Επιστήμη

Απολίθωμα κουνουπιών ανατρέπει την πεποίθηση ότι μόνο τα θηλυκά διψούν για αίμα

UNSPLASH UNSPLASH
Τα καλά διατηρημένα μέσα σε κεχριμπάρι έντομα είναι δύο αρσενικά του ίδιου είδους που φέρουν στο σώμα τους εξαρτήματα και μηχανισμούς που υποδηλώνουν ότι πιθανότατα ρουφούσαν αίμα

Οι ερευνητές της  Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου του Λιβάνου βρήκαν τα καλοδιατηρημένα απολιθώματα μέσα σε κεχριμπάρι της Κατώτερης Κρητιδικής περιόδου, περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια πριν, από τον Λίβανο. Σύμφωνα με τους ίδιους, το κεχριμπάρι του Λιβάνου είναι, μέχρι σήμερα, το παλαιότερο κεχριμπάρι με βιολογικούς εγκλωβισμούς.

Η ερευνητική ομάδα παρουσίασε την ανακάλυψή της με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Current Biology». Σύμφωνα με τη δημοσίευση, η ηλικία των κουνουπιών υπολογίστηκε στα 125 εκατ. έτη,  δηλαδή στην Ιουράσια Περίοδο. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά τα κουνούπια ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος που ονομάζεται  Libanoculex intermedius της επίσης άγνωστης και εξαφανισμένης σήμερα οικογένειας κουνουπιών με την ονομασία Libanoculicinae.

Η μοριακή χρονολόγηση υποδεικνύει ότι η οικογένεια Culicidae προέκυψε κατά τη διάρκεια του Ιουρασικού, αλλά προηγουμένως η παλαιότερη καταγραφή ήταν στα μέσα της Κρητιδικής. Η ερευνητική ομάδα εξήγησε ότι η οικογένεια των αρθροπόδων Culicidae περιλαμβάνει περισσότερα από 3.000 είδη κουνουπιών.

Τα καλοδιατηρημένα έντομα είναι δύο αρσενικά που φέρουν εξαρτήματα και μηχανισμούς που υποδηλώνουν ότι πιθανότατα ρουφούσαν αίμα, ανατρέποντας τη μέχρι τώρα γνώση ότι μόνο τα θηλυκά ήταν αιματοφάγα. Στα στοματικά τους εξαρτήματα, συμπεριλαμβάνεται μια εξαιρετικά αιχμηρή, τριγωνική κάτω γνάθος καθώς και επιμήκεις δομές που μοιάζουν με μικρές οδοντοστοιχίες.

{https://youtu.be/2L6C1e_mHNE?si=9rVExaEsifr16kA8}

Οι επιστήμονες θεωρούν πώς όταν τα έντομα έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη τρέφονταν με τους χυμούς των φυτών. Η αιματοφαγία των κουνουπιών αποτέλεσε εξελικτική διαδικασία με τους επιστήμονες να προσπαθούν να μάθουν πότε, πώς και γιατί εμφανίστηκε στα έντομα. Η εξέλιξη της αιματοφαγίας ήταν δύσκολο να μελετηθεί μέχρι τώρα εν μέρει εξαιτίας των κενών στο αρχείο απολιθωμάτων των εντόμων. Το εύρημα υποδηλώνει επίσης ότι η εξέλιξη της αιματοφαγίας ήταν πιο περίπλοκη από ό,τι πιστευόταν, με την εμπλοκή αιματοφάγων αρσενικών στο μακρινό παρελθόν.

Η ομάδα τώρα θέλει να μάθει περισσότερα για τη «χρησιμότητα» της αιματοφαγίας στα αρσενικά κουνούπια της Κρητιδικής περιόδου και είναι επίσης περίεργη να διερευνήσει γιατί αυτή δεν υπάρχει πλέον.