Opinions

Λευτέρης Παπαγιαννάκης: Το ψήφισμα - κόλαφος και η κυβερνητική αντίδραση σε ακροδεξιά λογική

Λευτέρης Παπαγιαννάκης Λευτέρης Παπαγιαννάκης
Λευτέρης Παπαγιαννάκης: Το ψήφισμα - κόλαφος και η κυβερνητική αντίδραση σε ακροδεξιά λογική

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα κόλαφος για την Ελλάδα, όπου εκφράζονται εντονότατες ανησυχίες για το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.

Στην αρχική της αντίδραση η κυβέρνηση, μέσω κύκλων, αναφέρθηκε σε «κείμενο επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης» και σε «μέλη των συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων μετατρέπουν σε πολιτική αρένα τις Βρυξέλλες κλονίζοντας δυστυχώς την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Από την αμέσως επόμενη μέρα και με τα διεθνή μέσα να «σηκώνουν» το θέμα πολύ ψηλά ξεκίνησε μια επίθεση κυβερνητικών στελεχών εναντίον όσον ψήφισαν υπέρ με μια εξαιρετικά επικίνδυνη και τοξική επιχειρηματολογία.

Ενδεικτικά ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε ανάρτηση του ζήτησε (sic) από τους πολίτες να μην ξεχάσουν ποιοι ψήφισαν υπέρ κάνοντας ονομαστική αναφορά στους Έλληνες ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν μιλώντας για ανθέλληνες, υιοθετώντας μια κλασσική ακροδεξιά ρητορική και χαρακτήρισε περιφερόμενο θίασο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τόνισε ότι το ψήφισμα είναι ομολογία αποτυχίας της αριστεράς και κεντροαριστεράς «ξεχνώντας» να αναφερθεί στο ότι και το Renew ψήφισε υπερψήφισε (το ευρωπαϊκό κόμμα με πυρήνα την ομάδα Μακρόν). Τέλος χρησιμοποίησε και το αγαπημένο πλέον επιχείρημα της κυβέρνησης και των υποστηρικτών του «κερδίσαμε τις εκλογές δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε».

Ο Μάκης Βορίδης, επίσης Υπουργός Επικρατείας, με την σειρά καυτηρίασε το ψήφισμα λέγοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να στοχοποιήσει τον πρωθυπουργό και τη ΝΔ καταλήγει να στοχοποιεί την Ελλάδα. Προφανώς για τον κ. Βορίδη η Ελλάδα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απλά ένα όργανο των εχθρών τους. La Grece c’est nous.

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μίλησε για ευρωβουλευτές που έβαλαν «το μικροκομματικό συμφέρον τους πάνω από το συμφέρον της χώρας μας», στοχοποιώντας με την σειρά του τους Έλληνες ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν.

Η αντίδραση των στελεχών της κυβέρνησης είναι ενταγμένη σε μια καθαρά ακροδεξιά λογική με στοχοποίηση των διαφωνούντων με ακραίους όρους, οι οποίοι εξάπτουν τα συντηρητικά και εθνικιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.

Αυτό όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί διχάζει την κοινωνία με μεθόδους που στο παρελθόν κόστισαν. Μεθόδους που η ίδια η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε στο παρελθόν.

Ειδικά το επιχείρημα ότι ό πρωθυπουργός ηγείται του μεγαλύτερου συντηρητικού κόμματος και για αυτό δεν πρέπει να μιλάμε.

Η αποκαλούμενη φιλελεύθερη παράταξη εντέλει αποδέχτηκε και αυτή ότι η εξουσία είναι γλυκια και θα την υπερασπιστεί με κάθε κόστος ακόμα και με ακροδεξιά λογική.

(Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες- Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Τα Νέα του Σαββατοκύριακου")