Παιχνίδια Εξουσίας

Τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη και Σακελλαροπούλου που εξοργίζουν περισσότερο την Εκκλησία

Τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη και Σακελλαροπούλου που εξοργίζουν περισσότερο την Εκκλησία
Τη θεσμική αντίδραση φέρεται να προκρίνει ο Αρχιεπίσκοπος.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν στην αντιπαράθεση Εκκλησίας και Πολιτείας δυο τηλεφωνήματα με αφορμή το γάμο των ομοφύλων και την τεκνοθεσία!

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να τηλεφωνήσει και να συγχαρεί το ζευγάρι στον πρώτο γάμο ομόφυλων ζευγαριών εξόργισε ακόμα περισσότερο την Ιεραρχία, καθώς θεωρεί πως ο πρωθυπουργός κάνει ότι μπορεί προκειμένου να προκαλέσει την αντιπαράθεση των δυο πλευρών.

Ακόμα περισσότερο, όμως, εξόργιζε την Ιεραρχία και προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο η συμπεριφορά της Προέδρου της Δημοκρατίας. Όχι μόνο για τη συμμετοχή της στο πάρτι σε γνωστό wine bar στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου μαζί με στελέχη της κυβέρνησης να κυβέρνησης να γιορτάσουν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αλλά και για το οργισμένο τηλεφώνημα που όπως αποκαλύπτει η στήλη έκανε λίγες ημέρες μετά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Αρχιεπίσκοπο, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για άρθρο που έγραψε στην εφημερίδα "Εστία" ο αρχιδιάκονος και στενός συνεργάτης του Ιερώνυμου και της ασκούσε κριτική για τη στάση της.

Το θέμα του νέου κύκλου των αντιδράσεων της Ιεραρχίας στο γάμο των ομοφύλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει την Τρίτη, θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι το θέμα θα μπει στο τραπέζι. Μητροπολίτες επιμένουν για αντίποινα της Εκκλησίας στην κυβέρνηση, πλην όμως με τον Αρχιεπίσκοπο να διστάζει να εξετάζει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η μη πρόσκληση της Προέδρου στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας (24 Μαρτίου) και εν συνεχεία στην αποχή από τις παρελάσεις για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου!

Ο κ. Ιερώνυμος (και κατά τη γνώμη της στήλης σωστά) θεωρεί πως τέτοιου είδους μέτρα και κινήσεις ακυρώνουν το θεσμικό ρόλο της Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικά και εξετάζει το ενδεχόμενο να μην παραστούν ο ίδιος και η Ιερά Σύνοδος στο γεύμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αρνούμενοι τη σχετική πρόσκληση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την έντονη ενόχλησή τους.

Εκκλησιαστικές πηγές πολύ κοντά στον Αρχιεπίσκοπο, πάντως, με τις οποίες συνομίλησαν το βράδυ της Κυριακής τα "Παιχνίδια Εξουσίας", παραδεχόταν ότι κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά τι μέτρα θα λάβει τελικά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενώ το Μαξίμου θεωρεί πως πρόκειται για την τελευταία αντίδραση της Εκκλησίας και εν συνεχεία, στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, το θέμα «θα ξεχαστεί»!