Με άρωμα γυναίκας η EAT, το mega deal στα σούπερ μάρκετ και ο πήχης των γαλάζιων «ναι»

Με άρωμα γυναίκας η EAT, το mega deal στα σούπερ μάρκετ και ο πήχης των γαλάζιων «ναι»

Άρωμα γυναίκας στο τιμόνι της EAT

Αλλαγή στο τιμόνι της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), το οποίο αναλαμβάνει Ισμήνη Παπακυρίλλου που έχει διατελέσει ανώτερο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), με αρμοδιότητα τα χαρτοφυλάκια χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έχει εργαστεί 9 χρόνια στην Παγκόσμια Τράπεζα, στο σκέλος ιδιωτικών επενδύσεων (ΙFC), με αρμοδιότητα επενδύσεις σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Αφρική, καθώς και σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βγήκε για ψώνια η Σεμίραμις Παληού

Οι κοινοί θνητοί, αυτή την περίοδο λόγω εκπτώσεων αγοράζουν ρούχα. Κάποιοι άλλοι, πιο πλούσιοι, επενδύουν στο real estate που έχει πάρει τα πάνω του στην Ελλάδα και οι εφοπλιστές τι άλλο καράβια. Όπως η Σεμίραμις Παληού, η καπετάνιος της Diana Shipping, που παρήγγειλε από το ναυπηγείο Tsuneishi Group Shipbuilding στην Κίνα δύο νεότευκτα πλοία. Το κόστος όπως έμαθα ξεπερνά τα 46 εκατ. δολάρια και η χωρητικότητά τους τα 81.200 dwt το καθένα.
Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει παραγγείλει και τέσσερα πλοία υποστήριξης υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων.

Το νέο deal στην αγορά

Η γιγάντωση των μεγάλων φέρνει σύμπραξη των μικρών παικτών. Έτσι πριν από λίγες ώρες οι όμιλοι αγορών ΕΛΕΤΑ και ΑΣΤΕΡΑΣ ανακοίνωσαν στους προμηθευτές τους ότι ενώσουν τις δυνάμεις τους, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν δίκτυο ανεξάρτητων λιανεμπόρων, με 632 επιχειρήσεις που λειτουργούν 796 καταστήματα με συνολικό τζίρο εργασιών 873 εκατ. ευρώ και 4.630 εργαζόμενους.

Ο Όμιλος supermarket Αστέρας Εμπορική ΑΕ, με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Παπαντώνη, ιδρύθηκε το 1993 και αποτέλεσε την πρώτη κίνηση για συνεργασία ελληνικών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, σε μια κοινή συμμαχία, ώστε να μπορέσουν τα μέλη του να ανταγωνισθούν τις μεγάλες εθνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις του χώρου και γενικότερα να έχουν βασικό ρόλο στις εξελίξεις του λιανεμπορίου στη χώρα. Στην πορεία των ετών και μετά από πολλές εναλλαγές στη σύνθεση του, ο Όμιλος Αστέρας εδραιώθηκε στην ελληνική αγορά ως ένας ελληνικός Όμιλος με ενεργό ρόλο και προοπτική για τον ίδιο και τα μέλη του.

Από το 1998 έχει παρουσία στο χώρο του λιανεμπορίου ο όμιλος αγορών ΕΛΕΤΑ και με πρόεδρο του ομίλου τον Στέφανο Μπαλάσκα έχει καταφέρει να εντάξει στο δυναμικό του 382 ενεργά μέλη από τον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων και δυναμικό 470 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Stop loss για τη Lavipharm

Στη διακοπή της δραστηριότητας φαρμακαποθήκης και υπηρεσιών logistics προς τρίτους (3PL), προχώρησε η Lavipharm που αποχωρεί από μη κομβικές δραστηριότητες που δεν απέφεραν κέρδη. Η αποεπένδυση οδηγεί σε έκτακτα κέρδη 350 χιλ. ευρώ. Η διακοπτόμενη αυτή δραστηριότητα, παρόλο που δεν είχε συνεισφορά στην κερδοφορία του Ομίλου, είχε σημαντική ποσοστιαία συνεισφορά στις ενοποιημένες πωλήσεις, ειδικά για τα έτη 2021 και 2022.

Ο πήχης των γαλάζιων «ναι»

Ο πήχης των γαλάζιων «ναι» στην σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή για την ισότητα στον γάμο έχει τεθεί στους 110 βουλευτές και κάθε παραπάνω ψήφος που ευελπιστεί το Μέγαρο Μαξίμου να υπάρξει, θα θεωρείται ως θετική εξέλιξη.

Επειδή υπάρχει όμως το ερωτηματικό σχετικά με την στάση των "αναποφάσιστων" ή απολύτως σιωπηλών που μπορεί να προσεγγίζουν ακόμη και τώρα τους 10 στη ΝΔ, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι και λίγο μικρότερος ο αριθμός.

Εάν όλα αυτά επιβεβαιωθούν στην κάλπη θα φανεί ότι ναι μεν οι θετικές ψήφοι αυξήθηκαν σε σχέση με τους πρώτους υπολογισμούς - πριν και από τα "φροντιστήρια" στην Πειραιώς- που είχαν ως αφετηρία για το "ναι" τους 80, αλλά το πρέσινγκ όλων αυτών των εβδομάδων μάλλον δεν έχει φέρει τελικά θεαματικά αποτελέσματα ως προς τον περιορισμό των διαφοροποιήσεων.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία

Αφού ολοκληρωθεί η σημερινή πολιτική δοκιμασία της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Βουλή και γνωρίζοντας πλέον και τις αποφάσεις των αγροτών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του τις επόμενες ημέρες δύο ταξίδια στο εξωτερικό.

Αύριο θα βρεθεί στην Γερμανία για την Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου το ενδιαφέρον βρίσκεται φυσικά και στις επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Διάσκεψης, ενώ μετά την επιστροφή του θα ετοιμάσει βαλίτσες για την επίσημη επίσκεψη στην Ινδία που θα γίνει από 21 έως 23 Φεβρουαρίου.

Πέραν της συνάντησης με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, στο Νέο Δελχί, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει πληροφορούμαστε και σε επιχειρηματικό forum στην Βομβάη.