Πολιτική

Το προεκλογικό «λάβαρο» Μητσοτάκη και τα μηνύματα στο δεξιό ακροατήριο

Το προεκλογικό «λάβαρο» Μητσοτάκη και τα μηνύματα στο δεξιό ακροατήριο
Πατριωτισμός, θρησκεία και μεγάλο «πονοκέφαλο» την ακρίβεια, κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία Μητσοτάκη.

Η ψήφος διαμαρτυρίας προς τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και η συνεχιζόμενη ακρίβεια, εξελίσσονται στα δύο βασικά μέτωπα που καλούνται να διαχειριστούν στην προεκλογική τους εκστρατεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ.

Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας όπου διατηρούν πολύ ισχυρή παρουσία η Ελληνική Λύση και η Νίκη (Πιερία, Ημαθία, Πέλλα), θα συνεχιστούν σήμερα στην Θεσσαλονίκη, ενώ αύριο ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιοδεύσει στην Δυτική Μακεδονία, ξεκινώντας από την Κοζάνη και εν συνεχεία σε Φλώρινα και Καστοριά.

Με τις τελευταίες εξελίξεις στην Βόρεια Μακεδονία να έχουν φέρει στο επίκεντρο αυτών των επισκέψεων το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να βγάλει από το πρώτο πλάνο της συζήτησης την μεταστροφή της ΝΔ από την πλήρη αντιπολιτευτική αντίθεση στην σημερινή απαίτηση για πιστή εφαρμογή της συμφωνίας από την γειτονική χώρα.
Και ημέρα με την ημέρα υψώνει ολοένα και περισσότερο, ως νέο «λάβαρο» προς το συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο, την μη κύρωση των τριών μνημονίων εάν η νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας δεν συμμορφωθεί πλήρως με τις προβλέψεις της συμφωνίας. Και παράλληλα, προειδοποιεί ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων.

Πατριωτισμός και θρησκεία αποτελούν τα δύο πεδία στα οποία εδράζονται τα μηνύματα της ηγεσίας της ΝΔ στο δεξιό ακροατήριο. Και οι φράσεις που έχει χρησιμοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης σε ομιλίες και συνεντεύξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο την βασική προκλογική στόχευση που είναι να αποδομήσει, με αιχμή τα ζητήματα αυτά, το προφίλ πρωτίστως της Ελληνικής Λύσης που εμφανίζει δημοσκοπικά την σημαντικότερη άνοδο.

Από τα χριστιανόμετρα στους τουρκοφάγους

Από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας που άρχισε να εντείνει η σχετική ρητορική, ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει, μεταξύ άλλων, για τα «χριστιανόμετρα» που δεν υπάρχουν, για «πολιτική εξαπάτηση» από τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ των πολιτών που τα ψήφισαν στις εθνικές εκλογές, για «εργαλειοποίηση του πατριωτισμού και της πίστης», ενώ δεν λείπουν και αναφορές ακόμη και σε «πολεμοχαρείς «τουρκοφάγους», καθώς και σε «δήθεν πατριωτική γιαλαντζί αντιπολίτευση στα δεξιά μας».

Ταυτόχρονα, προβάλει την πολιτική του «πατριωτισμού της ευθύνης» που ακολουθεί η κυβέρνηση, αναδεικνύοντας σε εκ των βασικών προεκλογικών μηνυμάτων το ζήτημα των ισχυρών συμμαχιών και της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Αυτήν αναμένεται να αναδείξει και με την επικείμενη επίσκεψή του σε στην Λοριάν της Γαλλίας όπου κατασκευάζονται οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Bellhara.

Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός κορυφώνει τα μηνύματα προς το δεξιό εκλογικό ακροατήριο, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται και για την πολύ σημαντική πολιτική αντιπαράθεση για την ακρίβεια καθώς αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την σχετική κοινοβουλευτική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Στο επίκεντρο και η ακρίβεια

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιστολή που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης στην Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν ζητώντας να προτάξει το ζήτημα της χρέωσης σε διαφορετικές τιμές των ίδιων προϊόντων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, εφόσον η υποστηριζόμενη από το ΕΛΚ υποψήφια εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για πρωτοβουλία με σαφή, όσον αφορά τον χρόνο που εκδηλώθηκε, επικοινωνιακή στόχευση και συνιστά φυσικά ερώτημα γιατί δεν έγινε νωρίτερα, όταν ο κ. Μητσοτάκης προειδοποιούσε, π.χ, τις πολυεθνικές ότι «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία» και γιατί η ίδια η κυβέρνηση δεν έλαβε κάποια μέτρα για την πρακτική των πολυεθνικών στην οποία σήμερα αναφέρεται;

Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι η πρακτική των «εδαφικών εφοδιαστικών περιορισμών» που χρησιμοποιείται καταχρηστικά από πολλές πολυεθνικές, δεν αποτελεί ακόμη χαρακτηρισμένη αθέμιτη πρακτική σε επίπεδο ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να μπορούν οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού να την εντοπίσουν και να επιβάλλουν κυρώσεις.

Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για μία εφ' όλης της ύλης κοινοβουλευτική αναμέτρηση, είναι σαφές ότι η ακρίβεια θα αποτελεί το βασικότερο θέμα όχι μόνο γιατί σε αυτήν αναφέρεται η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και διότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα όμως και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την ίδια την κυβέρνηση δεδομένου ότι:

Η εκτίμηση που εδώ και πολλούς μήνες διατυπώνει ο κ. Μητσοτάκης ότι τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω όσον αφορά τον πληθωρισμό, στην πράξη δεν επιβεβαιώνεται και κυρίως στα τρόφιμα όπου η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση και όσον αφορά την αγοραστική δύναμη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επιμένει ότι η οικονομία δεν αντέχει την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά που προτείνει η αντιπολίτευση και επιμένει στο τρίπτυχο: Αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος, αυξημένοι έλεγχοι στην αγορά και στοχευμένες παρεμβάσεις, με τελευταία αυτή που έχει προαναγγείλει για τις πρακτικές εταιρειών που δια της αλλαγής συσκευασίας και μείωσης του περιεχομένου αυξάνουν την πραγματική τιμή μονάδας του προϊόντος.