Η Golden Visa καταργείται αλλά όχι στην Ελλάδα, η μεγάλη μπίζνα του real estate και η νέα επένδυση του Μυτιληναίου

Η Golden Visa καταργείται αλλά όχι στην Ελλάδα, η μεγάλη μπίζνα του real estate και η νέα επένδυση του Μυτιληναίου

Καταργείται η Golden Visa …

Στην Ισπανία. Συγκεκριμένα, από χθες η Ισπανία προστίθεται στις χώρες που οδεύουν προς την κατάργηση της χρυσής βίζας. Μέχρι σήμερα, για τη χορήγηση άδειας παραμονής τριών ετών στην Ισπανία απαιτείτο δαπάνη τουλάχιστον 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας ή επένδυση ύψους τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ σε μετοχές στη χώρα ή 2 εκατ. ευρώ σε ομόλογα του ισπανικού δημοσίου.

Εκτός από την Ισπανία, και η Ολλανδία την έχει καταργήσει όπως και η Ιρλανδία ενώ η Πορτογαλία μπορεί να μην κατήργησε τη «χρυσή βίζα» ωστόσο αφαίρεσε τη δυνατότητα απόκτησής της με την αγορά ακινήτου. Ο λόγος το γεγονός ότι οι τιμές των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων έχουν εκτοξευθεί. Η Ιταλία που διατηρεί πρόγραμμα «χρυσής βίζας» με τις συνήθεις προϋποθέσεις της επένδυσης 500.000 ευρώ και προσφέρει φοροαπαλλαγές σε όσους κάνουν χρήση του προγράμματος, τους δίνει επίσης τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για απόκτηση υπηκοότητας όταν έχουν μείνει στη χώρα 10 χρόνια μέσω της «χρυσής βίζας».

Η μεγάλη μπίζνα του real estate

Τα 2,1 δισ. ευρώ ξεπέρασαν πέρυσι οι καθαρές εισπράξεις για αγορά ακινήτων από το εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Πρόκειται για ένα ποσό κατά 8% υψηλότερο από το 2022 και αντιπροσωπεύουν το 42,5% του συνόλου των επενδύσεων. Επί της ουσίας πρόκειται για ζεστό χρήμα που ήρθε μέσω της Golden Visa.

Όπως επίσης επισημαίνεται στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων για το επόμενο διάστημα παραμένουν συγκρατημένα θετικές, καθώς οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη γεωπολιτική αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο εξα- κολουθούν να είναι σημαντικές. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, και όσο η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρείται ισχυρή, οι τιμές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τάση τους στο υψηλών προδιαγραφών τμήμα της αγοράς, συμπαρασύροντας και τις τιμές στις δευτερεύουσες αγορές.

Νέα επένδυση του Μυτιληναίου

Την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου για την επέκταση δυναμικότητας του βιομηχανικού συγκρο- τήματος ειδικών προηγμένων μεταλλικών κατασκευών στον Βόλο στην ειδική κατηγορία των Στρατηγικών Επενδύσεων του Enterprise Greece αιτήθηκε η MYTILINEOS, υποβάλλοντας σχετικό φάκελο.

Η επένδυση είναι προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Η επένδυση αφορά σε νέες κτιριακές υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό, τα οποία θα υλοποιηθούν στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Ν. Ιωνία Βόλου, και νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν σε νέο ιδιόκτητο γήπεδο της εταιρείας στην Α' ΒΙ.ΠΕ Βόλου. Στόχος η παραγωγή ειδικών μεταλλικών κατασκευών.

Και τα χρυσό μέρισμα του Four Seasons

Με άνοδο 35,3% και τζίρο πάνω από 295 εκατ. ευρώ, «έκλεισε» η περσινή χρονιά για την Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης που εκμεταλλεύεται το ξενοδοχείο Four Seasons. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις πωλήσεις των υπολειπόμενων κάθετων ιδιοκτησιών (οικοπέδων προς πώληση) κατά 29,08% καθώς και λόγω της επίδοσης της ξενοδοχειακής μονάδας και του F&B της εταιρείας κατά 5,34%.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων, παρουσίασε κέρδη 159,872 εκατ. ευρώ από 254,829 εκατ. ερυώ το 2022. Όμως μην αγχώνεστε οι μέτοχοι θα λάβουν παχυλό μέρισμα. Και εξηγούμαστε. Πέρυσι τον Ιούλιο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αποφάσισαν τη διανομή προσωρινού μερίσματος ύψους 103,643 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023. Το προσωρινό μέρισμα καταβλήθηκε μερικώς και πλέον υπολείπεται ποσό ύψους 24,457 εκατ. ευρώ το οποίο θα καταβληθεί κατόπιν απόφασης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στην τρέχουσα χρήση.