Πολιτική

Χαρίτσης για Αρκαλοχώρι: Η εικόνα των κοντέινερ είναι προκλητική και εξοργιστική

Χαρίτσης για Αρκαλοχώρι: Η εικόνα των κοντέινερ είναι προκλητική και εξοργιστική
«Ανθρωποι ζουν 3 χρόνια μέσα σε κοντέινερ. Βιώνουν την εγκατάλειψη και την κοροϊδία της πολιτείας με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Τις συνθήκες εγκατάλειψης που βιώνουν οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι στην Κρήτη είδε από κοντά ο Αλέξης Χαρίτσης. Στην τριήμερη περιοδεία του στην Κρήτη συνομίλησε με ανθρώπους που ζουν εδώ και τρία χρόνια σε κοντέινερ και μίλησε για «προκλητικές και εξοργιστικές» συνθήκες.

Όπως τόνισε «Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια μιας γυναίκας, σεισμοπαθούς που ζεί με την οικογένεια της σε έναν από τους οικίσκους: Τρία χρόνια δεν πέρασε ένας άνθρωπος από την κυβέρνηση να δεί πως είμαστε, πως ζούμε. Μόνο κούφια λόγια. Τρία χρόνια μετά είμαστε παρατημένοι στη μοίρα μας.

Ανθρωποι ζουν 3 χρόνια μέσα σε κοντέινερ, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας που βιώνουν την εγκατάλειψη και την κοροϊδία της πολιτείας με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 και τον σεισμό, ακόμα δεν έχουν λυθεί κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της επιδότησης ενοικίου. Πως να περιγράψει κανείς ότι ακόμα και σήμερα, υπάρχουν πολίτες που πληρώνουν ρεύμα για τα σπίτια τους που δεν είναι κατοικήσιμα. Τι απέγιναν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την χρηματοδότηση των προγραμμάτων δανειοδότησης;».

xaritsis_arkaloxori2_9ad3d.jpg

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλέξη Χαρίτση

«Κρήτη, ημέρα 3η

Επιστροφή στην Αθήνα, μετά από τρεις μέρες στην Κρήτη, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στο Λασίθι, στο Ηράκλειο. Με αποσκευές γεμάτες αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για αυτό τον όμορφο αγώνα που μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Αγώνα που δεν δίνουμε μόνοι μας αλλά μαζί με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Μα κυρίως, με όλους και όλες εκείνους και εκείνες, τους πολίτες που συναντάμε στις περιοδείες μας, αυτούς που με χαμόγελο και πείσμα εκφράζουν τη στήριξη τους στη Νέα Αριστερά. Η αποψινή μας συγκέντρωση στο Ηράκλειο έστειλε το καλύτερο μήνυμα.

Σήμερα είχα την ευκαιρία να περάσω το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου στο Αρκαλοχώρι. Έναν τόπο που χτυπήθηκε από τον μεγάλο σεισμό του 2021. Τρία χρόνια μετά, πολλές υποσχέσεις και μεγαλοστομίες, η εικόνα των κοντέινερ είναι προκλητική και εξοργιστική.

Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια μιας γυναίκας, σεισμοπαθούς που ζεί με την οικογένεια της σε έναν από τους οικίσκους: Τρία χρόνια δεν πέρασε ένας άνθρωπος από την κυβέρνηση να δεί πως είμαστε, πως ζούμε. Μόνο κούφια λόγια. Τρία χρόνια μετά είμαστε παρατημένοι στη μοίρα μας.

Ανθρωποι ζουν 3 χρόνια μέσα σε κοντέινερ, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας που βιώνουν την εγκατάλειψη και την κοροϊδία της πολιτείας με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 και τον σεισμό, ακόμα δεν έχουν λυθεί κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της επιδότησης ενοικίου. Πως να περιγράψει κανείς ότι ακόμα και σήμερα, υπάρχουν πολίτες που πληρώνουν ρεύμα για τα σπίτια τους που δεν είναι κατοικήσιμα. Τι απέγιναν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την χρηματοδότηση των προγραμμάτων δανειοδότησης; Με ποιες λέξεις να χαρακτηρίσεις το γεγονός ότι μπλοκάρουν οι άδειες ακόμα και για τα προκάτ σπίτια ή για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των φακέλων για τις αποζημιώσεις των πληγέντων;

Σήμερα βρέθηκαν κατά σύμπτωση στο Αρκαλοχώρι και οι κύριοι Αυγενάκης και Τριαντόπουλος για να δηλώσουν ότι βρίσκονται δίπλα στους κατοίκους και υποσχέθηκαν για ακόμα μια φορά την επίσπευση των διαδικασιών. Φτάνει με την κοροϊδία κύριοι της κυβέρνησης. Για ποια επίσπευση μιλάτε, τρία χρόνια μετά;

Οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι μου είπαν κάτι ακόμα, τόσο μα τόσο εφιαλτικό αλλά πραγματικό: «Τα ίδια με εμάς θα πάθουν και οι Θεσσαλοί». Ίδια η εγκατάλειψη, ίδιες οι κενές υποσχέσεις στους πολίτες της Θεσσαλίας που έχασαν σπίτια και περιουσίες κάτω από τα λασπόνερα. Από την Καρδίτσα έως το Αρκαλοχώρι η κυβερνητική αδιαφορία αφήνει ανθρώπους χωρίς στέγη, χωρίς προοπτική.

Δεν μπορεί αυτό να είναι η πραγματικότητα σε μια ευρωπαική χώρα το 2024. Στις 9 Ιουνίου οι κάλπες πρέπει να στείλουν και αυτό το μήνυμα. Δεν πάει άλλο. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν».

{https://www.facebook.com/acharitsis/posts/pfbid02qyusTQPHdaJgQ75XGhPrKEVPBGRvEwKANNDA3J4qpUi34eB4QjviduKuFGZdsxjDl}