Πολιτική

Τον φάκελο παρακολούθησης Ανδρουλάκη ζητά η ΑΔΑΕ από την ΕΥΠ - Ο κύβος ερρίφθη

Τον φάκελο παρακολούθησης Ανδρουλάκη ζητά η ΑΔΑΕ από την ΕΥΠ - Ο κύβος ερρίφθη Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Η ΑΔΑΕ ζητά να μάθει γιατί έγινε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ

Συνεδρίασε σήμερα η ολομέλεια της Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά ενέκρινε τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν ώστε να ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΔΑΕ θα στείλει τη σχετική επιστολή στην ΕΥΠ αύριο, με την οποία θα ζητά από την υπηρεσία τον πλήρη φάκελο που αφορά την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό θα γίνει προκειμένου να πληροφορηθεί την αιτιολόγηση στη βάση της οποίας έγινε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση τα προβλεπόμενα η ΕΥΠ θα πρέπει να απαντήσει εντός 10 ημερών.

Οι κινήσεις της ΑΔΑΕ εδράζονται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος του 2021 που απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα θύματα των παρακολουθήσεων για τους λόγους της άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ.

Η κομβική απόφαση του ΣτΕ 

Σημειώνεται πως το ΣτΕ έκρινε πως η ρύθμιση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, με το οποίο θεσπίσθηκε στην περίπτωση επιβολής του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας η πλήρης απαγόρευση της δυνατότητας ενημέρωσης του θιγόμενου, μετά τη λήξη του μέτρου, ακόμη και όταν δεν υφίσταται διακινδύνευση των σκοπών εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην επιβολή του, αποτελεί «υπέρμετρο περιορισμό» του απαραβίαστου της επικοινωνίας, που δεν δικαιολογείται στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους δικαίου. Έκρινε δε πως η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη πρέπει αναπεμφθεί στην ΑΔΑΕ για νέα, «νόμιμη κρίση».

Αν και η εν λόγω απόφαση δεν αφήνει χώρο για παρερμηνείες, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τρία μέλη της ΑΔΑΕ ψήφισαν κατά της εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, αψηφώντας πιθανές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Πάντως, νομικοί κύκλοι τονίζουν πως πρόκειται για μια εξαιρετική απόφαση, δεδομένου ότι θα ζητηθεί από την ΕΥΠ κάθε στοιχείο που έχει αρχειοθετηθεί για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο νόμος ρητά αναφέρει ότι πρέπει να παρασχεθεί ενημέρωση στο θύμα της παρακολούθησης, δηλαδή στον κ. Ανδρουλάκη και μάλιστα με γνωστοποίηση της αιτιολόγησης της παρακολούθησης, ώστε να μπορέσει να προσφύγει στα δικαστήρια κατά όσων παραβίασαν το προσωπικό του απορρήτου, εάν προκύψει πως ο λόγος που επικαλέστηκαν οι υπηρεσίες της ΕΥΠ για την παρακολούθησή του ήταν προσχηματικός, κατασκευασμένος και αυθαίρετος.

Το ίδιο βεβαίως θα συμβεί ακόμη και αν το υλικό που σχετίζεται με την αιτιολογία της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη έχει καταστραφεί. Και σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια κατά εκείνων που κατέστρεψαν το υλικό, αλλά και κατά όσων είχαν την πολιτική ευθύνη.