Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο Άκης Σκέρτσος διευκρίνισε ότι μειώνεται από το 2024 κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές και για πυρκαγιά. Το μέτρο αφορά και υφιστάμενα συμβόλαια, ξεκαθάρισε.
«Πιστεύουμε ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα της κάλπης και την εντολή, που θα δώσουν οι πολίτες» επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, απαντώντας σε ερωτήσεις στο σημερινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών.
Ερωτηθείς σχετικώς ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι «πανικό βλέπουμε στην πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη τακτική μιλώντας τη μία ημέρα για κυβέρνηση ηττημένων και την άλλη για κυβέρνηση ανοχής» και επέμεινε πως «εμείς έχουμε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, το οποίο ξεδιπλώνουμε και εξειδικεύουμε, ενώ είναι ενταγμένο και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που έχουμε καταθέσει στην Κομισιόν».
Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση ο κ. Σκέρτσος διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση της Ειρήνης Αγαπηδάκη με το σκάνδαλο της Novartis κάνοντας λόγο για μυθεύματα, αλλά και για στοχοποίηση της επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ σχετικά με τη δράση της στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Σε ερωτήσεις για πιθανή μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «δεν αρκεί να βγαίνουν τα κουκιά» και τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται να κάνει άλματα προς τα εμπρός» και πως «αυτά δεν μπορεί να γίνουν με παίκτες αρνησικυρίας». Υπενθύμισε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταψηφίσει μεταρρυθμίσεις όπως αυτή του ΕΦΚΑ, αλλά και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής:
Με το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός πριν από 10 μέρες, δείξαμε τη φιλοδοξία μας για την Ελλάδα του 2030. Μια Ελλάδα πιο παραγωγική, κοινωνική, πράσινη και ψηφιακή, δίκαιη και εν τέλει μια Ελλάδα πιο ισχυρή. Με Έλληνες και Ελληνίδες που είναι περήφανοι για την Πατρίδα μας και μένουν ή επιστρέφουν σε αυτήν από επιλογή. Για να μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές και να μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον και για τα παιδιά μας.
Αυτό είναι το διακύβευμα της επόμενης κάλπης και εξασφαλίζεται μόνο με μια σταθερή και αυτοδύναμη Κυβέρνηση που δεν θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες ακυβερνησίας, παραλυσίας και ξεπερασμένων πολιτικών πειραμάτων που ανήκουν σε άλλες εποχές. Διότι αυτά ακούμε ως πρόταση από την Αντιπολίτευση. Μια πρόταση επιστροφής στο χθες με ανθρώπους και μυαλά του χθές, απέναντι σε μια πρόταση δυναμικής φυγής προς το αύριο.
Θέλουμε και μπορούμε η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία να τρέχει με διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη 3% κάθε χρόνο. Θέλουμε και μπορούμε να αυξηθούν τα εισοδήματα κατά 25% και ο κατώτατος και ο μέσος μισθός.
Θέλουμε και μπορούμε να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κάτω από 130% έως το 2027, να αυξηθούν οι νέοι αγρότες κατά 60.000, η μεταποίηση στο 15% του Α.Ε.Π., οι εξαγωγές στο 60% του Α.Ε.Π., να έχουμε τουρισμό 12 μήνες το χρόνο με 30 δις ευρώ έσοδα ετησίως, και τέλος η Ελλάδα να βρίσκεται μέσα στις 10 καλύτερες χώρες παγκοσμίως στο διαμετακομιστικό εμπόριο.
Θέλουμε και μπορούμε να μειωθούν κι άλλο οι φόροι και οι εισφορές. Να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια και τους νέους ανθρώπους στα πρώτα τους βήματα. Να έχουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ένα πλήρως ψηφιακό κράτος για όλους, ποιοτικό δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας που παρέχει φροντίδα και ευκαιρίες αντί για ισοπέδωση και απαξίωση κυρίως στους ευάλωτους πολίτες που έχουν λιγότερα εφόδια.
