Πολιτική

Στη... γραμμή παραγωγής για το Iron Dome η Ελλάδα - Οι ενστάσεις

Στη... γραμμή παραγωγής για το Iron Dome η Ελλάδα - Οι ενστάσεις Φωτογραφία: wikipedia
Εχει δρομολογηθεί η αγορά συστημάτων αναχαίτησης, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Δένδια

Προτεραιότητα αποτελεί για την κυβέρνηση η δημιουργία αντιαεροπορικού αντι-drone θόλου... αλά Ισραήλ, όπως είχε γράψει ο Βασίλης Σκουρής στα «Παιχνίδια Εξουσίας» από τις 15 Απριλίου. Μάλιστα, η διαδικασία αγοράς συστημάτων αναχαίτησης (Iron Dome) έχει ήδη δρομολογηθεί, ωστόσο στρατιωτικός αναλυτής εξέφρασε στο Dnews τις αντιρρήσεις του για το κατά πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι στη χώρα μας.

Το ρεπορτάζ του Dnews επιβεβαιώνει εκ νέου ο υπουργός Αμυνας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». «Αποτελεί προτεραιότητά μας η εξάλειψη τυχόν υστερήσεων σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, με τη δημιουργία αντιαεροπορικού "θόλου" και "θόλου" αντι-drones, που θα προστατεύει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Η διαδικασία ώστε ο εναέριος χώρος της χώρας μας να καταστεί σε διάστημα λίγων ετών από σήμερα αδιαπέραστος, έχει ήδη δρομολογηθεί», τονίζει ο κ. Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι τη σχετική εισήγηση είχε κάνει ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος αναλαμβάνοντας τον Ιούλιο επικεφαλής στο Πεντάγωνο τροποποίησε σε μεγάλο βαθμό το δόγμα του προκατόχου του, δίνοντας μεταξύ άλλων την έμφαση στη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας στο Αιγαίο, έπειτα από συζητήσεις που είχε με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Tι είναι το σύστημα Iron Dome

Tο Ισραήλ διαθέτει μια σειρά από συστήματα για να εμποδίζει επιθέσεις από βαλλιστικούς πυραύλους με τροχιές που τους μεταφέρουν πάνω από την ατμόσφαιρα μέχρι πυραύλους κρουζ και ρουκέτες που πετούν χαμηλά.

Το σύστημα Iron Dome (σιδερένιος θόλος) του Ισραήλ βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο από τότε που η χώρα ξεκίνησε τη στρατιωτική της επίθεση στη Γάζα ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι οποίες πυροδότησαν τις σημερινές εχθροπραξίες στην περιοχή.

Το Iron Dome είναι το κατώτερο στρώμα της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας της χώρας (IMDO).

Το σύστημα αεράμυνας έχει βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων και διαθέτει τρία κεντρικά στοιχεία που αποτελούν μια ενιαία μονάδα.

Το σύστημα αυτό προφυλάσσει το Ισραήλ από το 2011.

Όταν ένας πύραυλος εκτοξεύεται προς το Ισραήλ, το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού ανιχνεύει την εισερχόμενη τροχιά και διαβιβάζει τις πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου των όπλων, το οποίο εκτελεί γρήγορους, πολύπλοκους υπολογισμούς για να ανιχνεύσει την τροχιά, την ταχύτητα και τον αναμενόμενο στόχο του πυραύλου.

Πώς θα λειτουργήσει στην Ελλάδα το Iron Dome

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Δημήτρη Φλουτσάκο για το Dnews, ο ναύαρχος ε.α. και στρατιωτικός αναλυτής Στέλιος Φενέκος είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο της αγοράς του συστήματος Iron Dome από το Ισραήλ, για την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας. Εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι στη χώρα μας, που διαφέρει γεωπολιτικά με το Ισραήλ.

«Εμείς πρέπει να έχουμε έναν έξυπνο στρατιωτικό σχεδιασμό, σταθερό, χωρίς παλινωδίες όπως κάνουμε αυτή τη στιγμή. Ενώ ξεκινήσαμε με τις Μπελαρά και τις κορβέτες στη θάλασσα, τώρα ξαφνικά τον ανατρέπουμε και βάζουμε άλλα στοιχεία στο τραπέζι που κατά την άποψή μου δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Για το συγκεκριμένο όπλο, δεν είναι μόνο το κόστος απόκτησης και χρήσης, είναι και πού θα το βάλεις. Οι Ισραηλινοί δεν έχουν τα θέματα που έχουμε εμείς με νησιά ηπειρωτικές περιοχές. Για μας, το πρώτο επίπεδο άμυνας είναι τα νησιά. Αν τα νησιά έχουν αποδυναμωθεί από αντιαεροπορικά συστήματα, ή δεν μπορούμε να έχουμε εκεί αντιαεροπορικά συστήματα, πάντα θα είμαστε ευάλωτοι, άσχετα αν έχουμε ένα σύστημα όπως το Iron Dome. Η Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από το Ισραήλ. Δεν μπορεί να καλυφθεί εύκολα ο χώρος όλης της χώρας, με τον ίδιο τρόπο που καλύπτεται το Ισραήλ. Δεν ξέρω αν η λύση είναι το Iron Dome, ή να πάρουμε και άλλους πυραύλους Πάτριοτ. Το Iron Dome, φαντάζομαι δεν θα καλύπτει ένα μέρος της χώρας, άρα θα χρειαστούμε ίσως επιμέρους συστήματα. Άρα το ποσό για την απόκτηση ανεβαίνει και παράλληλα, θα πρέπει να δούμε και τι κάλυψη θα έχουμε», υποστήριξε.