Πολιτική

Μπακογιάννη: Λάθος ο ανασχηματισμός αλά Σαμαρά, να πάνε σπίτι τους τα «καλάμια»

Μπακογιάννη: Λάθος ο ανασχηματισμός αλά Σαμαρά, να πάνε σπίτι τους τα «καλάμια»
Η Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχτηκε ότι η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην Ελλάδα

Να στείλει σπίτι τους τα «καλάμια» που υπάρχουν στην κυβέρνηση καλεί τον πρωθυπουργό η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία λέει «όχι» σε έναν ανασχηματισμό... αλά Σαμαρά.

«Θα ήταν λάθος να μπούμε στη λογική που υπήρξε κάποια στιγμή στη Νέα Δημοκρατία, επί Σαμαρά, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, όπου έγινε ένας ανασχηματισμός για να δοθεί δήθεν πολιτικό μήνυμα κ.λπ. Αυτό μας στοίχισε πάρα πολύ», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Οχι, η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να υλοποιήσει. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι το αριστερά ή το δεξιά. Το πρόβλημα είναι να υπάρξει η απόδοση στο μέγεθος που αναμένει ο πολίτης. Ο πολίτης έχει απαιτήσεις από τον Μητσοτάκη, γιατί ο Μητσοτάκης μπορεί. Από έναν άλλο πρωθυπουργό ενδεχομένως οι απαιτήσεις να ήταν λιγότερες. Πρέπει να περάσει αυτόν τον πήχη. Για να τον περάσεις πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του βαθέως κράτους που εξακολουθεί να υπάρχει και να ταλαιπωρεί τους πολίτες».

Ο Μητσοτάκης «να στείλει σπίτι τους τα "καλάμια"»

Σχολιάζοντας τη μεγάλη αποχή που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές 2024, τόνισε: «Η αποχή δεν έχει έναν λόγο. Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι αδιαφόρησαν εντελώς, δεν τους ενδιέφεραν οι ευρωεκλογές, υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι συνειδητά δεν πήγαν, ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα, οι οποίοι θα έλεγα ότι ανήκουν σε μια κατηγορία υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου, πολύ συνειδητοποιημένων πολιτών που ήθελαν να πουν στην κυβέρνηση "Μητσοτάκη, σου βάλαμε τον πήχη ψηλά, κοίτα να τον περάσεις..."».

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που είπαν «καιρός είναι να παρκάρουν κάποια καλάμια, τα οποία έχουν καβαληθεί», όπως είπε η ίδια. Ερωτηθείσα αν υπάρχουν «καλάμια», απάντησε: «Βεβαίως και υπάρχουν. Αυτά λοιπόν, τώρα, ο πρωθυπουργός να κοιτάξει να τα παρκάρει».

Γιατί έπρεπε να φθάσουμε μέχρι τις ευρωεκλογές για να τα... παρκάρει; «Κακά τα ψέματα. Μέσα σε μία κυβέρνηση υπάρχουν κάθε καρυδιάς καρύδια. Από και και πέρα υπάρχουν και οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, οι οποίοι και αυτοί κρίνονται. Οφείλουν να λογοδοτούν κι ας είναι διορισμένοι. Και για κάποιους από αυτούς υπάρχουν επίσης παράπονα. Είναι μια ευκαιρία να το ξαναδούμε το πράγματα. Να πάνε σπίτι τους τα καλάμια».

Ερωτηθείσα αν αναφέρεται και σε υπουργούς, είπε: «Μιλάμε γενικότερα. Αυτό περιλαμβάνει όλους».

«Νούμερο ένα πρόβλημα η ακρίβεια»

Παραδέχτηκε ότι η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα. «Εάν πας στη Γαλλία, σε πιάνει απελπισία, στη Γερμανία τα ίδια», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι ελληνικό. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα... Χρειάζεται αμεσότατη ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με στελέχη υψηλού επίπεδο. Είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί από την κυβέρνηση, απλώς χρειάζονται οι διαδικασίες για να προχωρήσει».