Πολιτική

Το «όχι» της κυβέρνησης στα αιτήματα των αγροτών και η ανησυχία για ντόμινο κοινωνικών αιτημάτων

Το «όχι» της κυβέρνησης στα αιτήματα των αγροτών και η ανησυχία για ντόμινο κοινωνικών αιτημάτων
Μπροστά στη νέα πραγματικότητα των εντεινόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων τις οποίες καλείται να διαχειριστεί χωρίς την δημοσιονομική ευελιξία των προηγούμενων ετών, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίδονται μεταξύ άλλων και σε μια άσκηση ισορροπιών απέναντι στην πληθώρα των κοινωνικών αιτημάτων που φέρνει διαρκώς στο προσκήνιο η συνεχιζόμενη ακρίβεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, το επαναλαμβανόμενο μετά τις προχθεσινές αποφάσεις των αγροτών για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, κυβερνητικό μήνυμα περί μη προνομιακής μεταχείρισης καμίας κοινωνικής ομάδας η οποία «μπορεί να φωνάζει περισσότερο ή να διαδηλώνει πιο έντονα», υποδηλώνει την ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου για τον αντίκτυπο που θα είχε στην ελληνική κοινωνία η δημιουργία αίσθησης περαιτέρω κυβερνητικής υποχωρητικότητας έναντι των αγροτών.

Αλλά και για το ντόμινο διεκδικήσεων που θα μπορούσε να πυροδοτηθεί σε μια τέτοια περίπτωση, φέρνοντας πολιτικά σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει- και το δηλώνει άλλωστε- ότι «υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να τα παραβούμε».

Με το μήνυμα αυτό η κυβέρνηση δείχνει όμως να κλείνει ταυτόχρονα το μάτι και στον «κοινωνικό αυτοματισμό» σε περίπτωση που οι αγρότες προχωρήσουν σε μορφές κινητοποιήσεων που «διαταράσσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή».

Την αίσθηση αυτή δημιουργεί και η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του, και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου».

Σε περίπτωση που οι αγρότες επιλέξουν να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς εθνικών δρόμων, είναι σαφές πως η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης θα έχει σαν στόχο να μετριάσει την ευρεία υποστήριξη που εκφράζει σήμερα η ελληνική κοινωνία στα αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

Για την ώρα πάντως η κυβέρνηση εξακολουθεί να εκφράζει την προσήλωσή της στον διάλογο με τους αγρότες, αλλά με ανοιχτούς δρόμους, και να δηλώνει ανοιχτή και σε μία θεσμική συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους τους, η οποία θα αφορά σε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων που θα καλύπτουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας.

Ο πρωθυπουργός έγινε ήδη αποδέκτης, χθες βράδυ, υπομνήματος των αγροτών με τα βασικά τους αιτήματα, μεταξύ άλλων για μείωση του κόστους παραγωγής και επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ, αλλά και ειδικά για την Θεσσαλία και αναμένεται πλέον η κυβερνητική αντίδραση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη σήμερα το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους περιφερειάρχες, στην ατζέντα της οποίας αναμένεται να είναι βασικό θέμα η κατάσταση στον αγροτικό τομέα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί φυσικά και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημ. Κουρέτας που τις προηγούμενες ημέρες άσκησε αυστηρή κριτική.