Παιχνίδια Εξουσίας

Ο εμφύλιος της κεντροαριστεράς: Ο «ευχάριστος διασκεδαστής», το ...σωσίβιο, τα στηρίγματα στον Μητσοτάκη

Ο εμφύλιος της κεντροαριστεράς: Ο «ευχάριστος διασκεδαστής», το ...σωσίβιο, τα στηρίγματα στον Μητσοτάκη
Γιατί Ανδρουλάκης και Κασσελάκης παίζουν «άμυνα» και κάνουν τον Μητσοτάκη να τρίβει τα χέρια του. Τι κρύβει η αντιπαράθεση της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη και τη Νέα Αριστερά.

«Εμφύλιος» ξέσπασε το πρωί της Κυριακής μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με συνέντευξή του το πρωί της Κυριακής επιτέθηκε ευθέως στον Στέφανο Κασσελάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ως «διασκεδαστή»! «Προτιμώ να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου παρά ένας ευχάριστος διασκεδαστής», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο».

«Σήμερα έδειξε για μια ακόμα φορά τον πανικό του και κατέφυγε στη γνωστή μέθοδο της λασπολογίας, ψάχνοντας 'σωσίβιο' για τη διαφαινόμενη αποτυχία στις προσεχείς ευρωεκλογές», απάντησαν κύκλοι της Κουμουνδούρου, με την ανακοίνωση να καταλήγει: «Να του επισημάνουμε ότι ελάχιστοι πλέον τον ακούν ακόμη και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ του οποίου ηγείται, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Στέφανος Κασσελάκης κάνουν ουσιαστική αντιπολίτευση στη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Έκαστος εφ΄ ω ετάχθη».

Νωρίτερα η Κουμουνδούρου απάντησε σε δηλώσεις της Έφης Αχτσιόγλου που έγιναν το ...Σάββατο, αλλά και σε συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση στην «Καθημερινή της Κυριακής». «Η εμμονή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Την ίδια στιγμή γίνεται πλέον φανερή και η πρόθεση, αλλά και η επιδίωξή τους να στηρίξουν μια παραπαίουσα και διεφθαρμένη κυβέρνηση. Ευελπιστούμε να τους καλωσορίσουν στο άρμα Μητσοτάκη με ...τιμές. Μην πάει χαμένος τόσος κόπος»! Το ίδιο σφοδρή υπήρξε και η απάντηση της Νέας Αριστεράς στην Κουμουνδούρου: «Οι εμμονές ταιριάζουν στους ψευδο θαυματοποιούς. Ευτυχώς κάποιοι έχουν ιστορία και πεπραγμένα στους κοινωνικούς αγώνες απέναντι στη δεξιά και τον κ. Μητσοτάκη, εν αντιθέσει με κάποιους άλλους που υπηρέτησαν πιστά τη δεξιά ιδεολογία και την ιδιοτέλειά τους και συνεχίζουν να το κάνουν».

Προς τι, όμως, αυτή η «εμφύλια» αντιπαράθεση των κομμάτων της «προοδευτικής αντιπολίτευσης» που προφανώς ρίχνει νερό στον μύλο του Μητσοτάκη;

Πρώτον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να θέτει ως στόχο τη δεύτερη θέση, στη μάχη για την οποία προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που τον οδηγεί σε νευρικές κινήσεις. Όχι, βεβαίως, γιατί ασκεί κριτική στον ομόλογό του στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί -με την εξαίρεση του (πολύ καλού) εκπροσώπου Τύπου Θανάση Γκλαβίνα- το πράττει μόνο και συνεχώς ο ίδιος, αφού τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του κάνουν «λευκή απεργία».

Δεύτερον, ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να κόψει κάθε χαραμάδα επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ, όχι απλώς γιατί θέλει με τη μεγαλύτερη διαφορά τη δεύτερη θέση, αλλά και γιατί θέλει να δημιουργήσει μια «υγειονομική ζώνη» γύρω από την Κουμουνδούρου ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα συνομιλιών την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

Τρίτον, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να πολώσουν γύρω από τις ηγεσίες τους, ώστε την επόμενη μέρα να μην ξεκινήσουν επιτυχώς οι αναμενόμενες διεργασίες για την ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς.

Ωστόσο:

Οι ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν δείχνουν να κατανοούν πως η δεύτερη θέση δεν πρόκειται να αποτελέσει σωσίβιο για όποιον την κατακτήσει, εφόσον η δεύτερη θέση δεν συνοδεύεται με ένα ποσοστό κοντά ή πλησίον του 20%- ένα ποσοστό που έχει θέσει και η Νάντια Γιαννακοπούλου για τη Χαριλάου Τρικούπη. Ούτε εμποδίζει τις διεργασίες που ήδη στο παρασκήνιο συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς.