Ανάλογα με την απασχόληση και το είδος της εργασίας κάθε εργαζόμενος πρέπει να έχει συγκεκριμένα έντυπα μαζί του από σήμερα. Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.
Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:
α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
β) τηλεργασίας και
γ) νόμιμης άδειας
και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
Πιο συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα:
1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)
2. Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν να συμπληρώσουν το νέο έντυπο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr μαζί με την οποία θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ωστόσο οι επιστήμονες αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα σε ισχύ, εκδιδόμενη από σύλλογο με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, (π.χ. δικηγορικοί σύλλογοι, τεχνικό επιμελητήριο, οικονομικό επιμελητήριο, ιατρικοί σύλλογοι) δεν χρειάζεται να προβούν σε εκτύπωση των στοιχείων taxisnet και σε τυχόν έλεγχο μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα.
3. Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.
4. Για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο έχει τεθεί σε εφαρμογή νέο έντυπο «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ».
Το έντυπο αυτό εκδίδεται μέσω του ιστότοπου forma.gov.gr. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο για την μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.
5. Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ’ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του ειδικού σκοπού εντύπου Ε4.1.
6. Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.
7. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.
Επισημαίνεται ότι α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.
Παράλληλα για τον δημόσιο τομέα:
1. Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
2. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.
Με τι κριτήρια γίνονται οι έλεγχοι
Οι έλεγχοι που θα διενεργηθούν θα είναι στοχευμένοι ανάλογα με την προαναγγελία των επιχειρήσεων- εργοδοτών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με βάση τα εξής τρία βασικά κριτήρια:
1. Κλάδοι που ήδη καταγράφεται υψηλή παραβατικότητα
2. Επιχειρήσεις με υψηλό συγχρωτισμό εργαζομένων και κατ’ επέκταση υψηλό κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού
3. Επιχειρήσεις με ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω της υγειονομικής πανδημίας.
Ο προγραμματισμός των ελέγχων καταστρώνεται με γνώμονα αφενός τα δεδομένα της πανδημίας και αφετέρου το ιστορικό της παραβατικότητας των κλάδων της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση σε κλάδους όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χονδρικό εμπόριο, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νοσοκομεία (κυρίως σε υπεργολάβους- συνεργεία καθαρισμού, φύλαξης, επισκευές) κ.α.
Κατά την διάρκεια των ελέγχων, τα μεικτά κλιμάκια θα επικεντρωθούν ανάλογα με το προσωπικό που βρίσκεται στο χώρο εργασίας: στην τήρηση των αναστολών συμβάσεων, της τηλεργασίας, του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων που έχουν ενταχθεί, στην αδήλωτη απασχόληση, αλλά και στην καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών (μισθός, υπόλοιπες μισθολογικές παροχές, επιδόματα εορτών).