ΠΑΣΟΚ: Πώς διέσπασε το ΚΙΝΑΛ η Συμφωνία των Πρεσπών- Η αλλαγή θέσης από Ανδρουλάκη

ΠΑΣΟΚ: Πώς διέσπασε το ΚΙΝΑΛ η Συμφωνία των Πρεσπών- Η αλλαγή θέσης από Ανδρουλάκη
Οι «πατριωτικές θέσεις» της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη στο Μακεδονικό και τα ελληνοτουρκικά έχουν στόχο τις ψήφους, εμποδίζουν όμως τις συνεργασίες της επόμενης μέρας των ευρωεκλογών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η αιτία και η αφορμή ταυτόχρονα της διάσπασης (και της αρχής του τέλους) του Κινήματος Αλλαγής, που ολοκληρώθηκε με τη θριαμβευτική επικράτηση λίγα χρόνια μετά του Νίκου Ανδρουλάκη και την επαναφορά του ονόματος του ΠΑΣΟΚ.

Σε μια δραματική σύσκεψη του τότε Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά ήταν κάθετη: Το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα υπόλοιπα πέντε μέλη διαφώνησαν. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού που συμμετείχε στο ΚΙΝΑΛ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, ο Γιώργος Παπανδρέου επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ, ο Γιώργος Καμίνης και ο Νίκος Ανδρουλάκης ευρωβουλευτής. Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, συμμετείχε στη συνεδρίαση διαδικτυακά από τις Βρυξέλλες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο καθένας είχε μαζί του στη συνεδρίαση και έναν εμπειρογνώμονα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά μάλιστα να τον ρωτάει κάποια στιγμή: «Μα ποιος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα πέραν του Θεοχαρόπουλου και του Σταύρου θα την ψηφίσει Νίκο;»- υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Καμίνης δεν ήταν τότε βουλευτές. Η διαφωνία στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών οδήγησε στη διάσπαση του ΚΙΝΑΛ καθώς το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης αποχώρησαν, ενώ ότανη ΔΗΜΑΡ έλαβε απόφαση υπερψήφισης της Συμφωνίας διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος με αποτέλεσμα να χωρίσουν οριστικά και οι δρόμοι της Αγίου Κωνσταντίνου με την Χαριλάου Τρικούπη.

Το ίδιο διάστημα αποχώρησαν από το ΚΙΝΑΛ και ομάδα «σημιτικών» στελεχών υπό τον Νίκο Μπίστη (η λεγόμενη «Γέφυρα») που εν συνεχεία προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τότε, λοιπόν, υπήρξε υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην πορεία όμως άλλαξε θέση εκφράζοντας σοβαρές αμφιβολίες για τη χρησιμότητά της, γεγονός που εξηγεί την αμηχανία που δείχνει σήμερα στο θέμα.

Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, εκπέμπει «θολά» μηνύματα και για τα ελληνοτουρκικά. Η αρχική θέση για αναβολή του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, έστω και αν στη συνέχεια ανασκευάστηκε, ταύτισε προς στιγμήν τη Χαριλάου Τρικούπη ως προς τη διαδικασία με ακραία κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη. Και δεν γνωρίζουμε αν η «πατριωτική στάση» θα φέρει ψήφους στις ευρωεκλογές στον Νίκο Ανδρουλάκη, σίγουρα όμως θα του δυσκολεύσει μετεκλογικά ανοίγματα που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σε περίπτωση που βγει δεύτερο κόμμα.

ΥΓ: Στα ελληνοτουρκικά ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι απολύτως συνεπής στις θέσεις του, είτε αρέσουν είτε όχι σε κάποιους στο κόμμα του ή εκτός αυτού!