Πολιτική

Πώς μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα το αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ

EUROKINISSI EUROKINISSI
Οι πόλεμοι έφεραν κούρσα εξοπλισμών από πολλές χώρες της Ευρώπης

Απαντήσεις στο θέμα της αποτελεσματικότητας και της λειτουργικότητας για την Ελλάδα, του αντιαεροπορικού συστήματος Iron Dome, του Ισραήλ, που ενδέχεται να αγοράσει η χώρα μας, δίνει με συνέντευξή του στο Dnews, ο ναύαρχος ε.α. και στρατιωτικός αναλυτής Στέλιος Φενέκος. Υποστηρίζοντας ότι είναι πολλά αυτά θα πρέπει να εξεταστούν για το συγκεκριμένο όπλο, αφού η χώρα μας διαφέρει πολύ από το Ισραήλ και έχει άλλη γεωπολιτική θέση.

Αγώνας εξοπλισμών σε όλο τον κόσμο 

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα, που πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σπεύδουν να ολοκληρώσουν, εν μέσω πολεμικών συρράξεων, αναφέρει:

« Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης μετέχουν στο ΝΑΤΟ και αυτό έχει πιέσει να αυξηθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες. Επειδή οι χώρες έχουν ανάγκη το ΝΑΤΟ κάνουν εξοπλιστικά προγράμματα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Υπάρχει μία αναδιάταξη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως «φιλοδοξιών». Δηλαδή, ενώ σύμφωνα με τη συνθήκη του Άαχεν μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, η πρώτη θα αναλάμβανε την άμυνα της Ευρώπης και η Γερμανία την οικονομική υπεροχή, η Γερμανία είδε τον κίνδυνο της Ρωσίας και εξήγγειλε ένα πρόγραμμα 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό υποκίνησε και τις υπόλοιπες χώρες να ξεκινήσουν να εξοπλίζονται περισσότερο.

Και δεν είναι μόνο η Γαλλία, είναι η Πολωνία, είναι οι χώρες γύρω από την Ουκρανία που αισθάνονται ανασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης, αρχίζει και αναλαμβάνει θαλάσσιες αποστολές. Αναγκαστικά λοιπόν αυτό λειτουργεί και ως αμυντική ολοκλήρωση της Ευρώπης.

Επίσης δίνοντας όλα τα πυρομαχικά αλλά και οπλικά συστήματα στην Ουκρανία για τον πόλεμο με τη Ρωσία, έχουν μία μαύρη τρύπα. Όλα αυτά τα όπλα πρέπει αν αντικατασταθούν. Και θα το κάνουν, με πιο σύγχρονα όπλα.

Οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου, υποκινούνται σε εξοπλισμούς γιατί βλέπουν τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, η Κίνα θέλει να έχει την κυριαρχία και εξοπλίζεται στη θάλασσα και τον αέρα και η Ρωσία επίσης».

Μπήκαμε σε Ψυχρό Πόλεμο;

Ρωτήσαμε τον κ. Μπενέκο, αν όσα συμβαίνουν, σηματοδοτούν την έναρξη ενός ιδιότυπου νέου Ψυχρού Πολέμου. Υπογραμμίζει τις ιδιαίτερες γεωπολιτικές συνθήκες της εποχής, αλλά και τις συγκρούσεις στην Αφρική.

«Δεν είμαστε σε ένα είδος Ψυχρού Πολέμου, γιατί αυτός είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Θα έλεγα είμαστε σε έναν πόλεμο, με ιδιαίτερες πηγές αστάθειας, την ίδια στιγμή που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα πάντα. Την επόμενη 20ετία, θα αυξηθούν πολύ τα μεταναστευτικά ρεύματα. Υπάρχουν περιοχές που αυξάνονται οι εντάσεις, όπως είναι η Υποσαχάρια Αφρική, το Κέρας της Αφρικής.

Οι Αραβικές χώρες, για μένα, είναι έκπληξη γιατί δεν ενεπλάκησαν έως τώρα στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Φαίνονται μετριοπαθείς στη συγκεκριμένη σύγκρουση. Και βέβαια βλέπουμε οργανωμένες ομάδες αντιπροσώπων χωρών, που δρουν αντί για τις χώρες. Αυτή τη στιγμή στην Υποσαχάρια Αφρική, δρουν οι Ρωσικές δυνάμεις, οι αντίστοιχες της Βάγκνερ, το ίδιο συμβαίνει και με Τουρκικές δυνάμεις. Αλλά και με τρομοκρατικές οργανώσεις, για τις οποίες μας παραξενεύει η στρατιωτική τους οργάνωση και ο εξοπλισμός που διαθέτουν.

Υπάρχουν πολλές πηγές αστάθειας στον κόσμο αυτή τη στιγμή και μία νέα γεωπολιτική κατάταξη. Το μουσουλμανικό στοιχείο μεγαλώνει, υπολογίζεται ότι το 2023, οι μουσουλμάνοι θα είναι περισσότεροι από τους Χριστιανούς. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα εσωστρέφειας σε πολλές χώρες και αύξησης των εξοπλιστικών δαπανών».

Ο Ρόλος της Τουρκίας 

Σε ότι αφορά το ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Φενέκος, θεωρεί ότι θα εξακολουθήσει να θέλει την ηγεμονία στην Ευρώπη, θέλοντας να γίνει υπερδύναμη.

«Η Τουρκία είναι ο γνήσιος προβοκάτορας. Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους πάντες και έχει στο μυαλό της να γίνει η μεγάλη Τουρκία, μία υπερδύναμη. Και αυτό θέλει να το πετύχει με πολλούς τρόπους. Με το μουσουλμανισμό, αλλά και τον στρατό της, αφού θέλει να φανεί χρήσιμη στο ΝΑΤΟ.  Την Τουρκία δεν μπορούμε να την ακολουθήσουμε εμείς σε αυτά τα προγράμματα. Σε βάθος χρόνου θα ξεφύγει. Κάνει εξοπλισμούς 23 δισεκατομμυρίων και εμείς κάνουμε 3 δισεκατομμύρια».

Πώς θα λειτουργήσει στην Ελλάδα το Iron Dome

Μιλήσαμε με τον κ. Φενέκο για το ενδεχόμενο της αγοράς του συστήματος Iron Dome από το Ισραήλ, για την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας. Εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι στη χώρα μας, που διαφέρει γεωπολιτικά με το Ισραήλ.

«Εμείς πρέπει να έχουμε έναν έξυπνο στρατιωτικό σχεδιασμό, σταθερό, χωρίς παλινωδίες όπως κάνουμε αυτή τη στιγμή. Ενώ ξεκινήσαμε με τις Μπελαρά και τις κορβέτες στη θάλασσα, τώρα ξαφνικά τον ανατρέπουμε και βάζουμε άλλα στοιχεία στο τραπέζι που κατά την άποψη μου δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Για το συγκεκριμένο όπλο, δεν είναι μόνο το κόστος απόκτησης και χρήσης, είναι και που θα το βάλεις. Οι Ισραηλινοί δεν έχουν τα θέματα που έχουμε εμείς με νησιά ηπειρωτικές περιοχές. Για μας, το πρώτο επίπεδο άμυνας είναι τα νησιά. Αν τα νησιά έχουν αποδυναμωθεί από αντιαεροπορικά συστήματα, ή δεν μπορούμε να έχουμε εκεί αντιαεροπορικά συστήματα, πάντα θα είμαστε ευάλωτοι, άσχετα αν έχουμε ένα σύστημα όπως το Iron Dome. Η Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από το Ισραήλ. Δεν μπορεί να καλυφθεί εύκολα ο χώρος όλης της χώρας, με τον ίδιο τρόπο που καλύπτεται το Ισραήλ. Δεν ξέρω αν η λύση είναι το Iron Dome, ή να πάρουμε και άλλους πυραύλους Πάτριοτ. Το Iron Dome, φαντάζομαι δεν θα καλύπτει ένα μέρος της χώρας, άρα θα χρειαστούμε ίσως επιμέρους συστήματα. Άρα το ποσό για την απόκτηση ανεβαίνει και παράλληλα, θα πρέπει να δούμε και τι κάλυψη θα έχουμε», καταλήγει.