Πολιτική

Νόμος του κράτους τα μέτρα για την οπαδική βία και ολοταχώς για «σέντρα» με κόσμο στα γήπεδα

Νόμος του κράτους τα μέτρα για την οπαδική βία και ολοταχώς για «σέντρα» με κόσμο στα γήπεδα
Με ευρύτερη πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο με τα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας.

Με ευρύτερη πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο με τα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη πριν από λίγη ώρα, επί της αρχής «υπέρ» ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ , του ΠΑΣΟΚ, και της Πλεύσης Ελευθερίας, «κατά» αυτοί του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Νίκης ενώ «παρών» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε «ναι» στις διατάξεις για τα μέτρα, αυτί της Ελληνικής Λύσης και αυτοί των Σπαρτιατών.

Με νόμο του κράτους πλέον το νομοσχέδιο τα γήπεδα ανοίγουν στις 13 Φεβρουαρίου, με το χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα να είναι τα εξής:

-Από την ίδια ημέρα τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις των διοικητικών μέτρων και ποινών που θα επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ

* Από τις 6 Μαρτίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (υπερσύγχρονες κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ) και καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της.

* Από την Τρίτη 9 Απριλίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε πως «από την αρχή η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε ότι με το νομοσχέδιο αυτό φέρνουμε το καλύτερο» αλλά είναι «ένα έκτακτο νομοσχέδιο σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες, χωρίς να ακολουθούνται οι νομοθετικές διαδικασίες του επείγοντος, με πλήρη διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς, τους πολίτες και στη Βουλή».

«Ανοίγετε τα γήπεδα χωρίς μέτρα»

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική για το γεγονός ότι τα γήπεδα θα ανοίξουν τελικά χωρίς να λεχουν ενεργοποιηθεί τα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση διατεινόταν πως το άνοιγμα θα γινόταν μόνο με τα μέτρα σε εφαρμογή.
«Ανακοινώσατε μέτρα για κεκλεισμένων των θυρών στο ποδόσφαιρο όταν το τελευταίο γεγονός ήταν σε αγώνα βόλεϊ; Το μέτρο αυτό είναι μια ξεκάθαρη παραδοχή αποτυχίας, παραδεχόμενοι ότι επί 4μισι χρόνια αποτύχατε», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, υποστήριξε από την πλευρά του πως απαιτείται συνολικό σχέδιο, μετά από κάθε τραγική δολοφονία υπήρξαν εξαγγελίες, όμως για να σπάσουμε τον ατέρμονο κύκλο της βίας χρειάζεται με διακομματική συναίνεση που θα αντιμετωπίζει στη ρίζα του το πρόβλημα, με βάση το τρίπτυχο πρόληψη έλεγχος τιμωρία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, υποστήριξε από την πλευρά του πως απαιτείται συνολικό σχέδιο, μετά από κάθε τραγική δολοφονία υπήρξαν εξαγγελίες, όμως για να σπάσουμε τον ατέρμονο κύκλο της βίας χρειάζεται με διακομματική συναίνεση που θα αντιμετωπίζει στη ρίζα του το πρόβλημα, με βάση το τρίπτυχο πρόληψη έλεγχος τιμωρία», είπε χαρακτηριστικά.

Πέρασαν και οι τροπολογίες για ρεύμα και κατώτατο

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασαν και η ρύθμιση για την αναστολή είσπραξης για τα έτη 2024 και 2025 των απλήρωτων οφειλών για αγροτικές χρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας των πληγέντων από τον Daniel που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2023 και τη διάταξη για τον κατώτατο μισθό.

Δεκτή η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, έκανε δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση της 1ης Φεβρουαρίου, ως «ημέρα φιλάθλου».
Την 1 Φεβρουαρίου 2024 συμπληρώνονται 2 χρόνια από την δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία για να υιοθετηθεί η πρόταση του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου με την επωνυμία «Δομή 1ης Φεβρουαρίου 2022 - Εις το Όνομα του Άλκη» .

«Είναι χρέος όλων μας να υιοθετήσουμε την πρόταση για καθιέρωση της 1ης Φεβρουαρίου ως Πανελλήνιας Ημέρας Φιλάθλου ώστε κάθε χρόνο να διοργανώνονται δράσεις με στόχο την αλλαγή της οπαδικής κουλτούρας και την προώθηση του φιλάθλου πνεύματος», ανέφερε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτυεσης σε σχετική ανακοίνωσή του.

«Κάνω δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Να γίνουμε μια γροθιά απέναντι στη βια. Ποτέ ξανά», τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλο Ξανθόπουλο να λέει πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί το τέρας της βίας»/
«Θετικό να γίνονται δεκτές προτάσεις της αντιπολίτευσης. Οφείλει να αποτελέσει ένα εφαλτήριο για διάλογο τον οποίο όλοι μας σας καλέσαμε να πραγματοποιήσουμε. Να μιλήσουμε με θάρρος για την αθλητική βία», ανέφερε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάνζος.