Πολιτική

Σε περιδίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω Παππά - Novartis, Καταρρέει η σκευωρία περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Οι αποκαλύψεις της συνομιλίας Μιωνή – Παππά φέρνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κατάσταση πολιτικής περιδίνησης, την ίδια ώρα που το κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με εξωδικαστικό συμβιβασμό από τις αμερικανικές αρχές, χωρίς καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, έρχεται να ακυρώσει το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων.

Ισχυρές πολιτικές αναταράξεις δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νέα Δημοκρατία να σπεύδει να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία μετά το διπλό πολιτικό τζακ - ποτ με τις υποθέσεις Μιωνή και Novartis. Από τη μία ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δυσχερή θέση, μετά τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών του Νίκου Παππά ως υπουργού στην κυβέρνηση Τσίπρα -αλλά και επί σειρά ετών στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα- με τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή.

Οι αναφορές του Νίκου Παππά σε «μαγαζί», «παραμάγαζα» και «κάποιους που βγάζουν πολλά λεφτά» έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ που εστιάζει πλέον την άμυνα του γύρω από το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα που βάλλεται ευθέως. Όσα διαδραματίστηκαν χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο αποτυπώνουν το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος για τον επί χρόνια στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα, ενώ η κριτική που επεφύλαξαν στον κ. Παππά και η «απολογία» του στα υπόλοιπα μέλη του ΠΣ δείχνουν αμηχανία για τα όσα ακόμα ενδεχομένως αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες μετά την προαναγγελία για ηχογραφημένες συνομιλίες, που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Η ΝΔ επιμένει στο ερώτημα που έχει θέσει προς τον κ. Τσίπρα: «Είτε να διαγράψει τον κ. Παππά, είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους». Όσο δεν υπάρχει παραίτηση ή αποπομπή, υποστηρίζει η Πειραιώς, οι δύο ταυτίζονται και τα όσα διαδραματίστηκαν στο ΠΣ είναι θέατρο για να καλυφθούν οι πραγματικές ευθύνες.

Παπαγγελόπουλος προς Ειδικό Δικαστήριο

Την ίδια ώρα, η πορεία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προς το ειδικό δικαστήριο, όπως προκύπτει από τα όσα διαδραματίστηκαν στην προανακριτική επιτροπή, κλυδωνίζει περισσότερο την εικόνα της διακυβέρνησης Τσίπρα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε τα κλειδιά για τον χειρισμό δικαστικών υποθέσεων και, όπως επαναλαμβάνει, οι χειρισμοί του ήταν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου.

Η ξαφνική αποχώρηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης από τις εργασίες της επιτροπής πριν αρχίσουν οι ερωτήσεις των μελών της σχολιάστηκε καυστικά από πηγές της Πειραιώς που ανέφεραν ότι «μόλις ήλθε η ώρα των ερωτήσεων το... κεντρικό μαγαζί υπό το φως των παραδικαστικών αποκαλύψεων επέβαλε στο... παραμάγαζο την αποχώρηση», ενώ υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας διαλέγει τη θυσία Ρασπούτιν για να σώσει τον εαυτό του χωρίς να έχει ψελλίσει τίποτα επί τέσσερις ημέρες για τον στενό του φίλο και συνεργάτη Νίκο Παππά.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν αυτός που έξω από το Μέγαρο Μαξίμου είχε δηλώσει ότι η Novartis αποτελεί «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», όμως τα όσα έγιναν γνωστά από τις ΗΠΑ καταρρίπτουν όχι μόνο αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά και την προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ για να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι οι ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό.

Οι ίδιοι στέκονται σε τρία σημεία που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις:

  • Πρώτον, η υπόθεση Novartis και το πρόστιμο αφορά μόνο παράνομες προωθητικές ενέργειες σε ιδιώτες παρόχους, κλινικές και νοσοκομεία,
  • δεύτερον, δεν υπάρχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα ή αξιωματούχους, ούτε για χειραγώγηση τιμών και
  • τρίτον, δεν προκύπτει τίποτα για οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με πολιτικά πρόσωπα. Επίσης, απαντούν στο επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να γίνει αναφορά για ποινικές ευθύνες προσώπων τρίτων χωρών, χαρακτηρίζοντας το ψευδές, διότι εάν κάποιος παραβιάσει την νομοθεσία των ΗΠΑ είναι ποινικά υπόλογος στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως της υπηκοότητάς του ή του τόπου κατοικίας του.

Τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί η πίεση προς τον Αλέξη Τσίπρα καθώς εκτιμάται ότι έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τα όσα αποκαλύπτονται. 

Η ανακοίνωση της Novartis

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Novartis έχει ως εξής:

«Η Novartis έχει καταλήξει σε εξωδικαστική συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για την επίλυση όλων των εκκρεμών υποθέσεων της εταιρίας και θυγατρικών της που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί Πρακτικών Διαφθοράς Εξωτερικού (FCPA). Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Novartis και ορισμένες από τις τρέχουσες και πρώην θυγατρικές της θα καταβάλουν 233.9 εκ. δολάρια στο DOJ και 112.8 εκ. δολάρια στην SEC.

Για την περαίωση της έρευνας του DOJ, η Novartis Hellas έχει συνάψει μια συμφωνία αναβολής δίωξης (“Novartis DPA”) για τις πρακτικές που έχουν αμφισβητηθεί και αφορούν την παροχή ανάρμοστων οικονομικών οφελών σε Έλληνες επαγγελματίες υγείας μεταξύ των ετών 2012 και 2015 σχετιζόμενων με το οφθαλμολογικό προϊόν ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis), παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων για το ίδιο προϊόν κατά τους όρους του δικαίου των ΗΠΑ καθώς και για μία επιδημιολογική μελέτη του 2009.

Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis.

Με τη σημερινή συμφωνία όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για τη Novartis έχουν πλέον κλείσει.

Η Alcon Pte Ltd, πρώην θυγατρική της Novartis, έχει συνάψει χωριστή συμφωνία αναβολής δίωξης με το DOJ ("Alcon DPA") για ανάρμοστα οικονομικά οφέλη που παρέχονταν σε επαγγελματίες υγείας στο Βιετνάμ, καθώς επίσης για παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων από το 2011 έως το 2014, σχετικά με ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα από έναν προμηθευτή στο Βιετνάμ.

Για την περαίωση της έρευνας της SEC, η Novartis AG κατέληξε σε συμφωνία που επικεντρώνεται σε θέματα εσωτερικού ελέγχου, παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων, σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, στην Ελλάδα, στο Βιετνάμ και στη Νότια Κορέα. Οι πρακτικές στην Ελλάδα σχετίζονται με το ανωτέρω οφθαλμολογικό προϊόν και καλύπτονται από τη Novartis DPA καθώς και ζητήματα ελέγχου με δύο μετεγκριτικές μελέτες της Novartis Hellas, τα οποία εντοπίστηκαν από εσωτερικό έλεγχο το 2012 και επιλύθηκαν έως το 2013.

Τα ζητήματα στο Βιετνάμ σχετίζονται με τις δραστηριότητες διανομέων της Alcon και αποτελούν αντικείμενο της Alcon DPA. Για τις πρακτικές στη Νότια Κορέα η Novartis έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επίλυσής τους με τις τοπικές αρχές. Τέλος, η συμφωνία SEC εξετάζει ορισμένα ζητήματα εσωτερικού ελέγχου και παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων σχετικά με την τοποθέτηση χειρουργικών συσκευών από την Alcon στην Κίνα».