Τι σημαίνουν αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι; Σημαίνουν μια αυτάρκη και αυτοδύναμη χώρα, με Περισσότερες και καλύτερες δουλειές με πολύ καλύτερες αμοιβές για τους νέους Έλληνες και τις νέες Ελληνίδες, με σεβασμό και ισχύ στο εξωτερικό και την Ευρώπη.
Όσο η οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά τόσο το Κράτος θα μπορεί να στέκεται πιο ουσιαστικά δίπλα στους πολίτες και τις ανάγκες τους. Γνωρίζουμε βεβαίως πάρα πολύ καλά πόσο ταλαιπωρείται και πιέζεται, αυτή τη στιγμή, το ελληνικό νοικοκυριό από τον πληθωρισμό. Παρότι σήμερα είναι πλέον ο 5ος χαμηλότερος πληθωρισμός στην Ευρώπη, παραμένει υψηλός, ροκανίζει τα εισοδήματα των οικογενειών, των νέων και των μεγαλύτερων, πιέζει τις επιχειρήσεις. Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα κι άλλο με όποιον -δημοσιονομικά ανεκτό και υπεύθυνο- τρόπο μπορούμε. Και αυτό κάνουμε.
Χθες από την Ελευσίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επιπλέον τρία μέτρα που είναι ενταγμένα στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης 2023-2026 που κατέθεσε η Κυβέρνηση στην Κομισιόν. Ασφαλώς δεν λύνουν το πρόβλημα της ακρίβειας και της πίεσης στα εισοδήματα αλλά προσφέρουν ακόμη μια ανάσα.
Τα μέτρα αυτά θυμίζω είναι:
- Θεσμοθετείται από φέτος το καλοκαίρι το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για δυο χρόνια και για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές.
- Μειώνεται από το 2024 ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές και για πυρκαγιά. Το μέτρο αφορά και υφιστάμενα συμβόλαια.
- Αυξάνεται από 1.1.24 η οικογενειακή παροχή για όσους έχουν παιδιά δηλαδή από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδιά σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170 και από 170 στα 220 ευρώ ια όσους έχουν 4 παιδιά, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024.
Είναι τρία μέτρα κοστολογημένα, που απαντούν σε ανάγκες και προβλήματα όπως το δημογραφικό ζήτημα, η στήριξη της οικογένειας και των νέων ανθρώπων στο ξεκίνημα τους και η περαιτέρω μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην ακίνητη περιουσία με ταυτόχρονη μέριμνα και έμφαση στην πρόληψη για την έγκαιρη αποζημίωση σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Και με αυτά τα μέτρα το οικονομικό μας πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τα 9 δις. για το όλη την τετραετία.
Έχουμε αποδείξει άλλωστε στη διάρκεια της τετραετίας ότι σταθήκαμε πάντα στο πλευρό της κοινωνίας-και στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις- δίχως ποτέ να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία. Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους στον κόσμο κατά 36 μονάδες μέσα στην προηγούμενα τετραετία και ταυτόχρονα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην Ε.Ε. που πέτυχε παράλληλα με ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή μετά την πανδημία με αποτέλεσμα να σημειώσουμε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα από το 2022 ένα χρόνο νωρίτερα του αναμενόμενου. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της αλματώδους ανάπτυξης που φέρνει η πολιτική μας και δευτερευόντως του πληθωρισμού, ως προς το σκέλος της μείωσης του χρέους.
Γι’ αυτό είναι τουλάχιστον αστείο, αν όχι προκλητικό, ο ΣΥΡΙΖΑ να μας εγκαλεί για «παροχολογία» όταν το συνολικό κόστος των υποσχέσεων του για την τετραετία, φτάνει στα 83 δισ. ευρώ. Ξεκίνησε με 11,5 δισ. ευρώ ετησίως -συνολικά 46 δισ. ευρώ στην τετραετία και έφτασε τα 83 δισ. Και κάθε ημέρα που περνάει προσθέτει κι άλλα, με τη βεβαιότητα ότι δεν θα κληθεί να τα εφαρμόσει. Ωστόσο καλό είναι να γνωρίζουν οι πολίτες ότι πρόκειται για ένα προχειρογράφημα, μια συνταγή από τα παλιά που μας οδηγεί εκ νέου στα βράχια, σε νέα εποπτεία, ακόμη και χωρίς τη «Δήμητρα» του κ. Βαρουφάκη και τις σοσιαλ-αοριστίες του κ. Ανδρουλάκη.
Ειλικρινά μεταξύ των δυο δεν γνωρίζω τι είναι πιο επικίνδυνο σήμερα; Να υπόσχεσαι με θράσος ένα ανεφάρμοστο πρόγραμμα ή να μιλάς σαν να συμμετέχεις σε πολιτικά καλλιστεία χωρίς να γίνεσαι συγκεκριμένος; Διότι από τη μια πλευρά έχουμε τη Θεσσαλονίκη Νο2 του κ. Τσίπρα και από την άλλη έχουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη που πρακτικά μας λέει κάτι σαν «θέλω να είμαι και πλούσιος και όμορφος και υγιής αλλά δεν σας λέω ούτε πως ούτε με ποιους θα το πετύχω».
Ας προσγειωθούμε λοιπόν στην πραγματικότητα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι δημαγωγοί προτείνουν εύηχες αλλά ανεφάρμοστες λύσεις, θεωρώντας -εν προκειμένω- τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ ότι οι πολίτες έχουν κοντή μνήμη.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να εξηγήσω λίγο καλύτερα γιατί είναι και επικίνδυνες αλλά και αναποτελεσματικές οι οικονομικές προτάσεις όπως ο μειωμένος Φ.Π.Α. στα τρόφιμα. Η οποιαδήποτε απόφαση στα δημοσιονομικά μας πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη σχέση κόστους-οφέλους. Καταρχήν η μείωση τους Φ.Π.Α. από το 13% που είναι όλα τα τρόφιμα σήμερα (μόνο τα αλκοολούχα ποτά είναι στο 24%) στο 6%, δηλαδή κατά 7 μονάδες κοστίζει 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει τεράστιο κόστος με μηδενική επίδραση στις τιμές.
Δεν θα σας πάω πολύ μακριά -αν και το πρόσφατο παράδειγμα της Ισπανίας δείχνει ότι παρά τη μείωση Φ.Π.Α. ο πληθωρισμός στα τρόφιμα συνεχίζει να τρέχει και εκεί- αλλά θα θυμίσω ένα δικό μας παράδειγμα. Από το 2020 η Κυβέρνηση έχει μειώσει τον Φ.Π.Α. κατά 11 μονάδες από το 24 στο 13% στην εστίαση, στον καφέ στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι ο υπο-δείκτης τιμών καταναλωτή της εστίασης της ΕΛΣΤΑΤ έμεινε ακίνητος, για την ακρίβεια μεταβλήθηκε μόλις 0,3%, αντί για 11%, και μετά από μερικούς μήνες αυξήθηκε και πάνω από τα προηγούμενα επίπεδα. Αντίστοιχα στους κινηματογράφους ο δείκτης τιμών μειώθηκε κατά μόλις 1% αντί για 11%. Συνεπώς για ποιο λόγο να πετάξουμε λεφτά των φορολογουμένων στις τσέπες των επιχειρήσεων ενώ μπορούμε απευθείας τα έσοδα που εισπράττουμε να τα δίνουμε στους καταναλωτές με διάφορα μέτρα όπως είναι το market pass;
Και καλά τα δημοσιονομικά δεν τα σκέφτεται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι άλλωστε το δυνατό τους σημείο. Ποιο θα είναι τελικά το όφελος του καταναλωτή; Για έναν καταναλωτή που ξοδεύει 350 ευρώ μηνιαίως στο super-market (σύμφωνα με την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ το 2021 η μέση μηνιαία δαπάνη για τρόφιμα ήταν 312 ευρώ), με μείωση 2% μιλάμε για όφελος 7 ευρώ το μήνα. Με μείωση 1% μιλάμε για όφελος 3,5 ευρώ το μήνα. Με μείωση 0,3% όπως η Ισπανία μιλάμε για όφελος 1 ευρώ το μήνα! Αυτό μας υπόσχονται;
Εμείς με το market pass δίνουμε μεσοσταθμικά 30 ευρώ το μήνα και σε οικογένειες με περισσότερα παιδιά έως 100 ευρώ το μήνα. Συνεπώς μιλάμε για ένα πολύ πιο αποτελεσματικό μέτρο, στοχευμένο, που προήλθε από τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων κοστίζει πολύ λιγότερο (500 εκατ. το εξάμηνο) και αποδίδει πολύ περισσότερο (30 ευρώ το μήνα, έναντι 1 έως 7 ευρώ που είναι η μείωση Φ.Π.Α.).
