Opinions

Γιάννης Βάγγος: Γιατί διαφέρουν τα μπλόκα του 2024

Γιάννης Βάγγος Γιάννης Βάγγος
Γιάννης Βάγγος: Γιατί διαφέρουν τα μπλόκα του 2024
Τα τρακτέρ θα φτάσουν στην Ακρόπολη φέτος, θα έχουν φόντο τον Παρθενώνα.

Τα τρακτέρ θα φτάσουν στην Ακρόπολη φέτος, θα έχουν φόντο τον Παρθενώνα. Φύγαμε από μια εφιαλτική χρονιά, μία καταστροφική χρονιά αυτή του 2023, με επιδοτήσεις μειωμένες κατά 50% με την καινούργια Κοινή Αγροτική Πολιτική που εφαρμόστηκε στη χώρα μας γιατί ουσιαστικά πριν δυόμιση χρόνια που πήγαμε να κάνουμε την διαπραγμάτευση στην ΕΕ είμασταν ανενημέρωτοι και ανοργάνωτοι.

Οι τιμές των προϊόντων έχουν κατρακυλήσει. Για παράδειγμα, το καλαμπόκι είναι στη μισή τιμή από πέρυσι, το βαμβάκι είναι 30% σε σχέση με πέρυσι απ’ ότι πουλήσαμε.

Η ακαρπία έχει φτάσει πολλά προϊόντα στο 80%, όπως συνβαίνει στο λάδι και στο βαμβάκι… ήρθε και ο Daniel στη Θεσσαλία. Το ηλεκτρικό ρεύμα όπως γνωρίζετε είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη, το πετρέλαιο που χρησιμοποιούμε στα αγροτικά μηχανήματα το ίδιο.

Οι Γερμανοί συνάδελφοι που βγήκαν στις 10.000 ευρώ που καταναλώνουν πετρέλαιο, τις 3.000 χιλιάδες τις παίρνουν επιστροφή φόρου πετρελαίου. Εμείς στις 10.000 που καταναλώνουμε, παίρνουμε 140 ευρώ.

Οι κτηνοτρόφοι πιέζουν, γιατί πιέζονται από τους γαλατάδες και από τις γαλακτοβιομηχανίες και πουλάνε 30% φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι τα γάλατά τους, αλλά στο ράφι η τιμή στα γαλακτοκομικά , δεν έχει πέσει ούτε ένα λεπτό, αυτά τα καρπώνονται τα σουπερμάρκετ και γαλακτοβιομηχανίες και ένας υπουργός να λέει ότι είμαστε υποκινούμενοι από κάποια κόμματα και ότι οτιδήποτε συμβαίνει στην Ευρώπη, εμείς εδώ στην Ελλάδα τα έχουμε λύσει, με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ένας ΕΛΓΑ που είναι αποδεδειγμένα φοροεισπρακτικός μηχανισμός, δεν αποζημιώνει στην ώρα του και αποζημιώνει πολύ λίγο σε σχέση με τη ζημιά που έχουμε πάθει. Όλα αυτά μας αναγκάζουν να βγούμε στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το επάγγελμά μας, να μείνουμε στα χωριά και στα σπίτια μας.

Είμαστε απροστάτευτοι από την ενεργειακή κρίση, την κλιματική αλλαγή και έρμαιοι της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Νιώθουμε ότι το επάγγελμά μας δεν έχει μέλλον με τις πολιτικές που εφαρμόζονται και οδηγούμαστε σε αφανισμό.

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει 5 προέδρους οτιδήποτε και να γίνεται φταίει, ο πρόεδρος του οργανισμού και δεν φταίει κανένας υπουργός ούτε καμία κυβέρνηση με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μπάχαλο στις πληρωμές να μην μπορείς να βγάλεις άκρη ούτε για το πως έχουν μπει οι επιδοτήσεις και για όλα φταίνε οι υπάλληλοι να λέει ο κύριος Αυγενάκης . Αυτή η κατάσταση χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει και μας οδηγεί σε αφανισμό. Φέτος στα μπλόκα λέμε : «Η γεωργία και η κτηνοτροφία στην Ελλάδα τελειώνουν μας καταστρέφεται με κάθε τρόπο».

(Ο Γιάννης Βάγγος είναι αγρότης)