Πρόταση για Προανακριτική για Τέμπη συζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Πρόταση για Προανακριτική για Τέμπη συζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Πιθανόν να προαναγγελθεί και σήμερα στη συζήτηση στη Βουλή- Πρωί πρωί εκπρόσωποι των κομμάτων βλέπουν τη δικογραφία.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών αφήνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Πρωί πρωί στελέχη των δυο κομμάτων θα δουν τη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή και εφόσον σε αυτή εμπεριέχονται στοιχεία που τη δικαιολογούν αναμένεται να καταθέσουν σε άμεσο χρονικό διάστημα σχετική πρόταση.

Πιθανότατα, μάλιστα, η σχετική προαναγγελία να γίνει σήμερα από τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Ανδρουλάκη κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για την ακρίβεια.

Να θυμίσουμε τη διαδικασία σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, αναδημοσιεύοντας από τη ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ:

«Αν αξιόποινες πράξεις ή ενέργειες μελών της εκάστοτε Κυβέρνησης θεωρηθούν από 30 τουλάχιστον βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου ότι παραβιάζουν τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών κατατίθεται στο Προεδρείο του Σώματος, έγγραφη πρόταση κατηγορίας στην οποία προσδιορίζονται επακριβώς τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται και οι διατάξεις των νόμων που παραβιάστηκαν. Σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, το Σώμα συζητά την πρόταση και αποφασίζει ή όχι, για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Η απόφαση λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και πρέπει την πρόταση να υπερψηφίσουν τουλάχιστον 151 βουλευτές. Αν η απόφαση της Ολομέλειας υποστηρίξει την πρόταση κατηγορίας, τότε συστήνεται από βουλευτές, η Ειδική Εξεταστική Επιτροπή στην οποία ορίζεται προθεσμία μέσα στην οποία θα επιτελέσει το έργο της. Η Προανακριτική Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών και μπορεί επίσης να αναθέσει ειδικότερες έρευνες πάνω στο επίμαχο αντικείμενο σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών. Η Προανακριτική Επιτροπή αποτελείται από δώδεκα μέλη, δυο από τα οποία ορίζονται ως Εισηγητές.

Με το πέρας της προθεσμίας η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να παραδώσει το πόρισμά της μαζί με όλο το αποδεικτικό υλικό που στοιχειοθετεί την κατηγορία και η απόφαση για την άσκηση ποινικής δίωξης ή μη, λαμβάνεται από ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας και πάλι με πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών.

Αν ψηφιστεί από τη Βουλή η άσκηση ποινικής δίωξης συστήνεται έπειτα από κλήρωση Δικαστικό Συμβούλιο που αποτελείται από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου και ένα από τα μέλη του, διορίζεται Εισαγγελέας, ενώ ένα άλλο Ανακριτής. Ο Ανακριτής θα στείλει τα πορίσματα των ερευνών του, στον Εισαγγελέα ο οποίος θα την εξετάσει μαζί με το υπόλοιπο Δικαστικό Συμβούλιο, και θα εκδώσουν βούλευμα. Με το βούλευμα λήγει η προδικασία. Το βούλευμα ή θα απαλλάξει οριστικά τον κατηγορούμενο ή θα τον παραπέμψει σε δίκη με τη συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου. Σε περίπτωση παραπεμπτικού βουλεύματος συγκροτείται Ειδικό Δικαστήριο αποτελούμενο από επτά αρεοπαγίτες και έξι συμβούλους Επικρατείας που θα οριστούν κατόπιν κληρώσεων».

Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) - Βικιπαίδεια. Ανεξαρτήτως στοιχείων, βεβαίως, η πλειοψηφία δεν πρόκειται να ψηφίσει τη σύσταση Προανακριτικής.