Να μιλήσω για ένα ακόμη μέτρο που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ: Την επαναφορά της 13ης σύνταξης.
Το να μιλάει ο κ. Τσίπρας για τους συνταξιούχους, τη στιγμή που έφερε το νόμο Κατρούγκαλου και επέβαλε 17 περικοπές στις συντάξεις, επειδή έδωσε ένα επίδομα 500 ευρώ προεκλογικά το 2019, τη στιγμή που δίνουμε πραγματικές και μόνιμες αυξήσεις πάει πολύ. Την 1η Ιανουαρίου 2023 αυξήθηκαν μόνιμα -για πρώτη φορά από το 2010- οι συντάξεις κατά 7,75% με δημοσιονομικό κόστος 900 εκατ. ευρώ. κατ’ έτος. Επιπλέον δόθηκε ενίσχυση σε όσους δεν είδαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς της τάξης των 200-300 με επιπλέον κόστος 280 εκατ. ευρώ. Επιπλέον καταργήθηκε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους με ετήσιο κόστος 274 εκατ. ευρώ. Δηλαδή εντός του έτους ενισχύθηκαν οι συνταξιούχοι με περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ήδη μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων έχει λάβει ουσιαστικά μια πρόσθετη 13η σύνταξη ετησίως χάρη σε αυτές τις αυξήσεις ενώ τα επόμενα 4 χρόνια δεσμευόμαστε για επιπλέον αυξήσεις 1,5 δισ. ευρώ σε όλες τις συντάξεις, αυξήσεις που θα σβήσουν οριστικά και την προσωπική διαφορά. Αυτά είναι μέτρα που έρχονται από την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι από την αναδιανομή της φτώχειας που μας υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά βλέπετε η Αντιπολίτευση είναι απασχολημένη με το να βρει ποιος έχει τους αυθεντικούς τίτλους κυριότητας του Ανδρέα Παπανδρέου και των συνθημάτων του, χωρίς εντωμεταξύ να έχει καταλήξει η αριστερή πολυκατοικία -σχεδόν δέκα μέρες πριν από τις κάλπες- αν θα κάνει Κυβέρνηση ηττημένων ή νικητών. Τους αφήνουμε στη Βαβέλ τους -αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε άλλωστε τις πιρουέτες τους που ωστόσο δεν μπορούν να κρύψουν ένα πράγμα: Ότι αν το επιτρέψουν οι αριθμοί της κάλπης θα συμπράξουν για σχηματισμό Κυβέρνησης συνεργασίας, από την πρώτη κάλπη, ανεξαρτήτως τι λένε προεκλογικά όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Εμείς τι λέμε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες; Να μας εμπιστευθούν ξανά και η 2η τετραετία θα είναι ακόμη πιο παραγωγική, υπέρ των πολιτών. Θα είναι μια τετραετία ακόμη μεγαλύτερων αλλαγών προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας, ιδιαίτερα της νέας γενιάς.
Διαφορές με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Δυο ειδικότερες αναφορές θα ήθελα να κάνω στα ζητήματα της δημόσιας εκπαίδευσης που αποτελούν βασικό πεδίο διαφοράς μας τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με το ΠΑΣΟΚ.
