Επιστήμη

Η Μογγολία σε συνομιλίες με τη SpaceX για την εκτόξευση του πρώτου εθνικού δορυφόρου

Η Μογγολία σε συνομιλίες με τη SpaceX για την εκτόξευση του πρώτου εθνικού δορυφόρου Φωτογραφία: unsplash
Η κυβέρνηση της Μογγολίας συνομιλεί με την SpaceX του Έλον Μασκ για την εκτόξευση του πρώτου εθνικού δορυφόρου τηλεπικοινωνιών της, με στόχο τη βελτίωση της συνδεσιμότητας και την ανάπτυξη της «εγχώριας διαστημικής οικονομίας».

Ο δορυφόρος που κατασκευάζεται επί του παρόντος από τη γαλλική εταιρεία Thales Alenia Space, έχει ως αποστολή μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της διαχείρισης καταστροφών και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της Μογγολίας, την αύξηση της ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης, ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση, σύμφωνα με το Reuters.

«Η εκτόξευση του δικού μας δορυφόρου σηματοδοτεί μια καθοριστική στιγμή για το ταξίδι της Μογγολίας με στόχο να γίνει ένα έθνος διαστημικών μεταφορών», δήλωσε στη δήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνιών της Μογγολίας Uchral Nyam-Osor. «Σηματοδοτεί τη δέσμευση της Μογγολίας να προωθήσει μια ακμάζουσα εγχώρια διαστημική βιομηχανία και την επιδίωξή της για ένα ψηφιακό μέλλον με γνώμονα την καινοτομία αιχμής», πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες ήρθαν αφού η Μογγολία χορήγησε δύο άδειες στη SpaceX για να λειτουργεί ως πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου χρησιμοποιώντας δορυφόρους χαμηλής τροχιάς πέρυσι, κάτι που επιτρέπει σε εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου στη χώρα να έχουν πρόσβαση σε σύνδεση υψηλής ταχύτητας μέσω Starlink.

«Η επένδυση της SpaceX στη Μογγολία καταδεικνύει την εμπιστοσύνη που έχει η εταιρεία στα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού και βιώσιμης ανάπτυξης που εντάσσονται στη Νέα Πολιτική Ανάκαμψης και στο Vision2050 της Μογγολίας», δήλωσε ο Nyam-Osor.

Οι υπηρεσίες του Starlink στη Μογγολία αναμένεται να είναι διαθέσιμες από τα τέλη Φεβρουαρίου. Η υπηρεσία δορυφορικών επικοινωνιών που διαχειρίζεται η SpaceX έχει δημιουργήσει ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο περισσότερων από 3.500 δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά στη Γη που μπορεί να παρέχει συνδεσιμότητα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η πλούσια σε πόρους Μογγολία έχει μεγάλα κοιτάσματα ορυκτών σπάνιων γαιών και χαλκού, τα οποία είναι κρίσιμα υλικά στην αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων.