Πολιτική

ΝΔ: Στην τελική ευθεία για το 15ο Συνέδριο με φθορά στην κοινωνία και αναδιάταξη στο Μαξίμου

ΝΔ: Στην τελική ευθεία για το 15ο Συνέδριο με φθορά στην κοινωνία και αναδιάταξη στο Μαξίμου Φωτογραφία: EUROKINISSI
Με την εικόνα της να υφίσταται σημαντική φθορά στην ελληνική κοινωνία μετά και τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην τραγωδία των Τεμπών, η ΝΔ εισέρχεται στην τελική ευθεία προς το Συνέδριο του κόμματος, που θα διεξαχθεί από 5 έως 7 Απριλίου στο Ζάππειο, έχοντας ανοιχτά θέματα στην κυβέρνηση και στο υπό αναδιάταξη Μέγαρο Μαξίμου.

Τον προγραμματισμό για ένα πανηγυρικό- λόγω της φετινής συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ- 15ο Συνέδριο, το οποίο θα σηματοδοτήσει και την επίσημη αφετηρία της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δυσχεραίνει και το σοβαρό πλήγμα που καταγράφεται στον πυρήνα του ίδιου του Μεγάρου Μαξίμου λόγω της παραίτησης των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου.

Η διενέργεια ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές προεξοφλείται από πολλούς ότι θα αποτελέσει κίνηση φυγής προς τα εμπρός μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δεν είναι καθόλου βέβαιο πλέον ότι θα επιβεβαιώσει την αδιαμφισβήτητη, μέχρι πρότινος, πολιτική κυριαρχία της ΝΔ.

Ακόμη και γαλάζια στελέχη αναγνωρίζουν άλλωστε ότι στην σκιά των τελευταίων εξελίξεων γύρω από την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και με την κυβερνητική φθορά να έχει αρχίσει να καταγράφεται σε δημοσκοπικό επίπεδο και πριν την πρόταση δυσπιστίας, το θριαμβευτικό 41% των εθνικών εκλογών έχει δώσει την θέση του σε έναν πιο ρεαλιστικό στόχο που είναι να διατηρήσει η ΝΔ το ποσοστό της όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Οι προσεχείς δημοσκοπήσεις, που θα διεξαχθούν στον απόηχο της τριήμερης συζήτησης στην Βουλή και των δύο παραιτήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να δώσουν ένα πρώτο στίγμα για το πώς διαμορφώνονται οι πολιτικοί συσχετισμοί, ενώ είναι σαφές από τις τελευταίες παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη στην Βουλή και στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ θα επιχειρηθεί και με προβαλλόμενο... αντίπαλο τα "ισχυρά οικονομικά συμφέροντα" που ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν συγκυβερνά μαζί τους.

Σε αυτό το περιβάλλον αναμένονται οι αποφάσεις για τις αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου όπου προαναγγέλλεται εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων, με πιθανή την αναβάθμιση και του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη ο οποίος θα αναλάβει και μέρος των καθηκόντων του κ. Παπασταύρου.

Μία τέτοια κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού είναι σαφές ότι θα συνδέεται και με την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει τις σημαντικές διαρροές στα δεξιά της ΝΔ οι οποίες ενισχύθηκαν μετά και την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Αντικατάσταση είναι πιθανό να υπάρξει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στην θέση του Γιάννη Μπρατάκου.

Ο πρωθυπουργός πάντως θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα με πρώτο βήμα τις χθεσινές ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό, αλλά και με νέο γύρο επισκέψεων- πιθανότατα από σήμερα- στο Λεκανοπέδιο, αλλά και στην περιφέρεια.

Κεντρικό μήνυμα του Συνεδρίου της ΝΔ θα είναι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της ΝΔ και η προβολή της ως κατεξοχήν ευρωπαϊκής παράταξης της χώρας, κάτι που συμβολίζεται και από την επιλογή του Ζαππείου.

Το μήνυμα αυτό "θολώνει" πάντως από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα που ανάγκασε την κυβέρνηση να στείλει και απάντηση σημείο προς σημείο.

Η παρουσία στο Συνέδριο της ΝΔ κορυφαίων στελεχών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, πιθανότατα και της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θα αξιοποιηθεί πάντως για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προφίλ του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ ως του μεγαλύτερου, σε εκλογική δύναμη, κόμματος στο πλαίσιο του ΕΛΚ.