Πολιτική

«Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια χωρίς απόλυτη συμμόρφωση» διαμηνύει ο Μητσοτάκης για τις Πρέσπες

«Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια χωρίς απόλυτη συμμόρφωση» διαμηνύει ο Μητσοτάκης για τις Πρέσπες
Νέο μήνυμα προς τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως αν τα Σκόπια δεν συμμορφωθούν απολύτως με όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει κλειστός.

Μιλώντας σε κατοίκους της Βέροιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε πως αν η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας δεν συμμορφωθεί απολύτως με όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας.

«Θα ήθελα εδώ, από την καρδιά της Μακεδονίας, να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχαμε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, όταν αυτή κυρώθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

»Είχαμε πει, όμως, και δεν σας κορόιδεψα ποτέ, με απόλυτη εντιμότητα, ότι άπαξ και ψηφιστεί αυτή η Συμφωνία πρακτικά δεν μπορεί να αλλάξει. Και θα αναγκαστούμε, παρά τα προβλήματά της, να τη σεβαστούμε και αυτό κάναμε.

»Εάν όμως κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί από τη δικιά τους πλευρά να μην σεβαστούν τη Συμφωνία να γνωρίζουν δύο πράγματα:

»Πρώτον ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και ότι, δεύτερον, τα Μνημόνια τα οποία πρέπει να κυρώσουμε, δεν θα κυρωθούν έως ότου υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση. Απόλυτη συμμόρφωση από τη νέα κυβέρνηση με αυτά τα οποία προβλέπει η Συμφωνία. Χωρίς ακρότητες, χωρίς πολλές φωνές, με την απαραίτητη αυστηρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει όλα αυτά τα ζητήματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε όμως και σε όσους δηλώνουν περισσότεροι πατριώτες από τη ΝΔ. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας υποστήριξε πως «θέλουν σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση να κατηγορηθεί ότι δήθεν είναι ενδοτική».

«Επειδή έκανε τι; Επειδή έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός τη δυνατότητα να πάει στην Αγκυρα, να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά να μιλήσει και ανοιχτά και να τον διορθώσει όταν πρόκειται για ζητήματα, παραδείγματος χάρη, της μουσουλμανικής μειονότητας;»

Εξέφρασε τέλος την αποδοκιμασία του για το «κλίμα της πόλωσης, της τοξικότητας και τον απίστευτων ψεμάτων που διακινούνται σήμερα στο πολιτικό διάλογο», σημειώνοντας:

«Η τοξικότητα καταστρέφει τις σχέσεις εμπιστοσύνης οι οποίες είναι τόσο απαραίτητες σε μία δημοκρατία. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική ούτε με fake news, ούτε με ασύστολα ψέματα ούτε με προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Εγώ τους απέφευγα πάντα στην πολιτική μου σταδιοδρομία, θα εξακολουθώ να τους αποφεύγω και καλώ όλες και όλους να κάνουμε έναν σοβαρό, τεκμηριωμένο διάλογο με επιχειρήματα και να αφήσουμε στην άκρη προσωπικούς χαρακτηρισμούς, fake news και ένα λόγο ο οποίος τελικά μόνο εντάσεις και βία μπορεί να προκαλεί. Δεν μας αξίζουν αυτά, είμαστε μία υπεύθυνη και ώριμη δημοκρατία στην Ελλάδα του 2024. Είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι δεν είμαστε εχθροί».

NETWORK