Οικονομία

Ακρίβεια: Καλπάζει η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα - Σε ασφυκτικό κλοιό ο οικογενειακός προϋπολογισμός

Ακρίβεια: Καλπάζει η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα - Σε ασφυκτικό κλοιό ο οικογενειακός προϋπολογισμός Φωτογραφία: EUROKINISSI
Οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής για τους καταναλωτές καλπάζουν βδομάδα με τη βδομάδα.

Η ανεξέλεγκτη άνοδος των τιμών σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ έχει οδηγήσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε αδιέξοδο.

Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν καθημερινά την αυξανόμενη επιβάρυνση του κόστους ζωής, καθώς οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν διαρκώς.

Συγκεκριμένα, οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, ώθησαν τους καταναλωτές σε περιορισμένες αγορές και αυξάνουν τον φόβο για την οικονομική αβεβαιότητα.

Ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού στα τρόφιμα

Η ασταθής κατάσταση στις τιμές των τροφίμων αναδεικνύεται από τα πρόσφατα στοιχεία. Συγκεκριμένα, το σπανάκι που κόστιζε πριν μια εβδομάδα 1,50 ευρώ, σήμερα φθάνει τα 2 ευρώ στη λαϊκή αγορά.

Τα ελληνικά μήλα, που πριν από μια εβδομάδα κόστιζαν 1,10 ευρώ, έχουν ανέβει στα 1,50 ευρώ.

Οι τιμές των ντομάτων αυξήθηκαν κατά 20 λεπτά από την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας στα 1,50 ευρώ. Αυτή η ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιμές των τροφίμων επηρεάζει αρνητικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα φθάνει το 7,1% για τον Ιανουάριο, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέρχεται στο 5,7%.