Υγεία

«Σχεδόν σίγουρο ότι θα κολλήσουν οι ανεμβολίαστοι λόγω της μετάλλαξης Όμικρον»

«Σχεδόν σίγουρο ότι θα κολλήσουν οι ανεμβολίαστοι λόγω της μετάλλαξης Όμικρον»
«Σχεδόν σίγουρο» εκτίμησε η Βάνα Παπαευαγγέλου το να κολλήσουν covid οι ανεμβολίαστοι λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

«Σχεδόν 100% πιθανότητα» για να κολλήσουν έχουν οι ανεμβολίαστοι σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας. 

Η ίδια, όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκαν στις ανησυχίες για τα Rapid Test και αν «πιάνουν» τη μετάλλαξη Όμικρον, ξεκαθαρίζοντας για ποιον λόγο ο κόσμος πρέπει να επιλέγει μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τα PCR, ενώ έδωσαν οδηγίες και για τις μαζώξεις ενόψει Πρωτοχρονιάς. 

Ακόμα η Βάνα Παπαευαγγέλου συνέστησε να μην παραμελούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, καθώς αυτά περιλαμβάνονται και στα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον. 

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Όπως προκύπτει η μετάλλαξη Όμικρον έχει καταρροή, πονόλαιμο κ.α. Σπανιότερα εμφανίζουν βήχα, ψηλό πυρετό. Έτσι πολλοί θα νομίζουν ότι έχουν απλό κρυολόγημα. Σύσταση να μην αφήνουμε τα συμπτώματα απλού κρυολογήματος. Τα δεδομένα από την Όμικρον είναι αισιόδοξα για ηπιότερη νόσο δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε.

Τα νοσοκομεία είναι ακόμα πιεσμένα. Το φορτίο στα νοσοκομεία παραμένει υψηλό με 4.000 ασθενείς να παραμένουν στα νοσοκομεία. Δεύτερον θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα για να δούμε αν θα έχουμε και στην Ελλάδα την εικόνα του ΗΒ. Αν δηλαδή έχει πολλά κρούσματα και λίγες νοσηλείες. Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τρεις δόσεις είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι έχουμε όμως 300.000 ενήλικες που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση. Και πολλούς ακόμα που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική.

Είναι κατανοητό ότι όσο και πιο ήπια να φαίνεται ο κίνδυνος παραμένει σημαντικός για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι ευχάριστο το μήνυμα που μας έδωσε ο κ. Θεμιστοκλέους ότι καθημερινά αυξάνονται οι άνω των 60 που κλείνουν ραντεβού. Η μετάλλαξη έχει επικρατήσει σε όλη τη χώρα, να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε ενδοοικογενειακές επαφές. Πριν την επαφή είναι απαραίτητητα ναεξάρτητα από τον εμβολιασμό να κάνουμε ένα αντιγονικό τεστ, οι νεαροί να είναι διπλά προσεκτικοί να αποφύγουν να συναναστραφούν ευάλωτους συγγενείς τους. Να κάνουμε και στα παιδιά που έχουν ξεφύγει από τα καθημερινά τεστ του σχολείου.

Τα τεστ προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα και συνεισφέρουν στην έγκαιρη απομόνωσή μας. Αν και τα αντιγονικά είναι λιγότερο ευαίσθητοι από τα PCR, αυτοί που βγαίνουν αρνητικοί έχουν χαμηλό φορτίο και χαμηλή μεταδοτικότητα. Ιδιαίτερα προσεκτικοί στο σπίτι αν έχουμε σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος. Οι ανεμβολίαστοι να συνειδητοποιήσουν πως ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. Έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλ΄΄ησουν λόγω της Όμικρον»

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Καταγράφηκαν περίπου 1 εκατομμύριο διαγνώσεις ανά ημέρα σε όλο τον κόσμο. Οι ασθενείς που καταλήγουν μειώθηκαν όμως. Η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι εμφανής. Για τη μετάλλαξη Όμικρον τα στοιχεία συγκλίνουν ότι σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα. Ένα βασικό στοιχείο όμως είναι ότι όσο καλό και αν ακούγεται αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός έγινε άκακος. Οι ανεμβολίαστοι θα αντιμετωπίσουν πολλαπλάσια πιθανότητα νοσηλείας. Η πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τον ιό θα είναι υπερπολλαπλάσια. Τα rapid που έχουν πάρει έγκριση θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα. Το Health Security Agency στη Βρετανία δεν έχει βρει κανένα πρόβλημα ευαισθησίας του τεστ στην Όμικρον. Το PCR είναι πολύ σημαντικό εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις». 

Ερωτήσεις

Αν έχουμε διαπιστωμένο θάνατο από Όμικρον, υποχρεωτικότητα εμβολιασμών, απολύσεις ανεμβολίαστων υγειονομικών: «Κάποιες φορές μπορεί να συζητείται αλλά η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα, συζητείται σε όλο τον κόσμο. Δεν θα μπορούσαμε να εκφράσουμε κάποια έντονη άποψη γι αυτό. Το βασικό σημείο είναι ποιο είναι το βάρος στο ΕΣΥ. Είναι μια παγκόσμια συζήτηση. Αν είχαμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, δεν θα είχαμε μέτρα. Θα θέλαμε να πείσουμε τους υγειονομικούς, που τους χρειαζόμαστε. Με αυτή τη μεταδοτικότητα είναι ακόμα πιο δύσκολο να τους πούμε "ελάτε". Άρα η δική μου θερμή παράκληση είναι ότι τα εμβόλιο έχουν πια δισεκατομμύρια δόσεις». 

Κόστος PCR στην Ελλάδα, αύξηση νοσηλείας παιδιών, σχολεία: «Η Ελλάδα έχει από τα φθηνότερα PCR στον κόσμο. Δεν χρειάζεται συχνό PCR, δεν υπάρχει κανένας λόγος, κάνουμε rapid test. Για τις νοσηλείες στα παιδιά δεν έχουμε μεγάλη αύξηση. Υπάρχουν όντως κάποια βρέφη, αλλά αναλογικά κινείται. Δεν έχουμε συζητήσει για μάσκες αυξημένης προστασίας στα σχολεία. Έχουμε συζητήσει για τα σχολεία, αλλά δεν έχουμε μπει σε τέτοια μέτρα. Με τη Δέλτα, τα κρούσματα στα σχολεία πήγαν πάρα πολύ καλά, γιατί είχαμε καλό έλεγχο. Από το εξωτερικό έχει αρχίζει να ψιθυρίζεται πως ο εμβολιασμός στα παιδιά 5 με 11 ετών έχει φέρει μεγάλη μείωση στα κρούσματα. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι στα σχολεία γιατί είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. 

Δείτε την ενημέρωση εδώ

{https://www.youtube.com/watch?v=JbPtpeAaVhc&feature=emb_title}