Πριν λίγες μέρες υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση που θέτει σε εφαρμογή το νέο θεσμό των εσωτερικών Erasmus τα οποία αναβαθμίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και δίνουν περισσότερες ευκαιρίες στους φοιτητές μας. Υλοποιείται έτσι άλλη μια πρόβλεψη του ν. 4957/2022 που καταψήφισε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χορήγηση, για πρώτη φορά, της δυνατότητας στους προπτυχιακούς φοιτητές να γνωρίσουν και άλλα γνωστικά αντικείμενα, διευρύνοντας τους ακαδημαϊκούς τους ορίζοντες. Σκοπός του προγράμματος εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών, το οποίο τίθεται σε λειτουργία από το εαρινό εξάμηνο του επόμενου ακαδημαϊκού έτους, είναι η παροχή της δυνατότητας παρακολούθησης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου Τμήματος/Μονοτμηματικής Σχολής άλλου ελληνικού Α.Ε.Ι. από αυτό που είναι εγγεγραμμένος ο φοιτητής, η παροχή περισσότερων επιστημονικών και ακαδημαϊκών προοπτικών για φοιτητές, η καλλιέργεια πρόσθετων γνώσεων και δεξιοτήτων και η προαγωγή της διεπιστημονικότητας των σπουδών. Μια κρίσιμη μεταρρύθμιση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τη θέλει.
Δεύτερο παράδειγμα που δείχνει την απόσταση που μας χωρίζει τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ στα θέματα αξιολόγησης της δημόσιας εκπαίδευσης. Την προσεχή Τετάρτη πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά ο θεσμός της ελληνικής PISA δηλαδή οι πανελλήνιες εξετάσεις στις οποίες συμμετέχουν μαθητές από 600 αντιπροσωπευτικά σχολεία όλης της χώρας προκειμένου να αξιολογήσουμε το επίπεδο των γνώσεων που παίρνουν από το σχολείο και να μπορούμε στη συνέχεια να κάνουμε βελτιωτικές παρεμβάσεις.
Οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ προκήρυξαν απεργία για την ημέρα των εξετάσεων διότι δεν επιθυμούν την αξιολόγηση. Το πρόβλημα είναι οι συνδικαλιστές έχουν τις πλάτες και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό που καταψήφισαν αμφότεροι τη σχετική ρύθμιση. Φυσικά το υπουργείο παιδείας προσέφυγε στη δικαιοσύνη προκειμένου να κρίνει ως καταχρηστική την απεργία αυτή. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη προσφυγή την κέρδισε πέρυσι και οι εξετάσεις έγιναν κανονικά.
Να το πούμε ξεκάθαρα: Οι πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και των επιδόσεων δεν υποστηρίζουν τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες και μαθητές. Διότι ένα κακό δημόσιο σύστημα παιδείας το οποίο δεν αξιολογείται τελικά το μόνο που πετύχει είναι να αναπαράγει τις υφιστάμενες κοινωνικές ανισότητες υπέρ των πλουσίων και να καταδικάζει τους πιο αδύναμους σε μια κοινωνική εκπαιδευτική και εντέλει οικονομική καθήλωση.
Να έρθω στη θεματική ενότητα σύγκρισης πεπραγμένων, αφορά το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της ασφάλειας. Άλλωστε, Χωρίς ασφάλεια στα σύνορα και τις πόλεις μας δεν υπάρχει ούτε ελευθερία ούτε ευημερία. Η ασφάλεια όλων ήταν και παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Ήταν μια από τις βασικές μας δεσμεύσεις το 2019 και πετύχαμε αρκετά πράγματα στο πεδίο αυτό.
Γιατί η ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη, ένα αγαθό που συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερότητα, με την κοινωνική ειρήνη, την ανάπτυξη, το δικαίωμα στην προκοπή. Συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη άσκηση κάθε ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος. Την επιβάλλει όχι μόνο η οργάνωση μιας ευνομούμενης πολιτείας αλλά η ίδια η ταχύτητα με την οποία αλλάζει ο κόσμος μας καθώς και η διαφοροποίηση των απειλών κατά των κοινωνικών αγαθών της συλλογικής μας ζωής.
Επιτρέψτε μου να προχωρήσω σε μια συντριπτική κατά την άποψη μας, σύγκριση των περιόδων 2015-2019 και 2019-2023 στα πεδία της ασφάλειας.
