Πολιτική

Ανασχηματισμός: Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν

Ανασχηματισμός: Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν
Η διενέργεια ανασχηματισμού μόλις πέντε μέρες μετά τις ευρωεκλογές αποτελεί τη δεύτερη μείζονα επίπτωση των εκλογικών αποτελεσμάτων -η πρώτη ήταν η τρικυμία στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Παρά το ότι στην πρώτη μετεκλογική δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι, το γεγονός ότι άλλαξε το κυβερνητικό σχήμα σε τόσο σύντομο διάστημα, δείχνει πως έχει συνειδητοποιήσει τόσο το μέγεθος της ήττας της περασμένης Κυριακής όσο και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία. Το 28,92% και η απώλεια 12 μονάδων σημαίνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο όριο εκείνο το οποίο αν ξεπεραστεί, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός έχει πλέον τα κατάλληλα χαρτιά για να εκτρέψει την πορεία των πραγμάτων και να κερδίσει την παρτίδα. Ο ανασχηματισμός που μόλις ανακοινώθηκε, σαφώς δεν είναι game changer που λένε και στο… Columbia. Δεν είναι δηλαδή η πολιτική κίνηση μεγάλου βεληνεκούς που θα αλλάξει το σκηνικό και θα στείλει στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο το σήμα της αντεπίθεσης.

Για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών οι αλλαγές που έγιναν, είναι μάλλον αδιάφορες. Άλλωστε οι πολίτες κρίνουν τις κυβερνήσεις από τις πολιτικές τους και όχι από τα πρόσωπα που τις εφαρμόζουν.

Διάψευση των προβλέψεων

Ο Μητσοτάκης με τις επιλογές που έκανε, διέψευσε όσους προέβλεπαν σαρωτικές αλλαγές ή στροφή στα δεξιά. Επίσης, ο ανασχηματισμός δεν φέρνει στο προσκήνιο νέα πρόσωπα, πέρα από το γνωστό πολιτικό προσωπικό της Νέας Δημοκρατίας. Φαίνεται ότι ο «πάγκος» Μητσοτάκη έχει εξαντληθεί.

Στο επίπεδο των υπουργών οι αλλαγές είναι μόλις 5

Ο Θοδωρής Λιβάνιος αναβαθμίζεται και αντικαθιστά την Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος τοποθετείται στο Ανάπτυξης, αντικαθιστώντας τον Κώστα Σκρέκα ο οποίος πλήρωσε το μάρμαρο για την εκλογική φθορά λόγω ακρίβειας.

Ο Κώστας Τσιάρας τοποθετείται στο Αγροτικής Ανάπτυξης στη θέση του Λευτέρη Αυγενάκη για να μαζέψει τις απώλειες της ΝΔ στον αγροτικό κόσμο και να ενισχύσει τη θέση του κόμματος στη Θεσσαλία.

Η Νίκη Κεραμέως αντικαθιστά την Δόμνα Μιχαηλίδου στο Εργασίας. Ενδεχομένως, η τοποθέτηση της Κεραμέως σε «υποδεέστερο» υπουργείο να εκφράζει τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για τη διαρροή των e mal των ψηφοφόρων του εξωτερικού.

Τέλος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γίνεται υπουργός Μετανάστευσης στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη

Στο νέο σχήμα, ο Μητσοτάκη δίνει σήματα προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας με την υπουργοποίηση Παναγιωτόπουλου και την τοποθέτηση του Κώσα Καραγκούνη στη θέση του υφυπουργού Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι ο σαμαρικών φρονημάτων Καραγκούνης είχε εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ωστόσο, δεν έγινε η «σφαγή» των πασοκογενών που πολλοί προέβλεπαν. Πέρα από την αναβάθμιση Λιβάνιου, οι Σκέρτσος, Φλωρίδης , Χρυσοχοΐδης και Στυλιανίδης παραμένουν στους θώκους τους.

Γενικά, η αίσθηση που αποκομίζει κανείς από τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει πάνω-κάτω στο ίδιο μονοπάτι που έχει χαράξει τα τελευταία πέντε χρόνια. Δηλαδή, ώδινεν όρος και έτεκεν μυν.