ρυθμιστούν χρεών προς τη ΔΕΗ των ΤΟΕΒ ύψους 87 εκατ.
  • Πρόγραμμα φωτοβολταϊκών για αγρότες

Απαντώντας στον Αλέξη Χαρίτση και τις αναφορές του σε καθυστερήσεις της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες της Θεσσλίας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «θέλουμε να είμαστε γρήγοροι άλλα τσάμπα χρήμα δεν μπορούμε να μοιράσουμε χωρίς να είμαστε βέβαιοι πως τα χρήματα πάνε σε αυτούς που έχουν ανάγκη»

Χαρίτσης: Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα καλά

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Χαρίτσης, που πήρε το «βάπτισμα πυρός» σε κοινοβουλευτικό επίπεδο απέναντι από τον Πρωθυπουργό, άσκησε δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες της πλημμύρας Daniel αλλά και για τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

«Ο κόσμος της Θεσσαλίας ζει στην αγωνία και την ανασφάλεια για το αύριο. Οι αγρότες που μας ακούν από τα μπλόκα περιμένουν ξεκάθαρές απαντήσεις. Να δεσμευτείτε για το ρυθμό καταβολής των αποζημιώσεων», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, τόνισε πως «ακούσαμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να κατηγορεί τους αγρότες. Μίλαγε υπουργός για κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις σε ανθρώπους που τα σπίτια τους και οι δουλειές τους είχαν πλημμυρίσει».

«Η αγωνία αυτών των ανθρώπων, μετατρέπεται σε οργή και είναι δίκαιή οργή. Θα προσπαθήσετε να μας πείσετε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί», πρόσθεσε και επανήλθε μετά την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως «ουδεμία έκπληξη από όσα ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό. Όλα τα έχει κάνει καλά, άρα οι αγρότες ψεύδονται. Η πραγματικότητα στη Θεσσαλία είναι διαφορετική από αυτή που μας περιέγραψε ο πρωθυπουργός»

Κυβερνητικές πηγές κοστολογούν στα 232 εκατομμύρια ευρώ (150+82 εκ.) το συνολικό κόστος των μέτρων για τους αγρότες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ( επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 η οποία θα ανέλθει σε 82 εκ. ευρώ, μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα με πρόσθετη έκπτωση 10%, ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ,, νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος)