Ακολουθήστε το Dnews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συγκεκριμένα, στις 10:15 ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων της.
Στις 11:00 θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου και αμέσως μετά η κυπριακή αποστολή θα παρακαθίσει σε συνομιλίες με την αντίστοιχη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα.
Δεδομένου ότι οι επαφές πραγματοποιούνται μία ημέρα μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των Βρυξελλών, στο τραπέζι θα τεθούν τα συμπεράσματα αυτού, οι τουρκικές προκλήσεις έναντι των δύο χωρών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του.
Επίσης, οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, ενώ θα υπάρξει συντονισμός ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.
Στις 18:00, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Τον Πρόεδρο της Κύπρου συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Κύπριος πρέσβης στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.
Ο κ. Αναστασιάδης θα επιστρέψει στην Κύπρο αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Αναστασιάδης: Η Γαλλία πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή μας
«Σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών, η παρουσία της γαλλικής ναυτικής δύναμης στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, αποδεικνύει εμπράκτως την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της Γαλλίας να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ενώ στέλνει και ένα σαφές μήνυμα σε όσους με απαράδεκτες ενέργειες στοχεύουν στην κλιμάκωση των εντάσεων. Δράσεις που έχουν καταδικαστεί με τον πλέον έντονο τρόπο από τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και δεν συνάδουν με την έννοια των σχέσεων καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για τούτο και η έντονη επιθυμία μου να εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμηση της Κύπρου για την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη της Γαλλίας σε σχέση με τη συνεχιζόμενη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των δύο κοινοτήτων που είναι μέλη του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, κατά τον χαιρετισμό του στη δεξίωση της Πρεσβείας της Γαλλικής Δημοκρατίας για την επέτειο της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας, χθες το βράδυ.
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους εορτασμούς της εθνικής επετείου της Γαλλίας ως ιδανική ευκαιρία για ανάδειξη των άριστων σχέσεων Κύπρου - Γαλλίας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο και ευχαρίστησε προσωπικά την πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας Isabelle Dumont, για τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των υψηλών καθηκόντων της, για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών.
Την ίδια στιγμή, τόνισε, στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας η συμμετοχή της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας TOTAL στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και η ενεργός εμπλοκή της στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει αναμφίβολα διανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας όσον αφορά τα ενεργειακά δρώμενα, προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.
Πέραν των συνεργασιών στον τομέα της εκπαίδευσης, από την 1η Αυγούστου 2020 εγκαινιάζονται 4 πτήσεις την εβδομάδα από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Παρίσι και αντιστρόφως, τερματίζοντας το παράδοξο της μη απευθείας συνδεσιμότητας Κύπρου - Γαλλία και ενισχύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις τουριστικές, εμπορικές και οικονομικές μας συνδιαλλαγές, αλλά και τις επαφές μεταξύ των λαών των δύο χωρών.
Ο ΠτΔ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και του ίδιου για τη διαχρονική θέση αρχών της Γαλλίας στο Κυπριακό και τη στήριξη στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλονται για επανένωση της πατρίδας μας. Στήριξη, είπε, η οποία εκφράζεται μέσα από το αυξημένο ενδιαφέρον και την εκπεφρασμένη επιθυμία να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ειδικότερα σε σχέση με τη διεθνή πτυχή και τη διασφάλιση και εγγύηση της εφαρμογής της λύσης.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω κ. πρέσβη, κυρίες και κύριοι, πως παρά τη συνεχιζόμενη αδιέξοδη κατάσταση, μοναδικό μας μέλημα και απόλυτη προτεραιότητα παραμένει η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του γγ του ΟΗΕ, από το σημείο που διακόπηκαν», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.