Πολιτική

Ο Μητσοτάκης βάζει (και επίσημα) στον «πάγο» τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Μητσοτάκης βάζει (και επίσημα) στον «πάγο» τη Συμφωνία των Πρεσπών Φωτογραφία: Eurokinissi
Εχουμε θαλάσσια πάρκα ήδη, δεν θυμάμαι να πήραμε την άδεια κανενός, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν

Απόλυτα δικαιωμένος για την θέση της ΝΔ απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών και την επιλογή της να μην κυρώσει μέχρι τώρα τα μνημόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης στον Σκάι.

«Εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι σε όλες τις προβλέψεις της συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά συμμορφώνεται», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απέρριψε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση ψήφισή τους λέγοντας μάλιστα ότι «είναι πράξη που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού» αυτό που μας ζητά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, «να απωλέσουμε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο έχουμε».

Τόνισε ότι ο ίδιος προειδοποίησε με σαφή δήλωση και τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες και στις μεταξύ μας σχέσεις αλλά και στον δρόμο της προς την Ευρώπη.

Σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες και μετά την συνάντηση των δύο ηγετών στην Άγκυρα, αντιδράσεις στην Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα που έχει ανακοινώσει η χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «βεβαίως θα γίνουν».

Όπως είπε, η Ελλάδα έχει αυξημένες υποχρεώσεις περιβαλλοντικής προστασίας και του θαλάσσιου χώρου της, έχουμε ήδη το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, στην Ζάκυνθο και η επέκταση της ζώνης θαλάσσιας προστασίας δεν αφορά καθόλου της Τουρκία.

Υπογράμμισε ότι δεν υποκρύπτεται τίποτα περισσότερο, παρά μόνο η ανάγκη να προστατεύσουμε το θαλάσσιο οικοσύστημά μας, ενώ διαμήνυσε ότι ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας η Ελλάδα προφανώς και δεν ζητά τη γνώμη κανενός.

Αναφερόμενος γενικότερα στα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Άγκυρα και στην επόμενη ημέρα της συνάντησης με τον κ. Ερντογάν, τόνισε ότι είναι θετικό που συνομιλούμε και οι σχέσεις μπαίνουν σε πλαίσιο κανονικότητας χωρίς υπερβολική δραματοποίηση.

Υπογράμμισε ότι τους τελευταίους 14-15 μήνες έχει συντελεστεί σημαντική βελτίωση στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ τόνισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 4 χρόνια.

Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και με αυστηρά οριοθετημένες τις δικές μας κόκκινες γραμμές. Η Τουρκία έλεγε ότι δεν θέλει να συνομιλεί με την Ελλάδα και ο Ερντογάν με εμένα, σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τις απόψεις για ακύρωση της επίσκεψης στην Άγκυρα λόγω της απόφασης των τουρκικών αρχών για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, υποστηρίζοντας για την αντιπολίτευση ότι «έχουν υψώσει σημαία φθηνού πατριωτισμού χωρίς να αναλογίζονται τις επιπτώσεις της επόμενης ημέρας» και πρόσθεσε ότι καταλαβαίνει την όποια δημοσκοπική πίεση αλλά η εξωτερική πολιτική θέλει μία υπευθυνότητα και μια σοβαρότητα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην θέση του για ξεχωριστό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ευρωπαϊκή άμυνα, προβάλλοντας την ιδέα ενός συστήματος ευρωπαϊκής αεράμυνας, ευρωπαϊκού iron dome.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι η χώρα μας θα αναζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση όσον αφορά τις πολυεθνικές, λέγοντας ότι ετοιμάζει επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν για ευρωπαϊκή παρέμβαση που θα μας εξηγούν οι πολυεθνικές γιατί τιμολογούν τα προϊόντα διαφορετικά σε κάθε χώρα.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε πάντως τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση έμμεσων φόρων υποστηρίζοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με την χρεοκοπία της χώρας διότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Επανέλαβε ότι θα κόστιζε 2,3 δις τον χρόνο μόνο ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα μπαίναμε άμεσα σε επιτήρηση και υποστήριξε ότι είναι δεδομένο ότι θα γυρνούσαμε στις εποχές που μας έβαλαν στην κρίση.

Όπως είπε, αυτά που λέει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι «παντελώς μη κοστολογημένες προτάσεις, μη ανεφάρμοστες και αν επιχειρούσε να τα εφαρμόσει θα οδηγούσε την χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

«Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους πολλούς και να τους λέμε αχαλίνωτα ψέματα», υπογράμμισε, ενώ επανέλαβε ότι οι μειώσεις εργοδοτικών εισφορών θα είναι η πρώτη παρέμβαση όταν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος

Με αφορμή την πρόσφατη εκκένωση της κατάληψης στην Νομική επανέλαβε την ατζέντα νόμου και τάξης στα πανεπιστήμια λέγοντας μάλιστα, με αφορμή την παρουσία και υπηκόων ξένων χωρών, ότι «ο επαναστατικός τουρισμός δεν είναι ένα είδος τουρισμού που θέλουμε να προάγουμε στην χώρα μας».

Αναφορικά τέλος με την Παιδεία προανήγγειλε τις ανακοινώσεις, αύριο από την Ημαθία, για το ψηφιακό φροντιστήριο από τις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς, αλλά και «ανακοινώσεις προσεχώς» στο ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων όπου υποστήριξε ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον ξένων πανεπιστημίων και από Ευρώπη και από ΗΠΑ

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού σχολίασε ότι «έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα»

Δεν ξεκαθάρισε εάν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός, τόνισε ωστόσο ότι «αισθάνομαι φρέσκος, γεμάτος ιδέες, πιο έμπειρος και ενδεχομένως πιο δημιουργικός», ενώ επανέλαβε ότι δεν τον αφορά ένα ευρωπαϊκό αξίωμα.