Οικονομία

Eurostat: Σαρώνει η ακρίβεια στην Ελλάδα - Είναι η 2η ακριβότερη στην Ευρώπη

Eurostat: Σαρώνει η ακρίβεια στην Ελλάδα - Είναι η 2η ακριβότερη στην Ευρώπη Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Δίχως φρένο καλπάζει η ακρίβεια στα τρόφιμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τους Έλληνες καταναλωτές. Η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση στην ευρωζώνη, σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό τροφίμων.

Σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Απρίλιο, από 5,4% τον Μάρτιο.

Πάνω από την Ελλάδα είναι μόνο η Μάλτα, όπου ο πληθωρισμός τροφίμων είναι στο 5,9%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία, με 4,8% και ακολουθεί η Κροατία με 3,9%. Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,9% τον Απρίλιο.

plithorismos-trofimon_b5917.jpg

 

plithorismos_b4dd4.png

Οι τιμές καταναλωτή ετησίως αυξήθηκαν κατά 2,4% στην ευρωζώνη, από 7% που ήταν το ποσοστό πέρυσι. Στην ΕΕ, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Απρίλιο ήταν 2,6%, παραμένοντας σταθερός σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Πέρυσι, το ποσοστό ήταν 8,1%.

Οι υπηρεσίες είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό της ευρωζώνης (+1,64%), με τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό να ακολουθούν (0,55%), μπροστά από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,23%) και την ενέργεια (-0,04)%.

Στην Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 3,2% τον Απρίλιο. Το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό καταγράφηκε στη Λιθουανία (0,4%) και ακολουθούν Δανία (0,5%) και Φινλανδία (0,6%). Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (6,2%), το Βέλγιο (4,9%) και την Κροατία (4,7%). Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ο ετήσιος πληθωρισμός κατέγραψε πτώση σε 15 χώρες, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερις και αυξήθηκε σε οχτώ.