Οικονομία

Από το «κόσκινο» της ΑΑΔΕ χιλιάδες επιστροφές φόρου

Από το «κόσκινο» της ΑΑΔΕ χιλιάδες επιστροφές φόρου
Μετά τις αποκαλύψεις για τη ΔΟΥ Χαλκίδας η ΑΑΔΕ θα ελέγξει φακέλους με μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
Μετά την αποκάλυψη της μεγάλης υπόθεσης διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας, η ΑΑΔΕ θα διερευνήσει λεπτομερώς χιλιάδες περιπτώσεις επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας. 
 
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή για δειγματοληπτικούς ελέγχους σε εφορίες σε όλη τη χώρα και στο κεντρικό σύστημα, με στόχο την ανίχνευση παρατυπιών στη διαδικασία επιστροφής φόρων και στη χορήγηση ενημερότητας σε φορολογουμένους με εκκρεμείς οφειλές.
 
Η ΑΑΔΕ θα ελέγξει φακέλους με μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Αν και αρχικά προβλεπόταν να γίνουν 4.000 έλεγχοι εφέτος, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μετά τις αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα εφοριακών στη ΔΟΥ Χαλκίδας, παρά το ότι το αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών φόρων μειώνει την ανθρώπινη παρέμβαση και περιορίζει τα φαινόμενα διαφθοράς.
 
Η ΑΑΔΕ θα επιστρέψει 6,588 δισ. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα έως το τέλος του 2024, επιταχύνοντας τη διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ και στοχεύοντας σε άμεση επιστροφή φόρων σε ποσοστό άνω του 95%. Ειδικά για τον ΦΠΑ, το επιχειρησιακό πρόγραμμα προβλέπει διεκπεραίωση των αιτημάτων εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95% και αξιολόγηση αιτημάτων μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου. 

Επιστροφές φόρου σε... fast forward

Στις επιστροφές φόρου εισοδήματος από τις εφετινές δηλώσεις, σχεδόν επτά στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό που δεν έχουν οφειλές είδαν τα χρήματά τους στους λογαριασμούς τους σε λιγότερο από μία εβδομάδα από την υποβολή της δήλωσης. Περίπου ένας στους τέσσερις φορολογούμενους με επιστροφή φόρου είδε την ΑΑΔΕ να συμψηφίζει την επιστροφή με οφειλές, όπως ο φετινός ΕΝΦΙΑ.
 
Μέχρι στιγμής, η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει 29,32 εκατ. ευρώ σε 126.901 φορολογούμενους, ποσοστό 90,69% των υποβαλόντων δήλωση με πιστωτικό εκκαθαριστικό. Οι δικαιούχοι επιστροφών ελέγχονται πρώτα για οφειλές στην Εφορία ή στον ΕΦΚΑ. Στις επιστροφές ΦΠΑ, προτεραιότητα έχουν οι συνεπείς επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν χωρίς να έχουν υποπέσει σε φορολογικά παραπτώματα ή ενδείξεις απάτης.