Οικονομία

Έφτασε η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Το Σαββατοκύριακο τα εκκαθαριστικά, σε ποιους θα είναι... «ψαλιδισμένος»

Έφτασε η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Το Σαββατοκύριακο τα εκκαθαριστικά, σε ποιους θα είναι... «ψαλιδισμένος»
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου.

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ έφτασε και σύμφωνα με την ΑΑΔΕ το Σαββατοκύριακο θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για τα περίπου 7,3 εκατ. των ιδιοκτητών.

Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022, θα κληθούν να καταβάλουν το ίδιο ποσό, ενώ μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ θα δουν όσοι:

  • Aπέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά
  • Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους
  • Εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τ.μ

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να πληρωθεί σε 10 δόσεις ή με εφάπαξ πληρωμή (χωρίς έκπτωση) ή με πιστωτική κάρτα σε 12 δόσεις (τράπεζες) ή με πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις (με επιτόκιο).

Την ίδια ώρα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από όσους έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και δικαιούνται επιστροφή, στην συντριπτική τους πλειονότητα την έχουν ήδη λάβει. Συγκεκριμένα οι τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους ήδη έχουν δει το ποσό της επιστροφής φόρου στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ, για όσες δηλώσεις υποβληθούν από την Πέμπτη 28 Απριλίου και μετά και για όσα εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά, θα προηγείται συμψηφισμός με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

Ποιοι θα δουν «ψαλιδισμένο» ΕΝΦΙΑ κατά 50%

«Ψαλιδισμένο» ΕΝΦΙΑ θα δουν όσοι έχουν συνολικό οικ. εισόδημα < 9.000€ (+1.000€ / σύζυγο / εξαρτώμενο μέλος) ΚΑΙ σύνολο επιφάνειας των κτισμάτων < 150 τ.μ. ΚΑΙ Αξία ακίν. περιουσίας:

  • < 85.000€ (άγαμος)
  • < 150.000 € (έγγαμος)
  • < 200.000 € (έγγαμος με εξαρτώμενα τέκνα))

Ποιοι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο

  • Νοικοκυριά με 3 εξαρτώμενα τέκνα
  • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%

Θα πρέπει όμως:

α) Συνολικό οικ. εισόδημα < 12.000€ (+1.000€ /σύζυγο / εξαρτώμενο μέλος)

β) Συνολική επιφάνεια κτισμάτων για σύζυγο και εξαρτώμενα τέκνα < 150 τ.μ.))