Πολιτική

Μητσοτάκης: Οι μεταναστευτικές ροές απαιτούν μια ευρωπαϊκή λύση

Μητσοτάκης: Οι μεταναστευτικές ροές απαιτούν μια ευρωπαϊκή λύση Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Χαιρετισμό στην εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης» που οργανώνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απευθύνει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, ήδη από τις αρχές του 2024, είμαστε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και μάλιστα με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και της Επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον, ώστε να συζητήσουμε σε με ανοιχτή, δημόσια διαβούλευση τις ευρωπαϊκές απαντήσεις στην μεγάλη πρόκληση του μεταναστευτικού προβλήματος», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα, του οποίου η διαχείριση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την ίδια την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελικά την ίδια πορεία της ευρωπαϊκής ιδέας. Έτσι, ως μία κατεξοχήν ευρωπαϊκή πρόκληση, οι μεταναστευτικές ροές προς την ευρωπαϊκή μας ήπειρο, απαιτούν και μια ευρωπαϊκή λύση, που πριν από όλα σημαίνει συμπόρευση, κοινή δράση των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι:

«Τα σύνορα της Ελλάδα αποτελούν και τα ανατολικά και θαλάσσια χερσαία σύνορα της Ευρώπης. Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε ότι τα πρωτογενή κύματα παράνομων μετακινήσεων προς την Ελλάδα τελικά μετατρέπονται συχνά και σε δευτερογενή μετακινήσεις προς τη Γερμανία, τη Σκανδιναβία, την Κεντρική Ευρώπη. Οι ροές που καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά έχουν συχνά ως προορισμό τον ευρωπαϊκό βορρά. Η χώρα μας γίνεται έτσι συχνά ένας ενδιάμεσος σταθμός. Ευρωπαϊκή λύση όμως σημαίνει και την ειλικρινή απάντηση. Αν μπορούμε, με ευρωπαϊκές διαδικασίες, να αντιμετωπίσουμε τις παράνομες διακινήσεις ανθρώπων και αν διαθέτουμε τελικά το σθένος να συνδέσουμε τις αρχές του κράτους δικαίου με την ίδια την προάσπισή τους. Να αποδείξουμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί τελικά να μεταφράζει τις διακηρύξεις της σε μια ενιαία και αποτελεσματική πολιτική».