Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: «Πράσινο φως» για παράταση στις διορθώσεις στο Ε9

Φορολογικές δηλώσεις: «Πράσινο φως» για παράταση στις διορθώσεις στο Ε9
Μετά την παράταση της προθεσμίας δήλωσης των μισθωτηρίων συμβολαίων που έχουν λήξει ή δεν δηλώθηκαν στην εφορία έως το τέλος Ιουλίου, η νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ αναμένεται να δώσει παράταση και στις διορθώσεις στο έντυπο Ε9 για τα ακίνητα.

Η προθεσμία εκπνέει κανονικά αύριο Παρασκευή 30 Ιουνίου και σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να ανακοινώσει την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή εμπρόθεσμων τροποιητικών δηλώσεων Ε9.

Η παράταση θα αφορά τους φορολογούμενους που διαπίστωσαν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Τι πρέπει να κάνετε για να διορθώσετε τα λάθη στο Ε9

Για τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE.

Πρώτο βήμα η επιλογή του έτους για το οποίο ο φορολογούμενος θέλει να υποβάλει Ε9. Από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας επιλέγει τη δημιουργία δήλωσης Ε9 και προχωρεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής του κατάστασης.

Στη συνέχεια, μπορείτε να εισαγάγετε ή να μεταβάλετε ή να διαγράψετε το ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

  • Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώνετε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ.) και επίσης προβαίνετε σε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  • Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, θα τροποποιήσετε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία.
  • Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράψετε τον αριθμό παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  • Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε υποχρεωτικά τα πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  • Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  • Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε αποθηκεύεται προσωρινά.
  • Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγχετε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  • Επιλέγετε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εφόσον επιθυμείτε μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Πηγή: ΕΡΤ

NETWORK