Παιχνίδια Εξουσίας

Ποιο είναι το «μοντέλο Δούκα - Ζαχαριάδη που συζητούν στην κεντροαριστερά»

Ποιο είναι το «μοντέλο Δούκα - Ζαχαριάδη που συζητούν στην κεντροαριστερά»
Συμφωνία σε πρόγραμμα, ενθάρρυνση από τις ηγεσίες, κοινές πρωτοβουλίες και στο τελικό στάδιο κοινή κάλπη για εκλογή ηγεσίας από τη βάση για δημιουργία ενιαίου κόμματος- Τι θα πράξει μετά τις ευρωεκλογές ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Πολλές συζητήσεις γίνονται στην κεντροαριστερά για το «μοντέλο Δούκα-Ζαχαριάδη» που έδωσε τη νίκη στην προοδευτική παράταξη στον πρώτο Δήμο της χώρας, σπάζοντας την αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» επιχειρούν να αναλύσουν το συγκεκριμένο μοντέλο και να διερευνήσουν τις πιθανότητες μεταφοράς του και σε κεντρικό επίπεδο.

-Το «μοντέλο Δούκα- Ζαχαριάδη» δεν συνιστά κίνηση για μοιρασιά αξιωμάτων και θέσεων.

-Βασική προϋπόθεση είναι η συζήτηση και η συμφωνία πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα αποτελέσει τη βάση της συνεργασίας. Έτσι, για παράδειγμα, επήλθε η συμφωνία για τη στήριξη του Χάρη Δούκα και τη νίκη στο σημαντικότερο Δήμο της χώρας.

-Δεύτερη προϋπόθεση οι ηγεσίες να ενθαρρύνουν τις συνεργασίες από τα κάτω και όχι να τις αποθαρρύνουν ή να τις υπονομεύουν.

-Τρίτη προϋπόθεση οι κοινές πρωτοβουλίες και συνεργασίες: Στη Βουλή, στην αυτοδιοίκηση, στους επιστημονικούς φορείς, τη νεολαία, που θα εδραιώνουν τις προγραμματικές συγκλίσεις.

-Τέταρτος στόχος η κοινή κάλπη για την εκλογή ηγεσίας σε ενιαίο κόμμα.

Τελικό στάδιο, άλλωστε, σύμφωνα με το «μοντέλο Δούκα» δεν μπορεί να είναι παρά το ενιαίο κόμμα, καθώς μόνο ένα ενιαίο κόμμα μπορεί να διεκδικήσει την κυβερνητική εξουσία. Ενδιαμέσως μπορεί να υπάρξουν ορισμένα μεταβατικά σχήματα, αλλά η τελική κατάταξη δεν μπορεί παρά να είναι το ενιαίο κόμμα με αρχηγό εκλεγμένο από τη βάση.

Αυτός είναι ο «οδικός χάρτης» του «μοντέλου Δούκα- Ζαχαριάδη», όπως το αποκρυπτογραφούν τα «Παιχνίδια Εξουσίας». Ένα μοντέλο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως το ενθάρρυναν οι ηγεσίες. Στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο το συγκεκριμένο μοντέλο θα πρέπει να το υποστηρίξουν οι ηγεσίες ή, διαφορετικά, να ...αλλάξουν οι ηγεσίες. Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες όμως και υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσκοπήσεις δεν θα πέσουν δραματικά έξω, ούτε στήριξη και «πράσινο φως» θα δώσουν οι ηγεσίες, ούτε μπορεί να αλλάξουν.

Τώρα τι θα πράξει ο Δήμαρχος Αθηναίων την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών; Θα ενδιαφερθεί για την κεντρική πολιτική σκηνή παράλληλα με το Δήμο Αθηναίων; Νομίζουμε πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα εκτιμήσει την κατάσταση.