Υγεία

Long Covid: Τα συμπτώματα που δείχνουν οτι πρέπει να πάτε σε γιατρό

Long Covid: Τα συμπτώματα που δείχνουν οτι πρέπει να πάτε σε γιατρό
Σύμφωνα με την πνευμονολόγο στο κέντρο Long Covid του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Παρασκευή Κατσαούνου, τα κύρια συμπτώματα, αν και υπάρχουν πάνω από 100 ή και 200 σύμφωνα με κάποιους, είναι η κόπωση, οι ταχυκαρδίες, η αδυναμία, η δύσπνοια.

«Υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής αυτή την στιγμή στο Κέντρο Long Covid του Ευαγγελισμού γιατί μόνο σε αυτό βρίσκεται αυτή η ολιστική προσέγγιση από 25 επιστήμονες, γιατρούς και επαγγελματίες υγείας» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ η πνευμονολόγος στο συγκεκριμένο κέντρο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Παρασκευή Κατσαούνου.

Υπάρχουν συμπτώματα που παραμένουν σε κάποιους, χωρίς να υπάρχει ακριβές νούμερο, σε ένα ποσοστό 5%-10%. «Όσοι αισθάνονται εντελώς καλά και δεν έχουν κάποια συμπτώματα, δεν χρειάζεται να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για να δουν αν τους έχει αφήσει κάτι.

Όσοι όμως δεν αναγνωρίζουν πια τον εαυτό τους αντί να επανέλθουν μετά από ένα χρονικό διάστημα, αν δουν ότι έχουν περάσει 2-3 μήνες, το όριο που έχει θέσει και ο ΠΟΥ ώστε να θεωρούνται Long Covid, τότε θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις είτε σε πρωτοβάθμιες δομές υγείας, πνευμονολόγους, καρδιολόγους που μπορούν να δουν τις αρχικές λειτουργικές τους καταστάσεις είτε να προστρέξουν στο κέντρο μας ώστε να δούμε αν και τι υπάρχει που να σχετίζεται με τον covid και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό» ανέφερε η κ. Κατσαούνου.

Τα κύρια συμπτώματα, περιέγραψε, αν και υπάρχουν πάνω από 100 ή και 200 σύμφωνα με κάποιους, είναι η κόπωση, οι ταχυκαρδίες, η αδυναμία, η δύσπνοια. «Αν αισθάνεται κάποιος μια κόπωση ή αδυναμία μετά από μια νόσηση δεν μας ανησυχεί. Μιλάμε για αυτούς που πέρασε η αρχική φάση της νόσου- μερικές φορές είναι και άτομα που την έχουν περάσει αρκετά ήπια- και βλέπουν ότι πια έχουν προβλήματα, αυτοί πρέπει να έρθουν να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει» συμπλήρωσε.

Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν σχετικά ήπια την πρώτη φάση, επισήμανε η κ. Κατσαούνου, δηλαδή η λοίμωξη στο αναπνευστικό που είναι το πρώτο σύστημα το οποίο προσβάλλεται και αποτελεί την πύλη εισόδου του ιού, δεν είναι σοβαρή και μετά από και έναν μήνα ακόμα, μπορεί να αρχίσουν να εκδηλώνουν διαφορετικά συμπτώματα, από προσβολή άλλων συστημάτων στην συνέχεια, που μπορεί να είναι το νευρικό σύστημα στην πλειονότητα των περιπτώσεων είτε το καρδιαγγειακό και το ενδοκρινικό σύστημα. Όσοι νοσούν για δεύτερη φορά και έχουν ήδη υπολειμματικά συμπτώματα από την πρώτη, αυτοί αθροιστικά θα έχουν παραπάνω συμπτώματα, ανέφερε ακόμα η πνευμονολόγος του κέντρου Κέντρο Long Covid του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Εξήγησε ότι υπάρχουν αρκετές παράμετροι που επηρεάζουν το αν θα εμφανίσει κανείς Long Covid, με πρώτη και κύρια τον γενετικό παράγοντα.

«Το δεύτερο φαίνεται να είναι ο εμβολιασμός, αυτοί που νόσησαν στο 1ο-2ο κύμα και δεν είχαν εμβολιαστεί, πιθανόν να εμφάνιζαν σε μικρότερο βαθμό τα συμπτώματα Long Covid αν ήταν εμβολιασμένοι και το τρίτο είναι ότι κάθε στέλεχος του ιού έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και πιθανόν διαφορετικά υπολειμματικά συμπτώματα όσο αφορά το Long Covid. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα τελικό αποτέλεσμα μιας εξίσωσης που θα μας πει αν ο ασθενής θα έχει συμπτώματα Long Covid ή όχι» είπε η κ. Κατσαούνου.

Οι πρώτοι νοσήσαντες με κορονοϊό, προσέθεσε, εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό συμπτώματα Long Covid, καθώς είχαν και πιο βαριά νόσηση και στην πλειονότητά τους ήταν ανεμβολίαστοι λόγω του ότι δεν υπήρχαν εμβόλια ακόμη. Από την άλλη, η Όμικρον σαν παραλλαγή έχει μικρότερο ποσοστό συμπτωμάτων, όμως επειδή είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλλει μεγάλο αριθμό ανθρώπων, στο τελικό αποτέλεσμα ο απόλυτος αριθμός φαίνεται να είναι και πάλι σημαντικός.

Ωστόσο η κ. Κατσαούνου φαίνεται αισιόδοξη ως προς την αντιμετώπιση του συνδρόμου, καθώς τόνισε ότι βρισκόμαστε στην φάση που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ερευνά με ένταση το σύνδρομο Long Covid και εξέφρασε την βεβαιότητας ότι σε κάποιους μήνες θα υπάρχουν και θεραπευτικές προτάσεις.