Μεταναστευτικό
Ύστερα από 4 χρόνια διακυβέρνησης υπάρχουν πολλά πεδία που δηλώνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα από το χθες. Ανάμεσα στα πρώτα συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό, γιατί εκεί άλλαξαν όλα. Η χώρα μας πρωταγωνιστεί με μέθοδο αλλά και με τόλμη στην αποτελεσματική διαχείριση της πρόκλησης του μεταναστευτικού. Κρατά ασφαλή τα ανατολικά εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα απέναντι στις παράνομες ροές και απέναντι στους άθλιους εμπόρους ζωών και ελπίδων.
Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού συνδυάζεται με ωφέλιμες λύσεις σε πολλά παράλληλα μέτωπα. Γιατί εκτός από τα ζητήματα της στέγης, καταφέραμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την διατήρηση του χαμηλού φόρου προστιθέμενης αξίας στα πέντε νησιά τα οποία φιλοξενούν σήμερα δομές υποδοχής μεταναστών. Προτεραιότητα της χώρας μας παραμένει πάντα, πρώτα και πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το αγαθό της ζωής. Οι ελληνικές δυνάμεις, κυρίως το Λιμενικό μας, έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους -περίπου 40.000 ανθρώπους, οι οποίοι θα χάνονταν στα νερά του Αιγαίου. Εκεί που τους στέλνουν έρμαια του καιρού οι συμμορίες της απέναντι όχθης.
Ασφάλεια
Ως προς την ασφάλεια στις πόλεις μας. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μείωση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας και δεν είναι τυχαίο ότι μία παλιά πληγή, που έχει τραυματίσει πολλαπλώς την ελληνική κοινωνία, η τρομοκρατική βία έχει πρακτικά ξεριζωθεί. Είναι βεβαίως μία μάχη διαρκείας, γιατί η ανομία και η πολύμορφη τρομοκρατία, δυστυχώς, έχουν βαθιές ρίζες. Και δυστυχώς, με το πολιτικό περιθώριο φλερτάρουν συχνά και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Καταργήθηκαν όμως, τα άβατα και τα Εξάρχεια παραδόθηκαν στους κατοίκους τους και στους επισκέπτες, στο ότι έγιναν παρεμβάσεις σε φοιτητικές εστίες που είχαν γίνει άντρο παραβατικών συμπεριφορών, αλλά και ως προς την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων.
Πολιτική Προστασία
Πριν από 4 χρόνια, όταν μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, η Πολιτική Προστασία, ήταν μια απαξιωμένη υποστελεχωμένη Γενική Γραμματεία. Αυτή η υποβαθμισμένη υπηρεσία του 2019, μεταμορφώθηκε σε ένα αυτόνομο υπουργείο πλέον με σύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων, σαφές οργανόγραμμα, με εξειδικευμένο προσωπικό, με το 112, επιτέλους, σε λειτουργία. Με αποτελέσματα πλέον τόσο στην πρόληψη, την έγκαιρη προετοιμασία, όσο και στην καταστολή των πυρκαγιών αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές που τραυματίζονται από φυσικές καταστροφές. Το 2022 είδαμε τα καλύτερα αποτελέσματα της προηγούμενης 15ετίας χάρη σε αυτή την οργάνωση.
Άμυνα και εξωτερική πολιτική
Στο κεφάλαιο της Άμυνας και της Εξωτερικής Πολιτικής, η απάντηση έρχεται από την ενεργό διπλωματία μας και τα αποτελέσματά της. Την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Την ανάπτυξη συμμαχιών, κρίσιμων συνεργασιών με το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο. Την ενίσχυση, των τριμερών σχημάτων συνεργασίας. Και ασφαλώς την αναβάθμιση της αμυντικής συμπόρευσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Γαλλία και με πολλές ακόμα χώρες.
Η διπλωματία είναι η άλλη όψη της αμυντικής μας ασπίδας, γιατί προτεραιότητα παραμένει η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, γιατί είμαστε η παράταξη της ειρήνης και της συνεργασίας και ταυτόχρονα η παράταξη της πατρίδας και της ανεξαρτησίας. Γιατί για εμάς η εθνική άμυνα και η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός.