Πολιτική

Νίκος Φίλης: Διχασμένη η ΝΔ ανάμεσα στις δύο ψυχές της, την ακροδεξιά και τη φιλελεύθερη

Νίκος Φίλης: Διχασμένη η ΝΔ ανάμεσα στις δύο ψυχές της, την ακροδεξιά και τη φιλελεύθερη Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
«ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ζημιά στη χώρα που βγαίνουν από τα δεξιά στην κυβέρνηση στα λεγόμενα εθνικά θέματα», δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

Έπρεπε ήδη να έχουν ψηφιστεί τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, τόνισε ο Νίκος Φίλης, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκης για τη στάση που έχουν κρατήσει απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον από την εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και όλες τις άλλες βαλκανικές χώρες. Αυτό δεν έγινε γιατί η ΝΔ, πέρα από την εθνικά επιζήμια στάση της όταν ψηφίζονταν η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, είναι σήμερα διχασμένη ανάμεσα στις δύο ψυχές της, την ακροδεξιά και τη φιλελεύθερη. Η κυρία Μπακογιάννη, σωστά είπε ότι τα μνημόνια έπρεπε ήδη να έχουν ψηφιστεί. Βορίδης και Γεωργιάδης, λένε άλλα και στην ουσία επιχαίρουν για τη νίκη του VMRO», επεσήμανε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, μιλώντας στο ΟPEN.

«Ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές ως “Μακεδονομάχος” και πολέμιος της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σήμερα, την υπερασπίζεται. Ακραία πολιτική ασυνέπεια και ο ορισμός της πολιτικάντικης πατριδοκαπηλείας η στάση του», συμπλήρωσε και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει, ανεξάρτητα από τι κάνει το «αδελφό κόμμα της ΝΔ, το VMRO» και τις «προβληματικές» δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Νίκος Φίλης: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ζημιά στη χώρα

«Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μια σημαντική εθνική προσφορά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ανακοινώσεις του δεν τον αναφέρει καν. Εμείς στη Νέα Αριστερά, ως βουλευτές τότε του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαμε πρωτεργάτες και αρχιτέκτονες αυτής της συμφωνίας, την ψηφίσαμε και είμαστε υπερήφανοι», παρατήρησε ο Νίκος Φίλης.

Συνεπώς, συνέχισε, «θα ψηφίσουμε» τα τρία μνημόνια, αλλά επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, μόνο η κυβέρνηση μπορεί να τα φέρει για ψήφιση.

Ο Νίκος Φίλης σημείωσε ότι ο Αλέξης Χαρίτσης πρότεινε τη σύμπηξη ενός μετώπου λογικής, ειρήνης και συνεργασίας στην εξωτερική πολιτική, τώρα που «δύο πόλεμοι έχουν εκραγεί στην περιοχή μας και η κυβέρνηση δίνει ρεσιτάλ υποτέλειας στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ».

Την ίδια ώρα, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιδίδεται σε «ιδιωτική εξωτερική πολιτική χωρίς στρατηγική και χωρίς να ενημερώνει σε βάθος τα άλλα κόμματα, όπως φάνηκε στην προχθεσινή συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν».

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει «να πράξει η χώρα μας το ίδιο με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Μάλτα, η Νορβηγία που πρόκειται σύντομα να προχωρήσουν στην αναγνώριση της Παλαιστίνης. Τα άλλα κόμματα δυστυχώς δεν έχουν απαντήσει ακόμη. Κάνουν ζημιά στη χώρα το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ που βγαίνουν από τα δεξιά στην κυβέρνηση στα λεγόμενα εθνικά θέματα».