Πολιτική

Ο φιλέλληνας Νικολάι Ράικο στο tweet της ρωσικής πρεσβείας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Ο φιλέλληνας Νικολάι Ράικο στο tweet της ρωσικής πρεσβείας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου Φωτογραφία: EUROKINISSI
Σε μια περίοδο που οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, ελέω του πολέμου στην Ουκρανία, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έκανε αναφορά στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, η πρεσβεία της Ρωσίας με tweet έκανε αναφορά σε έναν από τους Ρώσους φιλέλληνες, τον Νικολάι Ράικο. Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, ο Νικολάι Ράικο, ήταν αξιωματικός του ρωσικού πυροβολικού και σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα ήταν πάντα «μητέρα του πολιτισμού, ευεργέτιδα της ανθρωπότητας και πατρίδα της ελευθερίας».

https://twitter.com/RFEmbassyGr/status/1639560405809872898?s=20

Το όνειρό του να στηρίξει έμπρακτα τους Έλληνες εκπληρώθηκε όταν κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα μέσω της Ιταλίας: «Ήρθα στην Ελλάδα το 1827. Ήμουν απλά ένας φιλέλληνας, οπλισμένος μόνο με ένα πιστόλι, μαζί με ένα τμήμα του πυροβολικού».

Ο Νικολάι Ράικο συμμετείχε στις μάχες στη Χίο το 1827 και 1828. Μετά την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα, ο Νικολάι Ράικο έγινε στενός συνεργάτης του. Διορίστηκε φρούραρχος του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο και ήταν εξαιρετικά δραστήριος σε αυτή τη θέση, ενώ αργότερα υπηρέτησε ως φρούραρχος της Πάτρας.

Τον Ιούνιο του 1829 πήρε το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης του Καποδίστρια. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Πάτρας που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1830.