Ακούσατε την Κυριακή τον πρωθυπουργό να απαντά σε ερώτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προσπαθώντας να σταματήσει τη δημόσια συζήτηση για το θέμα. Συζήτηση που τροφοδοτεί υπογείως με διαρροές ώστε να σφυγμομετρήσει προθέσεις και αντιδράσεις.
Δέστε πώς αντέδρασε σε μια ακριβώς παρόμοια ερώτηση, από το βήμα της ΔΕΘ και από τον υπογράφοντα, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε μια παρόμοια περίπτωση, το 2000, όταν ετίθετο το θέμα της επανεκλογής του Κωστή Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ (ΕΘΝΟΣ- ΗΜΕΡΗΣΙΑ): Κύριε Πρόεδρε έχετε μιλήσει για εξάντληση της τετραετίας, πράγμα που συνδέεται σαφώς με την Προεδρική Εκλογή του Μαρτίου. Ο Συνασπισμός πρότεινε ως υποψήφιο τον κ. Λεωνίδα Κύρκο. Μια πρόταση που όπως λέει, ανοίγει δρόμους και προεδρικής πλειοψηφίας και απαρχής ευρύτερων συναινέσεων. Συζητάτε άλλον υποψήφιο, ώστε να επιτευχθεί η προεδρική πλειοψηφία τον Μάρτιο;
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή Πρόεδρο τον κ. Στεφανόπουλο. Ο κ. Στεφανόπουλος έχει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία. Αποδείχτηκε ότι σέβεται και εφαρμόζει σωστά τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες, εκφράζει τον ελληνικό λαό, βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και γι΄ αυτό η πολύ μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις, επιθυμεί ο κ. Στεφανόπουλος να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας αυτή τη θέληση του ελληνικού λαού , προτείνει πάλι τον κ. Στεφανόπουλο ως Πρόεδρο. Δεν βλέπουμε λοιπόν το λόγο να υπάρχει αλλαγή Προέδρου. Και θα παρατηρούσα, επειδή άκουσα κάποιες εκφράσεις για αριστερή υποψηφιότητα, δεν καταλαβαίνω ποια αριστερή υποψηφιότητα μπορεί να είναι πράγματι αριστερή, όταν εξυπηρετεί τις μικροκομματικής σκοπιμότητες της Δεξιάς!
Εν αντιθέσει με τον Κώστα Σημίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγράψει την νυν Πρόεδρο (που η αλήθεια είναι πως δεν έχει υψηλή δημοτικότητα, πρωτίστως -κατά τη γνώμη του υπογράφοντα- επειδή κάποιες φορές συμπεριφέρθηκε ως ...υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργού) και αναζητεί για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα πρόσωπο που θα εξυπηρετεί τη νέα του στρατηγική. Γνωρίζοντας πως με το νέο τρόπο της εκλογής Προέδρου μπορεί με τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας που επιθυμεί ο πρωθυπουργός κρατάει και το μαχαίρι και το πεπόνι.
Έχει δε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να φανεί πώς θα αξιοποιήσει για πρώτη φορά το νέο τρόπο εκλογής Προέδρου ο κ. Μητσοτάκης.