Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς δημιουργεί νέο χάσμα

ΣΥΡΙΖΑ: Η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς δημιουργεί νέο χάσμα
Ξανά σε αποκλίνουσες πορείες βρίσκονται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το αντικασσελακικό στρατόπεδο, με την την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς να είναι αυτή τη φορά το ζήτημα που διχάζει την Κουμουνδούρου.

Από τη μια πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι θα ήταν λάθος να ανακοπεί η αυτόνομη πορεία του κόμματος προς τη διεκδίκηση της εξουσίας προς χάρη «συνενώσεων κορυφής», αν και πρότεινε να προχωρήσουν από κοινού κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες με το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας. Από την άλλη, πλειάδα κορυφαίων στελεχών του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του Νίκου Παππά (που θεωρείται ο βασικότερος σύμμαχος του προέδρου) έχουν μιλήσει για την ανάγκη συγκλήσεων με τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου ή ακόμη και για κοινή εκλογική κάθοδο ή νέο ενιαίο φορέα.

Προς το παρόν ηρεμία

Έως τώρα, οι αποκλίνουσες απόψεις για τη στρατηγική συμμαχιών δεν έχουν οδηγήσει σε μεγάλες συγκρούσεις, πλην μιας μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Διονύση Τεμπονέρα. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν αυτό να συμβεί στο μέλλον, σε βαθμό που να προκύψουν εξελίξεις νέας διάσπασης.

Στο βάθος ενδεχόμενο διάσπασης

Και αυτό, διότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με τη στρατηγική συμμαχιών δεν είναι παρά η κορυφή του προβλήματος των αντιθέσεων στην Κουμουνδούρου. Κορυφαία μεταξύ αυτών, το γεγονός ότι η ηγεσία Κασσελάκη δεν είναι αποδεχτή από μεγάλη μερίδα του παλιού στελεχιακού δυναμικού. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, τα πράγματα να οδηγηθούν σε νέα σύγκρουση για την ηγεσία ή σε νέο κύμα αποχωρήσεων, ιδίως αν προκύψει ζήτημα ανασυνθέσεων της Κεντροαριστεράς, μετά και από εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση προετοιμάζεται να θέσει ζητήματα

Πάντως για το επόμενο διάστημα δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, αν και από την εσωκομματική αντιπολίτευση δεν αποκλείεται να θέσουν διάφορα ζητήματα. Ανάμεσα σε αυτά, η μη λειτουργία των οργάνων του κόμματος, η πολιτική φυσιογνωμία που προωθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και η πολιτική συμμαχιών.