Οι παχυλοί μισθοί στην Grant Thornton, τα στεγαστικά που δεν... τσουλάνε, το «διαζύγιο» στην «Ελληνικός Χρυσός» και το στοίχημα της Κρήτης

Οι παχυλοί μισθοί στην Grant Thornton, τα στεγαστικά που δεν... τσουλάνε, το «διαζύγιο» στην «Ελληνικός Χρυσός» και το στοίχημα της Κρήτης

Τι παίρνουν τα στελέχη της Grant Thornton

Σε γενναία αύξηση των απολαβών των στελεχών της προχώρησε η Grant Thornton Business Solutions. Πάνω από 35% είναι η αύξηση που ξεπερνά τα 735.315 ευρώ. Πάντως όπως μου είπαν οι συνολικές παροχές σε βασικά διοικητικά στελέχη μειώθηκαν στις 925.315 ευρώ από 1,036 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται σε μια μικρή λεπτομέρεια. Ο αριθμός των βασικών διοικητικών στελεχών μειώθηκε σε 6 στελέχη από 7.

Πέρυσι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας πρόεδρος της οποίας είναι ο Νίκος Καραμούζης και διευθύνων σύμβουλος ο Γιώργος Πυρλής αυξήθηκε κατά 13% στα 32,209 εκατ. ευρώ και τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων κατά 17% πάνω από 5 εκατ. ευρώ.

Παρελθόν η Ower Lisa Marie από την Ελληνικός Χρυσός

Ανακατατάξεις στους κόλπους της Ελληνικός Χρυσός λίγους μήνες μετά τη συγκρότηση σε σώμα του διοικητικού της συμβουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, όπως έμαθα παραιτήθηκε από το δ.σ. η Ower Lisa Marie και αποφασίστηκε η μη αντικατάστασή της. Έτσι στο νέο διοικητικό συμβούλιο πρόεδρος παραμένει ο ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός Xρήστος Μπαλάσκας και μέλη ο Αμερικανός Joseph Dennis Dick, ο Βρετανός Paul Anthony Ferneyhough και η δικηγόρος Αναστασία (Ναταλί) Κεδίκογλου.
Η θητεία των μελών του νέου διοικητικού συμβουλίου παραμένει πενταετής δηλαδή έως το 2028.

Κάτω από τη βάση οι χορηγήσεις στεγαστικών

Στα επίπεδα του 2022, δηλαδή στο 1,3 δισ. ευρώ, κινήθηκε πέρυσι η αγορά των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων, ενώ για φέτος υπολογίζεται να φθάσουν στο 1,5 δισ. ευρώ. Ο λόγος αυτής της υποτονικής ανάπτυξης πρέπει να αναζητηθεί στο ύψος των επιτοκίων και στη λήξη των επιχορηγούµενων από το δηµόσιο στεγαστικών προγραµµάτων.

Σε αυτό εγώ θα προσθέσω την άνοδος των τιµών των κατοικιών και τη ραγδαία µείωση της αγοραστικής δύναµης που προκαλεί η επιµονή του πληθωρισµού. Όμως οι Τράπεζες θέλουν να πουλήσουν δάνεια και για αυτό όπως έμαθα σχεδιάζουν μεταξύ άλλων και προϊόντα για την αγορά κατοικίας µέσω πλειστηριασµού.

Έμφαση από Μαξίμου στο νέο δικαστικό χάρτη

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλα τα βλέμματα στην σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι στραμμένα στις εξελίξεις σε σχέση με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, η ίδια ωστόσο η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση και σε ένα ακόμη θέμα της ατζέντας, στο νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για κορυφαία παρέμβαση την οποία εντάσσουν στο γενικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης που ως γνωστόν έχει αναδειχθεί από την κυβέρνηση σε βασική προτεραιότητα για την δεύτερη τετραετία.

Εν προκειμένω βέβαια είναι σαφές ότι επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως και οι προηγηθείσες ανακοινώσεις μέτρων για τις νέες οικογένειες και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, να λειτουργήσει και ως "αντίβαρο" για να μην μονοπωλείται η δημόσια συζήτηση από τον απόηχο της πρωτοβουλίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών , αλλά και να μην δημιουργείται η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει μόνο το ζήτημα της ισότητας στον γάμο.

Μετά τα κέρδη στη βουλή, το στοίχημα της Κρήτης

Αποτιμώντας τα πρώτα κέρδη από τη στάση του νέου κόμματος στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης μεταβαίνει σήμερα για ολοήμερη περιοδεία στην Κρήτη, συνοδευόμενος από τη Σία Αναγνωστοπούλου. Και μπορεί η Νέα Αριστερά, μαζί με το ΚΚΕ, να νιώθουν δικαιωμένα για την επιλογή τους να μην μπουν στο κλίμα συναίνεσης που επεδίωκε η κυβέρνηση για την επιστολική ψήφο και εξέθεσε τελικά σε έναν βαθμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ο ανηφορικός δρόμος για το υπό σύσταση κόμμα περνά και από την επαφή του με την κοινωνική βάση.

Συγκεκριμένα, σήμερα για τον Αλέξη Χαρίτση περνά από το προοδευτικό κάστρο της Κρήτης, όπου στο Ηράκλειο θα έχει ένα εξαιρετικά πυκνό πρόγραμμα επαφών με πολίτες, παραγωγικούς φορείς, εργαζομένους, υγειονομικούς, πανεπιστημιακούς, εκπροσώπους συνεταιριστικών εγχειρημάτων κτλ, το οποίο θα καταλήξει σε ανοιχτή εκδήλωση του κόμματος. Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε τη μαζικότητα της υποδοχής Χαρίτση στην Κρήτη, για την οποία άλλωστε ο ανταγωνισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλος, με πληροφορίες πάντως από ανοιχτές εκδηλώσεις του κόμματος σε άλλες περιοχές να αναφέρουν ότι η βάση του είναι αρκετά «ορεξάτη».