Πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στους κεντροαριστερούς που αποδεσμεύει ο Κασσελάκης

eurokinissi eurokinissi
Το δεδομένο ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που είχαν ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, αναθερμαίνεται το τελευταίο διάστημα, με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να καταγράφει τις ολοένα και πιο απογχρωματισμένες ιδεολογικά τοποθετήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και την παγιωμένη χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου.

Μπορεί, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να εξισορροπεί τις απώλειες προσελκύοντας νέα κοινά, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι μια σημαντική δεξαμενή κεντροαριστερών ψηφοφόρων, η οποία δεν πείθεται από τον χαρακτήρα της πολιτικής της νέας ηγεσίας του κόμματος, έχει καταστεί άστεγη πολιτικά. Αυτόν ακριβώς τον κόσμο, ο οποίος στην πλειοψηφία του είχε φύγει πριν από χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει να τον επαναπατρίσει στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Οι αποδεσμευόμενοι κεντροαριστεροί από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για αυτόν τον κόσμο ήταν δεδομένο, είχε ενταθεί μετά την κατακόρυφη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές και γίνεται ακόμη πιο έντονο αυτή την περίοδο εξαιτίας της life style πολιτικής Κασσελάκη, αλλά και της «ανανέωσης» που καταγράφεται στην βάση ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου. Προκειμένου, λοιπόν, να προσεγγίσει αυτούς τους πολίτες κεντροαριστερών αντιλήψεων, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει μια περαιτέρω στροφή στη ρητορική του σε έναν πιο ιδεολογικοποιημένο κεντροαριστερό λόγο.

Μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά για να τους καλύψει

Επίσης, στενοί του συνεργάτες επιβεβαιώνουν την προσπάθεια προσέγγισης του κόσμου της Κεντροαριστεράς, αναφέροντας ότι θέλουν να τον προσεγγίσουν «πολιτικά, σοβαρά και υπεύθυνα». Άλλωστε, η διακριτική στροφή προς τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ , έναντι μιας πιο κεντρώας κατεύθυνσης των προηγούμενων χρόνων, συνεχίζεται σταθερά τους τελευταίους μήνες και μάλιστα όχι μόνο σε στο επίπεδο της όξυνσης της αντιπολιτευτικής του κριτικής στην κυβέρνηση.

Όχι στο καθημερινό lifestyle, οι ιδέες είναι αυτές που αξίζουν

Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη στη Λάρισα, όπου επικαλέστηκε ως λόγο του να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ οι πολίτες την ανάγκη να έχουν «ισχυρή σοβαρή αξιόπιστη αντιπολίτευση και όχι το καθημερινό show του lifestyle».

Προσέδωσε, δε, πολιτικό περιεχόμενο στην έννοια της αξιοπιστίας, κάνοντας λόγο για «ένα ισχυρό, δημοκρατικό σπίτι της προοδευτικής κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας», καθώς «οι ιδέες είναι αυτές που αξίζουν». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη σημασία ισχυροποίησης της παράταξης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών σε επίπεδο ΕΕ.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης έγκειται στο ότι οι παραπάνω αναφορές δεν έγιναν σε κάποιο τυχαίο σημείο της ομιλίας του, αλλά επισημάνθηκαν ως βασικοί λόγοι επιλογής του ΠΑΣΟΚ, μαζί βεβαίως με το να μην συνεχιστεί η αλαζονική διακυβέρνηση της ΝΔ.