Ελλάδα

Αντιπλημμυρική θωράκιση Αττικής: Αυξημένος κατα 8,5 φορές, από το 2014, ο προϋπολογισμός

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Αυξήθηκε κατά 8,5 φορές ο προϋπολογισμός των εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Από τα έργα αυτά, σε ποσοστό 54%, εκτελούνται ή βρίσκονται σε πορεία αποπεράτωσης, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα, Χρήστος Καπάταης, σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ μια συνοπτική αποτύπωση του έργου που έχει δρομολογηθεί και εκτελείται σήμερα.

Ειδικότερα, ο κ. Καπάταης υπογράμμισε ότι το 2014 στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας ήταν ενταγμένα 57 έργα μικρής εμβέλειας προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι 168 έργα προϋπολογισμού άνω του μισού δισ. ευρώ.

Τόνισε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος είχε αναγνωριστεί ως πρωταρχικό από την Περιφέρεια η οποία -παρά τα προβλήματα και τις υπαρκτές δυσκολίες που παρουσιάζει είτε από την έλλειψη προσωπικού, πόρων, τις αλληλοκαλύψεις, κ.λ.π.- προχώρησε με τον καλύτερο τρόπο. Παράλληλα και σε συνεργασία με το υπουργείο, πρόσθεσε ο ίδιος, «αποτυπώσαμε την επικινδυνότητα των λεκανών απορροής σε έναν οδικό χάρτη υψηλής σημασίας, βάση του οποίου « όλοι μαζί πρέπει να σκύψουμε επάνω και να δούμε τι και πως μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο καθώς πρόκειται για έργο εθνικής εμβέλειας».

Αναφορικά με την καθυστέρηση εκτέλεσης των έργων, ο αντιπεριφερειάρχης αναγνώρισε ως το σημαντικότερο όλων των προβλημάτων, τις «διαδικασίες που απαιτούνται από την στιγμή που θα συλλάβεις και θα αποφασίσεις της αναγκαιότητα ενός έργου έως το επίπεδο της μελέτης», ενώ δεν είναι λίγες και οι φορές κατά τις οποίες το έργο έχει ανατεθεί σε εργολάβο και παρουσιάζονται πολλές ακόμη αιτίες για την καθυστέρηση της έναρξης του.

Κλείνοντας και για την αντιμετώπιση όλων αυτών των διαδικαστικών εμποδίων, ο κ. Καπάταης υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατέθεσε από το 2016 έναν πλήρη φάκελο με τις κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται και σε επίπεδο Συντάγματος.