Πολιτική

Λευκός Οίκος καλεί Μητσοτάκη και Ερντογάν - Όλες οι λεπτομέρειες για τα F-35

Λευκός Οίκος καλεί Μητσοτάκη και Ερντογάν - Όλες οι λεπτομέρειες για τα F-35
Πόσο κοστίζουν, ο σχεδιασμός των ΗΠΑ, η αγορά νέων φρεγατών.

Η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλά να μάθουμε για την πώληση από τις ΗΠΑ F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα. Ας επιχειρήσουμε με όσα γνωρίζουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις:

ΠΟΣΑ F-35 ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ; Έως 40 (20+20).

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ F-35; Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον 8,6 εκατομμύρια ευρώ. Αν όμως προστεθούν και τα όπλα που θα χρειαστούν το κόσμος ενδέχεται να ξεπεράσει τα 30-35 δισεκατομμύρια ευρώ, να αγγίξει ακόμα και τα 40 δισ. Σύμφωνα με γνώστες του θέματος, ένα πλήρως εξοπλισμένο F-35 κοστίζει ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Τα F-35, αν όλα εξελιχθούν γρήγορα και ομαλά, θα φτάσει στην Ελλάδα έτοιμο και με ειδικευμένους πιλότους (όλη η εκπαίδευση γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες) το 2028.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ; Το βέβαιον είναι πως είναι ενταγμένα στους νατοϊκούς σχεδιασμούς. «Η παραχώρηση αμυντικού υλικού στους συμμάχους μας στο NATO αποτελεί θεμελιώδες συστατικό των προσπαθειών μας για να τονώσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να ενισχύσουμε τις συλλογικές αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας. Προς αυτόν τον σκοπό, έχουμε επιδιώξει να συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα, ώστε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντά μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή Μπλίνκεν στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ενώ στην επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο για την πώληση των F-16 προς την Τουρκία αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Αυτά τα νέα και ανακαινισμένα αεροσκάφη θα παρέχουν στην Τουρκία έναν στόλο εκσυγχρονισμένων πολεμικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων που θα της επιτρέψουν (...) να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Όπως, μάλιστα, αναφέρεται στην επιστολή: «Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή». Επιπλέον, πολύ δύσκολα θα επιτρέψει η Ουάσιγκτον να χρησιμοποιηθούν τα F-35 (όπως και τα F-16) σε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο, όπως βεβαίως και να διεξαχθεί ένας τέτοιος πόλεμος. Κάποιοι παρατηρητές, μάλιστα, ισχυρίζονται πως τα F-35 δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται κάπου αν δεν θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που θα κρατούν το χαρτί της λειτουργίας των αεροσκαφών στα χέρια τους. Για δε τα F-16 υπάρχει η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη να μην αναμένουμε δήλωση από την Άγκυρα ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν εναντίον της Ελλάδας. Επαναλαμβάνουμε πως η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, καθώς πρώτιστος στόχος είναι αυτά να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ!

«ΒΟΗΘΕΙΑ» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ένα μεγάλο μέρος του πακέτου "οικονομικής βοήθειας" των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, που ανακοινώθηκε από την Ουάσιγκτον, έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τη "βοήθεια" της χώρας μας προς την Ουκρανία. Η χώρα μας, με τη σειρά της, θα παραχωρήσει δικά της οπλικά συστήματα προς τον Ζελένσκι.

ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ: Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας η χώρα μας θα αγοράσει από τις ΗΠΑ και φρεγάτες Constellation, με στόχο να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένουμε τις επόμενες ημέρες.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ: Στις 27 Μαρτίου, όπως δημοσίευσε χθες το σάιτ των "Παραπολιτικών" ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαβεί την πόρτα του Λευκού Οίκου, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες μας νωρίτερα συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν θα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν, που θα διαβεί για πρώτη φορά μετά την ήττα Τραμπ την είσοδο του Λευκού Οίκου!